Évértékelő - Orbán "személyiségzavarban" szenved

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök "csak fantomokat fest és azokkal hadakozik".

Az ellenzéki párt szóvivője a kormányfő vasárnapi évértékelőjére reagálva újságíróknak azt mondta, a miniszterelnök "személyiségzavarban szenved", és elszakadt a valóságtól, ugyanis azt képzeli, hogy világtörténelmi jelentőségű személyiség és Európa jövőjének meghatározója.

A PM nem ad hitelt egy olyan embert szavának, "aki egyik nap bőrfejű bűnözőkkel akadályoz meg egy népszavazást", másnap pedig arról beszél, hogy milyen nagyszerű dolog a referendum és mindenkit részvételre buzdít - jelentette ki Tordai Bence.

A politikus azt mondta, Orbán Viktor csak "a Fidesz-valóságról" tud nyilatkozni, a valódi magyar valóságról nem a kormányfőt, hanem azokat "a kockás inges tanárokat" kell meghallgatni, akik kimennek tüntetni, azokat a nővéreket, akik havi 74 ezerért dolgoznak, vagy az 52 ezer forinttal "éhhalálra ítélt" közmunkásokat.

Orbán évértékélőjéről írt összefoglalónkat itt olvashatja!

Szerző

Nocsak! Nyakó kérdését is elfogadta az NVI elnöke

Publikálás dátuma
2016.02.28. 17:44
Nyakó István. MTI Fotó: Balogh Zolt
Erdösi Lászlóné és Nyakó István vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Kedden délelőtt - miután a Kúria nyilvánosságra hozta, hogy elutasítja a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést - ketten is benyújtották kezdeményezésüket a témában az NVI-hez: Erdösi Lászlóné és Nyakó István MSZP-s politikus, a két benyújtás között négy másodperc volt a különbség. 

Az NVI szeptember közepétől csak érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, ami meghatározza az elbírálás sorrendjét is. Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

Erdösi Lászlóné kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?" Nyakó István magánszemélyként pedig azt a kérdést nyújtotta be: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja volt arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdéseket, amelyek ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be. Az NVI elnöke azt is vizsgálja, hogy nem áll-e fenn az úgynevezett "párhuzamosság" a benyújtott és már folyamatban lévő kérdések között. 

Az NVI-nél vasárnap délután elmondták: a határidő vasárnap jár le, de - bár a "párhuzamossági moratórium" indokolná - Pálffy Ilona egyik kérdés esetében sem hoz elutasító határozatot és mindkét kérdést az NVB elé terjeszti. Pálffy Ilona célja ezzel az, hogy minél hamarabb eldőljön a hitelesítés kérdése. Ha az elnök elutasította volna valamelyik kérdést, akkor a kezdeményezőnek 15 napja lett volna arra, hogy ismét benyújtsa és az NVB foglalkozzon vele. 

Az NVB-nek a jogszabály szerint 30 napja van arra, hogy a kérdések hitelesítése ügyében döntsön, de Patyi András, a testület elnöke már pénteken jelezte: a bizottság igyekszik mielőbb döntést hozni a vasárnapi boltbezárásról szóló kezdeményezésekről, valamint a kormánynak a kötelező betelepítési kvótáról benyújtott kérdéséről. Az NVB elnöke a pénteki ülésen azt is jelezte, a kifogások háromnapos elbírálási határideje miatt a testületnek hétfőn ülést kell tartania, ahol foglalkoznak majd Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető-helyettes és Nyakó István kifogásaival, amelyeket a kedden az NVI Alkotmány utcai székházában történtek miatt nyújtottak be. 

Ahogy lapunk is beszámolt róla, verőlegények közbelépésével előzték meg az MSZP képviselőit még kedden reggel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt. A kopaszok - akikről később kiderült, hogy Kubatov Gábor emberei lehettek Nyakó Istvánt, a Magyar Szocialista Párt képviselőjét akadályozták beadványának leadásakor. Az MSZP képviselőinek tájékoztatása szerint a helyszínen tizenöt férfi lépett föl fenyegetően, nyilvánvaló céljuk nemcsak az volt, hogy Lukács Zoltán előtt jussanak be az NVI épületébe, hanem a teljes elrettentés.

A bőrfejűek akciója után a rendőrség nem indított vizsgálatot annak kiderítésére, miként szerveződött a keddi incidens. Ők nem tapasztaltak semmit, ami miatt intézkedniük kellett volna, feljelentés pedig nem érkezett hozzájuk szerda délutánig. Pálffy Ilona elmondta: ők hívták az irodához a rendőröket, ugyanakkor ő küldte el őket, mert nem akarta, hogy ott rendőri intézkedés legyen.

