Fekete Zsolt nyert Salgótarjánban

Publikálás dátuma
2016.02.28. 15:25
MTI Fotó: Komka Péter
Polgármestert választottak vasárnap Salgótarjánban. Este 9-kor a szavazatok állása alapján - 75 százalékos feldolgozottság mellett - Fekete Zsolt 5385, Simon Tibor pedig 4175 voksot szerzett, eszerint az MSZP és a DK jelöltje nyert a választáson. A végére bedurvult kampány megtette a hatását, a választásra jogosultak csaknem fele szavazott vasárnap, este fél 6-ig a lakosok 45,97 százaléka adta le voksát. A szavazásoson négy jelöltre lehetett voksolni, Fekete Zsolt  az MSZP, a DK és a  és a Tarjáni Városlakó Egyesület, Hulitka István a Jobbik, Simon Tibor a Fidesz-KDNP és Thürmer Gyula a Magyar Munkáspárt színeiben indult a választáson, amit az előző polgármester, Dóra Ottó halála miatt kellett kiírni. 

Hetvenöt százalékos feldolgozottságnál Fekete 5385, Simon 4175 voksot tudhat magáénak. Thürmerből végül nem lett trójai faló, 199 szavazatnál tart, Hulitkának pedig 660 van - írja a nol.hu.

Amikor Fekete megtudta az eredményt, első mondata ez volt: Szeretlek, Salgótarján!  Mint mondta, a győzelmet a csapatával együtt érte el, hogy új szemlélet, új városépítkezés kezdődhessen. Kijelentette: akárcsak Dóra Ottó, ő is mindenki polgármestere akar lenni, azoké is, akik nem szavaztak, vagy nem őrá voksoltak.

Varju László, a DK alelnöke közölte, Salgótarján bebizonyította, hogy nem csak egyetlen megoldás létezik. Ezzel arra utalt, hogy a választáson vesztes kormánypárti jelölt szlogenje az volt: Az egyetlen megoldás.

Tóbiás József MSZP-elnök köszönetet mondott Dóra Ottónak, aki elindította a változást, és Salgótarjánnak, hogy volt bátorsága nemet mondani a gyűlöletkeltésnek és fenyegetésnek - fogalmazott a politikus a sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a valódi Magyarország egyértelmű választ adott Orbán Viktor vasárnapi beszédére.

Korábban írtuk: Salgótarján 31 ezer választásra jogosult lakója 40 szavazókörben adhatta le voksait reggel hat és este hét óra között. A felfokozott, heves és a végére bedurvult kampány meghozta az eredményét, vasárnap este fél 6-ig a lakosok 45,97 százaléka adta le voksát Salgótarjánban - derül ki a valasztas.hu által közzétett napközbeni részvételi adatokból.

Reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25%-a szavazott, ami magasabb arány, mint a 2014-es általános helyhatósági választáson az azonos időpontban volt. A 11 órás jelentés szerint 19,52%-os volt a részvételi arány, ami szintén több, mint másfél évvel ezelőtt volt, akkor ugyanis 17,74 százalék volt az állás.

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje leadja szavazatát felesége, Számel Edina és fia, Bálint társaságában. MTI Fotó: Komka Péter

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje leadja szavazatát felesége, Számel Edina és fia, Bálint társaságában. MTI Fotó: Komka Péter

A 13 órai adatok szerint már a szavazásra jogosultak 29,41 százaléka meglátogatta a szavazófülkéket, szemben a 2014-es adatokkal amikor valamivel kevesebben 24,58 százalék vett részt a szavazáson. Valamivel 15 óra után a legfrissebb adatok szerint az emberek 37,62 százaléka voksolt már. 2014-ben ugyan ekkor a részvételi arány, 29,94 százalék volt.

A 17:30-as adatok szerint 45,97 százalék a részvételi arány, míg 2014-ben 17 óra 30 perckor 37,6 százalékos volt. A Nemzeti Választási Iroda, urnazárást követően nyilvánosságra hozott adatai szerint, a 30910 választópolgár közül 14209-en leadták voksukat.

Durvult a kampány

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a jelöltek és az őket képviselő pártok mindent beleadtak a kampányba, a Fidesz például félrevezető szórólapokat osztott a városban Fekete Zsolt, MSZP-s jelölt aláírásával, amiben arra kéri a címzettet, hogy a csődbe ment város adósságának rájutó részét, újszülöttől az aggastyánig fizesse be. A levélben valaki a jelölt nevében csődről, depresszióról ír, és azt kérdezi: "Menjünk tovább együtt? Akkor fizesse ki az árát". A szórólaphoz sárga csekket is csatoltak, amelyen 57 105 forintot kérnek a város lakóitól. Fekete Zsolt korábban úgy reagált a Népszavának a szórólapokra, hogy durvul a kampány, de bízik a győzelemben.

Feljelentést tettek

Salgótarján MSZP-s alpolgármestere a Helyi Választási Bizottsághoz fordult és a bíróságon is feljelentést tett a "csekkes" fideszes szórólap miatt. A szocialista politikus szerint vélhetően ellenfelei azt mérték, hogy kicsit jobban áll a fideszes Simon Tibornál, ezért rágalmazzák már nem először a kampányban.

