Célt ér a fideszes "gyűlöletkampány"? Sokan szavaznak Salgótarjánban

Publikálás dátuma
2016.02.27. 11:50
Az MSZP országgyűlési képviselői Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter
Ma derül ki, melyik polgármester-jelöltre szavaznak a salgótarjániak. Az időközi választáson négy jelölt indul, amelyet az előző polgármester, Dóra Ottó halála miatt kellett kiírni. Tóbiás József szombati sajtótájékoztatóján fideszes háborúról, gyűlöletkampányról beszélt arra utalva, hogy a kormánypárt félrevezető szórólapokkal támadta a szocialista párt jelöltjét, Fekete Zsoltot. Viszonylag sokan mennek szavazni a városban, vasárnap 11 óráig a választók 20 százaléka adta le voksát valamelyik jelöltre.

Tóthné Kerekes Andrea, a nógrádi megyeszékhely jegyzője korábban elmondta: Salgótarján 31 ezer választásra jogosult lakója 40 szavazókörben adhatja le voksait reggel hat és este hét óra között.

A Fidesz "be akarja etetni" a salgótarjániakat

Szombaton a Fidesz salgótarjáni polgármester-jelöltje ételosztást rendezett a szegényeknekBorzalmas az ételosztás képmutatása akkor, amikor a Fidesz szerint nincsenek is éhezők; nincsenek éhes gyermekek; nem fagynak halálra százával az emberek telente; valamint 47.000 forintból meg lehet élni. Nem kívánjuk Salgótarján népének azt a feketelevest, amelyet a Fidesz majd az esetleges győzelme után nyomna le a torkukon - írta az Európai Baloldal közleményében.

A felfokozott, heves és a végére bedurvult kampány meghozta az eredményét, vasárnap ugyanis 11 óráig a szavazásra jogosultak húsz százaléka adta le voksát Salgótarjánban - derül ki a valasztas.hu által közzétett napközbeni részvételi adatokból.

Reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25%-a szavazott, ami magasabb arány, mint a 2014-es általános helyhatósági választáson az azonos időpontban volt. A 11 órás jelentés szerint 19,52%-os volt a részvételi arány, ami szintén több, mint másfél évvel ezelőtt volt, akkor ugyanis 17,74 százalék volt az állás.

Az időközi polgármester-választáson négy jelölt indul: Fekete Zsolt (MSZP, Demokratikus Koalíció, Tarjáni Városlakó Egyesület), Hulitka István (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Simon Tibor (Fidesz-KDNP) és Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt).

Tóbiás: két lehetősége van a városnak

Az MSZP kampányzáró autós felvonulása Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter

Az MSZP kampányzáró autós felvonulása Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter

Tóbiás József szombaton a nógrádi megyeszékhely főterén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a kormány magára hagyja a várost, de az elindult az építkezés útján, és a szocialisták ezt az építkezést kívánják támogatni.  Salgótarján vasárnap választ; a Dóra Ottó volt polgármester által másfél évvel ezelőtt megkezdett békés építkezés, vagy az ellenfeleink által folytatott háború, gyűlöletkampány között választ - hangsúlyozta.

Nem haveroknak adnák a pénzt

Semmit nem tud elvenni a kormány, ami a városé, a kilencmilliárd forintos európai uniós támogatásról a város fog dönteni - mondta az MSZP elnöke. Tóbiás József szerint a baloldal jelöltje, Fekete Zsolt a garancia arra, hogy nem "fideszes módra" zajlik majd a fejlesztés, hogy a "haveroknak, rokonoknak" fejlesztési forrásokat adjanak. A pénzt a kultúrára, az oktatásra és a munkahelyteremtésre fordítják - hangsúlyozta.

Nem bíznak az NVB-ben

Több száz piros dzsekis aktivista és politikus volt a főtéren, ahol Tóbiás József arról is beszélt, hogy nagyon izgalmas hét zajlott az országban, "és azt kell, hogy mondjam, hogy nincs már bizodalom a Nemzeti Választási Bizottságban". Elmondta, ez a bizottság felügyeli, hogy mi történik vasárnap Salgótarjánban. Ezért - megelőzve az esetleges visszaéléseket - egy tiszta választási mozgalmat indítanak el szombaton a legnagyobb közösségi oldalon - közölte a szocialista politikus, aki szerint az oldalon mindenki elmondhatja, ha törvénytelenséget lát, és tapasztal. Jelezte, a baloldal pártjai minden szavazókörben ott lesznek, hogy biztosítsák a választás szabadságát.

Hárompárti lett az ötpárti egyeztetésből
A népszavazás ügyében rendezett ötpárti egyeztetésre a kormánypártokon kívül csak a Jobbik ment el, sem az MSZP, sem az LMP nem jelent meg. Tóbiás József szerint nincs miről beszélni, az MSZP-nek vannak olyan kezdeményezései, amelyek társadalmilag hasznosak, jogilag pontosak. A szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint a kormányfő népszavazási javaslata félelemtől vezérelt, célja az elterelés és a jogászok is megosztottak a kérdést illetően. Szél Bernadett, az LMP társelnöke pártja távolmaradását azzal indokolta: ha a kormány komolyan gondolta volna, hogy egyeztetni kíván az ellenzéki pártokkal, akkor a népszavazási kérdés benyújtása előtt kellett volna azt megtennie, nem pedig utána.