Szerző
Frissítve: 2016.02.28. 19:49

Lopják a jogom! - Orbán ellen tüntetett az ellenzék

Publikálás dátuma
2016.02.28. 17:15

"Amíg az országdúló miniszterelnök a Várkertbazárban hazudja majd, hogy Magyarország jobban teljesít, mi kiállunk azért, ami a miénk! Kiállunk a jogainkért, a demokráciáért, és a legfőbb népképviseleti eszközért, a népszavazásért! A Fidesz semmibe veszi a nép akaratát!" - ezért szervezett tüntetést az Együtt a miniszterelnök évértékelőjének idejére a Várkert Bazár és a Clark Ádám tér közötti területre. 

A demonstráción beszédet mond többek között Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő, Juhász Péter alelnök, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szigetvári Viktor elnök.

A Várkert Bazár bejáratától egy transzparenst feszítettek ki, amelyre azt írták:

Fotó: Szalmás Péter

Fotó: Szalmás Péter

Juhász Péter a tüntetés elején mindenkit arra kért, csináljon szelfit magáról, és posztolja ki Facebookra, hogy ő itt van. Itt van, azon a tüntetésen, amit azért szerveztek, hogy megmutassák Orbánnak, hogy nem sajátíthatja ki a népszavazás kezdeményezését, nem veheti el az emberek jogait - írja a Vs

"Egy piti seftes próbál meg minket átverni a népszavazásnak csúfolt akciójával" - mondta Vajda Zoltán Orbán kvótás szavazásáról. Hozzátette: 28 népszavazást próbáltak elindítani, egyet sem sikerült, de szerinte nem is kell annál beszédesebb jel, hogy kopaszokkal akadályoznak meg egy nekik nem is annyira húsba vágó témában beadni kívánt népszavazást. Ha ehhez kopaszokat rendelnek oda, akkor el lehet képzelni, mire képesek, ha majd a hatalmukat féltik. „Borítsuk rá az asztalt a góréra" – zárta a beszédét.

Ring Éva egyetemi oktató arról beszélt, hogy szerinte nemcsak a népszavazás jogát veszik el, hanem a gyermekektől a tanulás örömét, a fejlődést, a boldogulás lehetőségét, és a színvonalas oktatáshoz való jogot is ellopják. Szerinte a tanárok béremelését is aljas így emlegetni, mert a bérek értéke még így sem éri el a 2008-as szintet.

MTI Fotók: Mohai Balázs

MTI Fotók: Mohai Balázs

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere arról beszél, hogy egykor maguk mentek a fagyban tüntetni az alkotmánymódosítás ellen tüntetni, nem verőembereket küldtek, mint most a kormány - írja a hvg.hu. Karácsony szerint a szelíd ellenállást kell folytatni. Azt javasolja, hogy legyenek ellenzéki előválasztások, hogy a nép döntse el, hogy kik mehetnek 2018-ban képviselőként a parlamentbe.

Baranyi Krisztina (Együtt) először arról beszél, hogy sikerült elérniük, hogy a Ferencvárosban ne avassák fel az antiszemita, zsidótörvényeket megszavazó Donáth György szobrát. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy "vegyék vissza a jogaikat", például a népszavazáshoz. 

Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor Orbán évértékelőjére utalva azt mondta, hogy Orbánt kell megállítani, nem Brüsszelt. Hosszasan sorolta, mennyi mindent megakadályozott eddig Orbán: nem engedte, hogy az Együtt népszavaztathasson a paksi beruházásról, a Városligetről, az olimpiáról. Most pedig a szocialistáktól vették el ezt a jogot. "Mindent megteszünk, hogy legyen még ebben az országban népszavazás".

A hvg tudósítója szerint kétezren lehettek a tiltakozók.

Az ellentüntetők elénekelték a Himnuszt, és ezzel véget ért a demonstráció.

Fidesz: a "migránspárti erők" tüntetnek
A Fidesz véleménye szerint az Együtt - a Korszakváltók Pártja által a miniszterelnöki évértékelő idejére szervezett vasárnapi tüntetés a magyar emberek, a magyar családok biztonságát teszi kockára, az utcán a "migránspárti erők" tüntetnek - mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke.
Halász János pedig azt mondta: van, aki az ország biztonságát védi - ez történik az évértékelő rendezvényen - és vannak "akik a migránsokat szeretnék Magyarországra hozni" - fogalmazott.


Szerző
Frissítve: 2016.02.28. 20:36