Meghalt Psota Irén, a nemzet színésze

Publikálás dátuma
2016.02.25. 14:24
Fotó: Népszava
A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Psota Irén, a Madách Színház művésze, a nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Psota Irén csütörtökön, 86 éves korában, hosszan tartó betegség után, szívelégtelenség következtében, álmában hunyt el. Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés – tudatta a szomorú hírt a színház.

Psota Irén 1929. március 28-án született Budapesten. Gyermekkorától a színészi pályára készült. 1952-ben végzett a Színművészeti Főiskolán és azonnal a Madách Színházba szerződött. Játszótársai a teátrum olyan legendás művészei voltak, mint – a teljesség igénye nélkül - Tolnay Klári, Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Márkus László, Mensáros László és Gábor Miklós, ahogy később Almási Éva, Huszti Péter és Szerednyey Béla is.

1980-90-ig a Népszínház, majd a Nemzeti Színház művésze volt, 1990-ben visszatért a Madách Színházba, amelynek visszavonulásáig tagja maradt. 

Klasszikus és kortárs drámák, vígjátékok és musicalek főszerepeinek tucatjait játszotta el hosszú és tartalmas pályafutása során. Minden műfajban és minden szerepében kiemelkedőt alkotott. A színpadon és a magánéletben is rendkívüli hatással volt a kollégáira és a közönségre. Egyedi orgánuma és megjelenése különlegessé tette a legkülönlegesebbek között. Szeretett élni és az élet is szerette őt. 

A Színházi Adattár szerint 127 színházi bemutató fűződik a nevéhez, hatvannál több filmben és számtalan TV-játékban játszott. Három nagylemeze jelent meg. Gazdag és színes pályájáról három könyvet is írt. Az utolsó, 2008-ban megjelent művének címe: Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! 

Utolsó színházi munkája a Psota, Psota, Psota! című önálló estje volt a Madách Színházban. A 80. születésnapja után, 2009. április 11-én, szombaton este játszott utoljára, aznap vonult vissza a színpadtól.

Psota Irénnel a Madách Színház és a Magyar Színháztörténet legendás színésznője távozott.

Utolsó gondolat Psota Iréntől: 
„Gyönyörűséges pokol ez a pálya. És az élet? És ez így együtt? Hát?!”

Szerző
Témák
Psota Irén

Dupláznak a hegedű virtuózai

A Virtuózok Viadala sorozat harmadik koncertjén február 27-én a hegedű lesz a főszerepben: a viadalon a Virtuózok közül Sándor Zoltán és Alexander Rybak, fehérorosz származású norvég hegedűművész, a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál nyertese mérik össze tudásukat, melyet egy gála koncert követ majd a többi Virtuózzal – Kiss Zoltán, Várady Gyula, Lakatos Vivien – kiegészülve.

Mivel a 18.30-kor kezdődő esti gálára már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre belépők, a délután 15 órától kezdődő főpróbára is megnyitják a szervezők a kapukat – erre az eseményre 20 százalékkal olcsóbb belépőket vásárolhatnak a rajongók.

Szerző

Steve McCurry fotói a Műcsarnokban

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:47
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Steve McCurry, a vörös ruhás afgán lány portréjáról (képünkön előtérben) világszerte ismertté vált amerikai fotográfus képeiből nyílt kiállítás tegnap a Műcsarnok kamaratermében Legendás fotók címmel.

A tárlat fotói Afganisztánban, Indiában, Kambodzsában, Tibetben és Pakisztánban készültek, a képeket egy dán műgyűjteményből válogatták.

Szerző
Frissítve: 2016.02.24. 21:27