 

A Munkáspárt a Jobbik ellen versenyez

A Magyar Munkáspárt elnöke elégedett lenne, ha sikerülne megelőznie a Jobbik jelöltjét a salgótarjáni vasárnapi időközi választáson, hiszen, mint kampányzáró rendezvényén fogalmazott, Salgótarján története során mindig baloldali város volt. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és a párt jelöltje szombaton, a helyi vásárcsarnok előtt úgy vélte, hogy a salgótarjáni kampány méltatlan volt a nagy pártokhoz és tiszteletlen a salgótarjáni emberekkel szemben. Ismertette, hogy megválasztása esetén 8600 munkahely teremtését célozza meg Salgótarjánban,  és polgármesterként a város működtetéséért dolgozó közmunkásokat is "valóságos munkásként" és minimálbérért alkalmazná, visszaadva ezzel a munkavállalók megbecsülését. A Munkáspárt országosan is kétszázezer forintos minimálbért tartana elfogadhatónak - mondta a pártelnök. 

Simon bízik a sikerben

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje bízik a vasárnapi időközi salgótarjáni polgármester-választás sikerében, miután programja a város rövid, közép és hosszú távú érdekeit szolgálja. Simon Tibor szombati, Salgótarján központjában tartott kampányzáró rendezvényén kiemelte: pozitív tapasztalatokra tett szert a kampány során a lakossági igényeiket felmérve. Azt tapasztalta, hogy a munkahelyteremtés, a családalapítással kapcsolatos támogatások, a lakhatás feltételeinek javítása, a tömegközlekedés, az egészségügy és a közbiztonság megerősítése lenne a legfontosabb a salgótarjániak szerint. 

Szórólapokkal támad a Fidesz

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, félrevezető szórólapot kaptak csütörtökre virradóra a salgótarjániak. Ebben Fekete Zsolt, a baloldal közös polgármester-jelöltje arra kéri a címzettet, hogy a csődbe ment város adósságának rájutó részét, újszülöttől az aggastyánig fizesse be. A levélben valaki a jelölt nevében csődről, depresszióról ír, és azt kérdezi: "Menjünk tovább együtt? Akkor fizesse ki az árát". A szórólaphoz sárga csekket is csatoltak, amelyen 57 105 forintot kérnek a város lakóitól. Durvul a kampány - így reagált a történtekre a Népszavának Fekete Zsolt.

Tóbiás József és Fekete Zsolt sajtótájékoztatója Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter

Tóbiás József és Fekete Zsolt sajtótájékoztatója Salgótarjánban. MTI Fotó: Komka Péter

Feljelentést tettek

Salgótarján MSZP-s alpolgármestere a Helyi Választási Bizottsághoz fordult és a bíróságon is feljelentést tett a "csekkes" fideszes szórólap miatt. A szocialista politikus szerint vélhetően ellenfelei azt mérték, hogy kicsit jobban áll a fideszes Simon Tibornál, ezért rágalmazzák már nem először a kampányban.

Ők az ellenfelek

Az időközi választáson, amelyet az MSZP-s Dóra Ottó halála miatt tartanak, a baloldal által támogatott alpolgármester és a fideszes Simon mellett, a jobbikos Hulitka István, a munkáspárti Thürmer Gyula. A szocialisták állítják, a Munkáspárt elnökének az a szerepe, hogy szavazatokat vigyen el Feketétől. A baloldali jelölt ennek ellenére bízik a győzelemben. A képviselő-testületben az MSZP és szövetségesei többségben vannak, így ha esetleg a Fidesz jelöltje fut be, neki kisebbségben kellene a várost irányítania.

Holnap egyébként három településen, Salgótarjánban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődön és a Zala megyei Kisrécsén tartanak időközi polgármester-választást.

Szerző
Frissítve: 2016.02.28. 13:52

Lecsapott a zöldségesre a NAV

Több tonna jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt találtak a pénzügyőrök egy román kamionban Nagylaknál, a szállítmány egy részét hamis számlákkal próbálták igazolni - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a Nagylak térségében ellenőrzött teherautó 233 rekesz, mintegy három tonna zöldséget és gyümölcsöt szállított Magyarországról Romániába. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján a szállítmányt nem jelentették be, a három bemutatott számlából kettőről azonnal kiderült, hogy a kiállítóként feltüntetett gazdasági társaságnak nincs tudomása az ügyletről, a bizonylatok hamisak.

A pénzügyőrök a szállítmányt lefoglalták, majd a kormányhivatal helyszínre érkező munkatársa megállapította, hogy az egész rakomány jelöletlen, így azt kockázatosnak minősítették, és elrendelték megsemmisítését - tudatta az alezredes.  A hamis számlák miatt a NAV feljelentést tett a rendőrségnél.

Szerző
Témák
zöldség NAV ekáer

Lecsapott a zöldségesre a NAV

Több tonna jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt találtak a pénzügyőrök egy román kamionban Nagylaknál, a szállítmány egy részét hamis számlákkal próbálták igazolni - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a Nagylak térségében ellenőrzött teherautó 233 rekesz, mintegy három tonna zöldséget és gyümölcsöt szállított Magyarországról Romániába. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján a szállítmányt nem jelentették be, a három bemutatott számlából kettőről azonnal kiderült, hogy a kiállítóként feltüntetett gazdasági társaságnak nincs tudomása az ügyletről, a bizonylatok hamisak.

A pénzügyőrök a szállítmányt lefoglalták, majd a kormányhivatal helyszínre érkező munkatársa megállapította, hogy az egész rakomány jelöletlen, így azt kockázatosnak minősítették, és elrendelték megsemmisítését - tudatta az alezredes.  A hamis számlák miatt a NAV feljelentést tett a rendőrségnél.

Szerző
Témák
zöldség NAV ekáer