Előfizetés

Megint százmilliók Rogán szomszédjának

Publikálás dátuma
2016.02.25. 11:10
Fotó: Tóth Gergő
Sikert sikerre halmoz Rogán Antal szomszédja, akinek reklámügynöksége ismét több százmillió forintot kasszírozhat. A Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó társaság több mint 400 milliós megbízást nyert el, ezúttal a Miniszterelnökség kommunikációs feladatait végzi majd - írja a Magyar Nemzet.

Tegnap jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy Rogán Antal Pasa parki szomszédjának cége újabb százmilliós pályázatot nyert el. A Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó Network 360 Reklámügynökség Kft. ezúttal több mint bruttó 400 millió forintért végez majd kommunikációs feladatokat a Miniszterelnökség részére.

A hirdetmény szerint már tavaly december másodikán döntöttek arról, hogy Csetényi reklámügynöksége nyerte az egyébként nem nyílt, hanem tárgyalásos eljárásban meghirdetett pályázatot, ráadásul az adatok szerint mindössze egyetlen pályázó volt, Csetényi cége.

A kiírás szerint a cég a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációs alaptevékenységéhez kötődő 2007–2013-as időszak záró kommunikációs kampányához PR- és kreatív feladatok ellátását végzi majd. A nettó közel 335 millió forintos megbízás keretében mások mellett szövegírás, beszédírás, sajtórendezvények szervezése, fotózás, rádióreklám-gyártás és filmgyártás is a feladata lesz az ügynökségnek.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Csetényi eközben a Magyar Időknek azt mondta, sosem látta még a kabinetirodát vezető minisztert füvet nyírni, nem szerveznek közös programokat. "Eddig egyetlen versenyben sem a lakcímkártyámat kellett indítanom, hanem az ötleteinket és azokat a megoldásokat, amelyek megkülönböztetnek bennünket másoktól" – mondta a cégvezető.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint felháborító, hogy az elmúlt hat évben nem csak a fideszes politikusok és családjaik, hanem a politikusok szomszédjai is milliárdos vagyonokra tettek szert. A párt kijelentette: a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatásnak egyenként kell majd kivizsgálnia a fideszes politikusok, rokonok és szomszédok közbeszerzéshez, földhöz, és trafikhoz jutását.

Újabb 3 milliárdért "tájékoztat" a kormány?

Nagyszabású kampányba kezd a kormány az Orbán Viktor által szerdán bejelentett népszavazás előtt. A pénzt jóval a miniszterelnöki bejelentés, illetve a keddi, a választási irodánál történt botrány előtt elkülönítették - írja a nol.hu.

Csaknem hárommilliárd forintot készül elkölteni a kormány a közeljövőben „lakossági tájékoztató kampányra” – tudta meg a Népszabadság kormányzati forrásból. Több jel is arra utal, hogy részben ebből a pénzből buzdíthatnak majd a részvételre az uniós bevándorlási kvóta elutasításáról szóló népszavazás előtt.

A kormányzati kommunikációt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda megkeresésre azt válaszolta, „új tájékoztató kampányról nem született döntés”.

A lap azonban kormányzati forrásból úgy értesült, arról valóban nem döntöttek, hogyan és ki költi el a hárommilliárd forintot, de nincs is szükség újabb közbeszerzésre: a kabinetiroda felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal ugyanis tavaly augusztusban lezárta 25 milliárd forintos közbeszerzését, amelyen három konzorcium nyert: a Network (korábbi nevén: HG) 360 Reklámügynökség Kft., a Trinity-Sprint Konzorcium és a Mindshare Médiaügynökség Kft. Az új és új állami kampányokért ez a három cég versenyez egymást közt.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Orbán: "felakasztanának a lámpavasra, ha hozzájárulnék"

Publikálás dátuma
2016.02.25. 10:42
Fotó: Molnár Ádám
A Bild című német lap interjút közölt csütörtöki számában Orbán Viktor miniszterelnökkel "A Németországból érkező hang goromba, durva, agresszív" címmel.

A kormányfő elmondta: azért kezdeményezett népszavazást, hogy megakadályozza az uniós jogot sértő EU-kényszerkvótát.

Nem lehet az emberek feje felett a jövendő nemzedékek életét nagyban megváltoztató döntéseket hozni, a befogadási kvóta pedig megváltoztatná Magyarország és Európa nemzetiségi, kulturális és vallási profilját - tette hozzá. Kiemelte: "döntésem nem Európa ellen szól, hanem az európai demokrácia védelméért".

A demokrácia alapelve ugyanis a hűség a nemzethez, a közép-európaiak pedig megtanulták, hogy elveszítik szabadságukat, ha nem a polgárok érdekeit képviselik. Hozzátette: "nem megosztani, hanem védeni akarjuk polgárainkat". Ezt azt jelenti, hogy "nem akarjuk, hogy migránsok jöjjenek hozzánk" - tette hozzá, felvetve: "miért kellene importálnunk nyugati államok gondjait?"

