Előfizetés

Frankofón Filmnapok az Urániában és a Cirkóban

Publikálás dátuma
2016.02.26. 22:17
Isabelle Huppert Fotó: Gabriel Rossi /Getty Images
A Valley of Love (Szerelemvölgy) című alkotás vetítésével kezdődött meg pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 6. Frankofón Filmnapok Budapesten. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

A Frankofón Fesztivált és benne a filmnapokat a magyar kormány azért támogatja évről évre, mert ezeken a filmeken, ezeken a művészi alkotásokon keresztül lehet a leginkább bepillantást nyerni egymás életébe, megismerni egymás kultúráját - mondta köszöntőjében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint egy mozgókép megvalósíthatja a művészfilm és az üzlet sikeres kombinációját, erre példa a francia filmgyártás. Utalt arra, egy francia-magyar filmkoprodukciós megállapodás próbálja ösztönözni, hogy minél több film készüljön francia-magyar együttműködésben. A filmnapok közönségét köszöntötte Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója is.

A Frankofón Fesztiválon a francia nyelvű kultúra legjavát ismerheti meg a magyar közönség április 2-ig Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A fesztivált indító filmnapokon mintegy 30 francia ajkú filmet vetítenek összesen 50 alkalommal Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban.

A filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, a nagyközönség a színésznő hét filmjét tekintheti meg, köztük a Valley of Love-ot és a Hétköznapi titkainkat premier előtt. Márciusban a Francia Intézet ingyenes vetítésein Huppert régebbi nagy szerepeiből is láthatnak alkotásokat az érdeklődők.

A filmnapok mellett további 30 kulturális és 20 oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet márciusban a frankofón kultúra sokszínűségére. A fesztivál Belgium, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Kanada, Libanon, Románia és Svájc diplomáciai képviseletei, a Francia Intézet, a Frankofón Baráti Kör és a magyar kulturális és oktatási intézmények, valamint filmforgalmazók összefogásából jött létre, a megszokott rendezvényhelyszínekhez - A38 Hajó, Budapest Music Center, ELTE, Francia Intézet, Liszt Ferenc Emlékmúzeum, Károli Gáspár Egyetem, Müpa, Trafó, Uránia - idén csatlakozott a Cirko-Gejzír mozi és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély.

A magyar kormány az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hozzájárul a fesztivál megrendezéséhez: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 5 millió, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2 millió forinttal támogatja.

Elkészült a pécsi naperőmű

Átadták az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőművét Pécsen. A 10 megawatt kapacitású létesítmény célja, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke.

Az erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. A beruházás több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, míg az erőmű kialakításához szükséges további mintegy 700 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította. A pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. A fotovoltaikus erőmű évente 10,115 millió kilowattóra villamosenergia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett. Az erőmű várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe.

Astra: sürget a határidő

Az Astra Biztosító magyar, nem kgfb-s károsultjai a román biztosítási garanciaalap (FGA) honlapján elérhető magyar nyelvű nyomtatványokat kitöltve adhatják be a kárbejelentéseket és a kárrendezést megindító, valamint a kárkifizetési kérelmet, melynek legkésőbb március 3-ig be kell beérkezni az FGA-hoz.

A MNB közleményében azt javasolja az érintetteknek, hogy az Astra magyarországi fióktelepének vagy az FGA-nak korábban már beadott kárbejelentéseket is ismételten küldjék el. A kérelmek a román garanciaalap honlapján, illetve ügyfélszolgálatán érhetők el.

A kgfb-károk kifizetését a 2015 őszén született törvényi szabályozás révén a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi. Az eddig még nem jelentkező károsultak késlekedés nélkül itt jelentsék be kgfb-kárukat, valamint az esetleg még mindig Astra kgfb-szerződéssel rendelkező ügyfelek minél hamarabb szerződjenek át egy másik biztosítóhoz - javasolta közleményében a jegybank. 

Az MNB honlapján közölte az FGA honlapján található magyar nyelvű nyomtatványok elérhetőségét.