Előfizetés

Orbán egymilliárdért rendezi be rezidenciáját a Várban

Publikálás dátuma
2016.02.26. 12:08
Fotó: Vajda József
Egymilliárd forintot különített el a kormány „a Karmelita kolostorban elhelyezendő műtárgyak beszerzésére” - derül ki a Magyar Közlönyből. A Karmelita kolostor épületébe a Miniszterelnökség költözik - írja a Napi.hu.

A budai Várba költöző Miniszterelnökség új székhelye a Karmelita kolostor épülete lenne, az átalakításokra már eddig is mintegy 20 milliárd forintot fordítottak. Az épület méltó berendezésére a kormány a költségvetés tartalékából most egymilliárd forintot különített el, pontosabban a pénzt az új székházban elhelyezendő műkincsek beszerzésére fordítják. A kormányhatározatot a leendő lakó, Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.

A forrást mint a közgyűjteményeket is felügyelő minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kapja. A kormányhatározat arra is utasítja Balog Zoltán minisztert, hogy a minisztérium szakértői vizsgálják meg a műkincsek esetében az állami elővásárlási jog bevezetésének lehetőségét. Vagyis a leendő műkincseket a piacról szeretné megvásárolni a kormány - egyébként a közgyűjtemények minden más ügyben is élhetnének elővásárlási jogukkal.

Megírtuk: Még ebben a kormányzati ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, és a tervek szerint 2018-ig rekonstruálják a palota Szent István-termét is 

A minisztériumok várba költöztetéséről a kormány alapos döntést hozott: a Karmelita kolostor nagy része régóta irodaként működik, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelye szintén számos irodának ad otthont. Még ebben a ciklusban meg fog nyílni új helyén a Nemzeti Táncszínház, ami új lendületet fog adni a Millenáris Parknak.

Lásd még: Újjáépítési hullám a budai várban

"Völner Pál hazudik!"

Völner Pál csütörtöki nyilatkozatában nem finoman csúsztatott, hanem konkrétan hazudott az őszi egyeztetésről. Annak témája ugyanis nem a népszavazási törvény akkor már mindenki előtt nyilvánvaló, káoszt eredményező rendelkezéseinek módosítás volt. Csupán a választójoggal nem rendelkezők nyilvántartásával kapcsolatos technikai szabályokról lettek volna hajlandóak egyeztetni - írja közleményében Harangozó Tamás. 

Az MSZP válaszlevelében kezdeményezte, hogy az egyeztetés témái közé kerüljenek bele érdemi kérdések, többek között „a népszavazásra vonatkozó teljes szabályrendszer (anyagi és eljárási egyaránt) felülvizsgálata, a közvetlen hatalomgyakorlás eszközrendszerének kiterjesztése”. Levelünket azzal zártuk, hogy ezekben a témákban érdemes és szükséges ötpárti egyeztetést folytatni, és amennyiben erre a kormány nyitott, akkor az MSZP készen áll az egyeztetésre.

Ez volt az a feltétel, ami Völner Pál szerint teljesíthetetlen a kormányzat számára!

Völner Pál jobban tette volna, ha hallgat, mert nyilatkozata csak újra ráirányította a figyelmet arra, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak nem állt szándékában semmit tenni a népszavazási káosz megakadályozásáért. Ráadásul otromba, hazug nyilatkozatával mindezért még a felelősséget is magára húzta.

Ha már így tett, vállalja is ezt a felelősséget, és miniszterével együtt adja be a lemondását!

400 millióból "kap" nagykövetséget az MTVA exvezére?

Publikálás dátuma
2016.02.26. 11:20
Fotó: Népszava
A parlament külügyi bizottsága támogatta, hogy Szabó László Zsolt, az MTVA volt vezérigazgatója legyen hazánk új-zélandi nagykövete – értesült a Népszabadság. Wellingtonban hamarosan megnyílik a magyar nagykövetség, amelynek konzuli kerülete a csendes-óceáni szigetvilág egész területére kiterjed majd.

A külügyi bizottság zárt ülésén az ellenzékből egyedül jelen lévő Mesterházy Attila nem támogatta Szabó László Zsolt kinevezését. A szocialista politikus elmondta: a kormány 400 millió forintot költ a nagykövetség kialakítására, s évente további százmilliókat az épület és az apparátus fenntartására.

Ezt a nagyságrendű kiadást nem indokolják a kétoldalú politikai és kereskedelmi kapcsolatok, magyar miniszterelnök még sosem járt Új-Zélandon, külügyminiszter is legutóbb 1990-ben. Mesterházy politikai kiküldöttnek tartja Szabó László Zsoltot, aki jutalomként kapja a posztot.

Szabó másfél évig volt az állami média vezetője, tavaly augusztusban indoklás nélkül mondott le. 

A teljes cikket itt olvashatja.