Előfizetés

A Class FM megúszta - Ezúttal nem indít eljárást a médiahatóság

A tévéműsorokban és tévéreklámokban feltűnő szolgáltatások, termékek túl direkt népszerűsítésével foglalkozott egyebek mellett a médiatanács legutóbbi ülésén. A Class FM rádió reggeli műsorára érkezett állampolgári bejelentést megvizsgálva jogsértés hiányában nem indított eljárást a testület.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében az áll: a médiatanács figyelmeztette a Kossuth Rádió médiaszolgáltatóját a reklámszabályok betartására, mert a rádió egy novemberi adásában egy alkalommal olyan benzinkút-reklámot népszerűsített, amely közvetlenül szólított fel gyermekeket arra, hogy rábeszéljék szüleiket vagy másokat a vállalat plüssállatainak megszerzésére. 

Mint írták, a médiatanács hatósági eljárást indít a TV2 Trendmánia című műsorának januári adása miatt, amelyet egy körömlakkgyártó támogatott, vállalkozásának túl direkt, szabálytalan megjelenítésével. Két hatósági eljárás indul az RTL Klubbal szemben: egyrészt az Egészségkalauz című műsor decemberi epizódja miatt, amelyben egy patikahálózatot, másrészt a Kalandor című turisztikai magazin tavaly decemberi adása miatt, amelyben két wellness-szolgáltatást jogsértő módon népszerűsítettek.

A médiatanács évente átlagosan mintegy 200 hatósági eljárást indít médiafelügyeleti ügyekben, a leggyakoribb jogsértésnek a hatósági szerződésekben foglalt vállalásoktól való eltérések után a reklámszabályozási területen észlelt hiányosságok bizonyulnak.

Közölték továbbá: a testület döntött arról is, hogy nem indít hatósági eljárást a Class FM Morning Show című műsorának január 27-ei és 28-ai adásában az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről szóló viccelődés miatt, amit egy állampolgár bejelentésben kifogásolt. A médiatanács megállapította, hogy "bár a műsorszám egyéni érzékenységet sérthetett, az elhangzottak nem vetették fel az emberi méltóság - ezen belül a beteg emberek méltóságának - védelmét célzó rendelkezés megsértését", mert a műsorvezetők saját orvosi problémáikon élcelődtek, azokat nem általánosították. A műsorrésszel kapcsolatban nem merült fel korhatár-besorolási szabálytalanság sem.

Szintén hatósági eljárások kezdődnek hét körzeti rádió és három kisközösségi rádió szolgáltatójával szemben, mert a vizsgálatok szerint tavaly vélelmezhetően nem teljesítették rendben a magyar zene arányára a médiatörvényben előírt rendelkezéseket - olvasható a közleményben. Részletezték: a médiatanács a helyzet tisztázására nyilatkozattételre szólítja fel a körzeti adók közül a fővárosi székhelyű Music FM, Civil Rádió és Klubrádió szolgáltatóját, valamint a miskolci Ozone FM 96,3 és Szent István Rádió 95,1, az egri székhelyű Szent István Rádió 91,8 és a nyíregyházi Európa Rádió 100,5 szolgáltatóit. A kisközösségi rádiók közül a gyomaendrődi Rádió Sun, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium Táska Rádiója és a Rádió Szarvas üzemeltetői számíthatnak az eljárásra.

EL - Liverpool-MU a nyolcaddöntőben

Publikálás dátuma
2016.02.26. 15:39
Fotó: Alex Livesey/Getty Images
Egy angol szuperrangadó és egy keménynek ígérkező angol-német párharc is összejött a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjében.

Az európai szövetség (UEFA) nyoni székházában pénteken tartották a sorsolást, amelyen összekerült a két legeredményesebb angol csapat, az FC Liverpool és a Manchester United. A párharcok közül kiemelkedik a Borussia Dortmund és a Tottenham Hotspur összecsapása is, ugyanis a Bundesliga, valamint a Premier League jelenlegi második helyezettje kerül szembe egymással. A legjobb 16 között spanyol csatára is sor kerül: az Athletic Bilbao a Valenciát kapta ellenfélnek.

Európa Liga, nyolcaddöntő (az uefa.com alapján):

Sahtar Donyeck (ukrán)-Anderlecht (belga)
FC Basel (svájci)-Sevilla (spanyol)
Villarreal (spanyol)-Bayer Leverkusen (német)
Athletic Bilbao (spanyol)-Valencia (spanyol)
FC Liverpool (angol)-Manchester United (angol)
Sparta Praha (cseh)-Lazio (olasz)
Borussia Dortmund (német)-Tottenham Hotspur (angol)
Fenerbahce (török)-Braga (portugál)

Az első mérkőzéseket március 10-én rendezik, míg a visszavágókra egy héttel később kerül sor. A negyeddöntős meccseket április 7-én és 14-én játsszák, az elődöntőkre pedig április 28-án és május 5-én kerül sor. A finálé május 18-án lesz a bázeli St. Jakob-Parkban.

Alpesi vk - Miklós Edit pontszerzésre készül Andorrában

Bízik a pontszerzésben Miklós Edit, aki szuper-óriásműlesiklásban versenyez az alpesi sízők szombati, andorrai világkupa-versenyén. A magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint Miklós Edit már napok óta a Soldeu-El Tarter-i helyszínen tartózkodik, és ismerkedik a pályával. Múlt vasárnap a La Thuile-i szuper-óriásműlesikló futamot nem tudta befejezni, most viszont bizakodó a versenyt illetően.

A múlt hétvégén, lesiklásban sikerült egy nehéz, technikás pályán is a legjobb tízben végeznem. Bár vasárnap szuper-G-ben kiestem, de ennek a versenyszámnak is egyre jobban érzem a technikáját. Most jön egy új verseny, amely új lehetőség arra, hogy világkupa-pontokat szerezzek - nyilatkozta Miklós Edit, aki még nem síelt Andorrában, de elmondása szerint mindig inspirálja, ha egy új pályán bizonyíthat.

A lesiklás szakági ranglistájának 11. helyén álló magyar versenyző a következő két vk-állomáson a rövidebb gyorsasági számra összpontosít, mert a St. Moritz-i döntő előtt már nem rendeznek több lesiklófutamot. A mostani szezon eddigi szuper-óriásműlesikló futamain kétszer végzett a legjobb 30-ban, a szakági rangsorban jelenleg a 40., összetettben pedig a 36. helyen áll.