Simon Tibor. MTI Fotó: Komka Péter

Simon Tibor. MTI Fotó: Komka Péter

Ők az ellenfelek

Az időközi választáson, amelyet az MSZP-s Dóra Ottó halála miatt tartanak, a baloldal által támogatott alpolgármester és a fideszes Simon mellett, a jobbikos Hulitka István, a munkáspárti Thürmer Gyula. A szocialisták állítják, a Munkáspárt elnökének az a szerepe, hogy szavazatokat vigyen el Feketétől. A baloldali jelölt ennek ellenére bízik a győzelemben. A képviselő-testületben az MSZP és szövetségesei többségben vannak, így ha esetleg a Fidesz jelöltje fut be, neki kisebbségben kellene a várost irányítania.

Háború vagy béke

Tóbiás József, az MSZP elnöke salgótarjáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy bár a kormány magára hagyja a várost, de az elindult az építkezés útján, és a szocialisták ezt az építkezést kívánják támogatni.  Salgótarján vasárnap választ; a Dóra Ottó volt polgármester által másfél évvel ezelőtt megkezdett békés építkezés, vagy az ellenfeleink által folytatott háború, gyűlöletkampány között választ - hangsúlyozta.

Semmit nem tud elvenni a kormány, ami a városé, a kilencmilliárd forintos európai uniós támogatásról a város fog dönteni - mondta az MSZP elnöke. Tóbiás József szerint a baloldal jelöltje, Fekete Zsolt a garancia arra, hogy nem "fideszes módra" zajlik majd a fejlesztés, hogy a "haveroknak, rokonoknak" fejlesztési forrásokat adjanak. A pénzt a kultúrára, az oktatásra és a munkahelyteremtésre fordítják - hangsúlyozta.

Ételosztással kampányolt a Fidesz

Szombaton a Fidesz salgótarjáni polgármester-jelöltje, Simon Zsolt ételosztást rendezett a szegényeknek. Az Európai Baloldal úgy fogalmazott: azoknak a szegényeknek, akik létezését kormányuk letagadja, hiszen még a létminimum számítását is eltörölték. Szerintük a Fidesz csak akkor jótékonykodik, ha abból választási szavazatot akar kicsikarni.

Simon Tibor (Fidesz-KDNP) kampányzáró rendezvényén ételt osztott a szegényeknek. MTI Fotó: Komka Péter

Simon Tibor (Fidesz-KDNP) kampányzáró rendezvényén ételt osztott a szegényeknek. MTI Fotó: Komka Péter

Borzalmas az ételosztás képmutatása akkor, amikor a Fidesz szerint nincsenek is éhezők; nincsenek éhes gyermekek; nem fagynak halálra százával az emberek telente; valamint 47.000 forintból meg lehet élni. Nem kívánjuk Salgótarján népének azt a feketelevest, amelyet a Fidesz majd az esetleges győzelme után nyomna le a torkukon - írták a közleményében.

Simon Tibor: bízom a sikerben
Simon Tibor szombaton azt mondta: bízik a sikerben, miután programja a város rövid, közép és hosszú távú érdekeit szolgálja. Simon kiemelte: pozitív tapasztalatokra tett szert a kampány során a lakossági igényeiket felmérve. Azt tapasztalta, hogy a munkahelyteremtés, a családalapítással kapcsolatos támogatások, a lakhatás feltételeinek javítása, a tömegközlekedés, az egészségügy és a közbiztonság megerősítése lenne a legfontosabb a salgótarjániak szerint. 
Szerző
Frissítve: 2016.02.28. 22:20

Magyar éremeső az úszó-világkupán

Hét arany-, négy ezüst- és három bronzérem jutott a magyaroknak az egri uszonyos úszó világkupa első napján, szombaton. 

A sportági szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint különösen a felnőttek vették ki részüket a sikerből, akik öt első, három második és egy harmadik helyet szereztek a nyitányon a sportág legrangosabb sorozatának idei második állomásán. A tavaly három világbajnoki címet nyert Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban mindössze nyolc századdal maradt el a világcsúcstól. Rajta kívül a felnőttek mezőnyében egyéniben Hamlin Matthew (1500 méteres felszíni) és az úszóolimpikon Takács Krisztián (50 méteres uszonyos gyors) tudott elsőként célba érni. A váltószámokban is a magyarok bizonyultak a legjobbnak, a férfiak mezőnyében a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE, a nőknél pedig a Debreceni Búvárklub csapata győzött.

Szerző

Búcsúlevelet is írt a 12 éves öngyilkos kisfiú

A hajdúszoboszlói 12 éves kisfiú hétfő éjszaka vetett véget életének - a Bárdos Lajos Általános Iskola főbejárata felett fekete zászló lobog - írta a Bors.

Peti a jegyei romlása miatt akasztotta fel magát saját szobájában, miután megvárta, hogy szülei elaludjanak. Az öngyilkosság hajlama valószínűleg örökletes volt - a lap megtudta, hogy a kisfiú unokatestvére vonat elé ugrott, így vetett véget életének.

– Peti nagyon vidám, mosolygós volt, az a fajta kamasz, akinek sok barátja van a szerethetô egyénisége miatt – mondja egy ismerős a Borsnak. – Úgy tudom, hogy hatalmas, szerető családban élt, a bátyjával is imádták egymást, mindkét oldalról rajongtak értük a szülők. A két fiú között nem tettek különbséget, nem rivalizáltak egymással a testvérek – emlékszik vissza a lap informátora. A férfi úgy tudja, Peti a végzetes napon még bement az iskolába, majd hazaérve írta meg búcsúlevelét, ezek szerint a kisfiú előre eltervezhette az öngyilkosságot.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a +36-1/116-123-as ingyenes, lelkielsősegély-számot! 

Szerző