Európai Bizottság;vadkereskedelem;vadon élő állatok;

2016-02-27 06:35:00

Tiltott vadkereskedelem a korrupció melegágya

Európai Bizottság uniós cselekvési tervet fogadott el pénteken, melynek célja a vadon élő állatok és növények Unión belüli jogellenes kereskedelmével szembeni fellépés. Az elmúlt évek során drámaian növekedett a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének volumene.

A becslések szerint a szervezett bűnözői csoportok által lebonyolított forgalom 8-10 milliárd eurót tesz ki, azaz nagyságrendjét nézve a kábítószer-kereskedelemhez, az emberkereskedelemhez és a fegyverkereskedelemhez hasonlítható. Ez nem csupán bizonyos emblematikus fajok túlélését veszélyezteti, hanem egyúttal a korrupció melegágyát jelenti, emberi áldozatokat is szed, és létfontosságú bevételtől fosztja meg a szegényebb közösségeket. Közép-Afrika biztonságát is veszélyezteti, mivel itt a milíciák és terrorista csoportok részben a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelméből finanszírozzák tevékenységeiket.

Az EU a veszélyeztetett fajok jogellenes kereskedelmének tekintetében egyszerre számít származási, tranzit- és célterületnek. A fogalom a vadon élő növény-és állatfajok élő vagy már nem élő példányaira, valamint a termékek ezekből készült részeire is kiterjed. 2014-ben több mint 20 000 elefántot és 1200 orrszarvút pusztítottak el, és e fajok példányszáma a több éves emelkedést követően ismét egyre fogy. Az EU – nemzetközi szinten a legjelentősebb donorként – a 2014–2020-as időszakban 700 millió EUR összeggel támogatja az állományvédelemre irányuló afrikai erőfeszítéseket.

A cselekvési terv három prioritásra összpontosít:

- A jogellenes kereskedelem megelőzése, valamint a vadon élő állatokból és növényekből készült illegális termékek keresletének és kínálatának csökkentése.

- A meglévő szabályok eredményesebb végrehajtása, a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem, az illetékes bűnüldöző szervek – például az Europol – együttműködésének fokozása révén.

- A származási, cél- és tranzitországok közötti együttműködés erősítése, ezen belül stratégiai jellegű uniós pénzügyi támogatás nyújtása a származási országokban folyó jogellenes kereskedelem felszámolásához.

A cselekvési tervet az elkövetkező hetekben terjesztik az uniós tagállamok elé jóváhagyás céljából.