Európa a nemzeti érdekek összességéből jön létre, és az Európa-politika nem állhat az egyes országok érdekeivel szemben - szögezte le arra a kérdésre, hogy számára fontosabbak-e a nemzeti érdekek Európánál. Arra a kérdésre, tönkremehet-e Európa, amely Helmut Kohl volt német kancellárnak szívügye volt, egyebek között kifejtette, hogy Helmut Kohl tanítványai közé sorolja magát. Hangsúlyozta: most a "brüsszeli káosz és a unió lebénulása" fenyeget.

A miniszterelnököt leginkább az zavarja, hogy Brüsszel eltűri a "szerződésszegés kultúráját". A kérdésre, osztja-e Robert Fico szlovák kormányfő azon nézetét, hogy a németek diktátumot adtak a menekültkérdésben, azt válaszolta: nem beszélne diktátumról, ugyanakkor a "Németországból érkező hang goromba, durva, agresszív", és ez a "migrációs válság jelenlegi káoszában nagy probléma", hiszen a németek és "mi, közép-európaiak őrizzük Európa alapértékeit", a keresztény-zsidó világképet, a megbízhatóságot, hogy a szerződéseket mindig betartják.

Most a vita helyett összetartásra lenne szükség, kiváltképp azért, mert Brüsszelből "egész más jelzések érkeznek: multikulti, rendetlenség, szerződésszegés" - mondta a kormányfő.

Nemmel válaszolt a kérdésre, hogy a német különút felelős-e a menekültválságért, és kifejtette: a menekülthullámot a közel-keleti káosz váltotta ki, a német kancellár pedig "csak reagált erre és üdvözölte a migránsokat", és eközben "bizonyára szem előtt tartotta népe javát".

"Szívből kívánom Merkel asszonynak, hogy sikerüljön, amit elkezdett", de "mi magyarok fenntartjuk magunknak a jogot, hogy ne vegyünk részt ilyen kísérletekben, mert azt gondoljuk, hogy ez áll népünk érdekében" - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette, hogy aki tömegesen visz be országába "nem regisztrált bevándorlókat a Közel-Keletről", az terrorizmust, bűnözést, antiszemitizmust és homofóbiát is importál. Elmondta, hogy Magyarország a kultúrák olvasztótégelye, ahol keresztények és zsidók "együtt, és nem egymás mellett élnek", nincsenek gettók vagy környékek, amelyeket tanácsos elkerülni, és nem fordulnak elő olyan jelenetek, mint szilveszterkor Kölnben. Hangsúlyozta: nem szeretné, hogy gyermekeinek olyan világban kellene felnőniük, amelyben "Köln megtörténhet".

A kormányfő kiegészítette azt a korábban a Bildnek tett kijelentését, miszerint a magyar alkotmány első paragrafusa szerint a német kancellárnak mindig igaza van. Azt mondta: nem kell mindenben utánozni a németeket, "a német menekültpolitika nem alternatíva nélküli, de Merkel asszony alternatíváját nem látom".

Nem "szépségversenyről" van szó, reagált arra a kérdésre, tetszik-e neki a német kancellár legnagyobb ellenfelének szerepe. Aláhúzta: tény, hogy ha tavaly nyáron Berlinben és Brüsszelben hallgattak volna a közép-európaiakra, akkor ma legfeljebb néhány tízezer "igazi menekült" lenne Európában, és nem több mint egymillió "ellenőrizetlen migráns". Hozzátette: kezdettől fogva követelték a bevándorlók megállítását, és a menekültek és "gazdasági migránsok" szétválasztását.

Arról, hogy milyen hibák vezettek Angela Merkel elszigeteltségéhez, megjegyezte: a magyar alkotmány második paragrafusa szerint "soha ne adj tanácsokat a német kancellárnak". Szerinte az európai politika a migrációs kérdésben egyre inkább elszigetelődik, és a politikusok túl kevéssé hallgatnak a népre, nem csak Németországban. Vesztes helyzetbe kerül, aki a bevándorlás kérdésében a polgárok megkérdezése nélkül és az emberek akarata ellen akar dönteni - mondta.

Magyarország nem tartozik Németországnak, "kivittek vagyunk" - fogalmazott a szolidaritásról szóló kérdésre, hangsúlyozva: a magyarok nem szívesen élnek más pénzén, és nem akarják, hogy más az ő pénzükön éljen. Szerinte a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés "nem legális" és ellentmond az uniós jognak. Ez az elosztási képlet egyszerűen értelmetlen és nem működik, de ezt Brüsszelben nem akarják elismerni - húzta alá.

Segíteni csak annak lehet, aki elfogadja a segítséget - fogalmazott Orbán Viktor Görögországról szólva. Hozzátette, hogy "szurkol" a görögöknek, "de a jogot és a törvényt nekik is be kell tartaniuk".

A március elejére tervezett EU-Törökország csúcsról egyebek között kifejtette: az EU "alázatosan koldul" a külső határok biztonságáért, ami nem jó politika, mert "Európa jövőjét és biztonságát függővé teszi Törökország jóakaratától". Orbán Viktor hozzátette: Brüsszel olyan ígéreteket tesz a törököknek, amelyeket az uniós tagországok nem tudnak és nem is akarnak betartani. Illúziónak nevezte azt a tervet, hogy több százezer embert átvegyenek Törökországtól és elosszanak a tagállamok között. 

"Engem itt Budapesten felakasztanának a lámpavasra, ha ehhez hozzájárulnék" - mondta a miniszterelnök.