Előfizetés

Örülnek a tűzszünetnek

Az ENSZ élelmiszert kíván szállítani egy sor szíriai településre a múlt szombaton életbe lépett tűzszünet alatt. A következő napokban 154 ezer embernek kívánnak segítséget nyújtani, elsősorban olyan személyeknek, akik el voltak vágva a külvilágtól a harcok miatt. Mindezt Jakob EL Hillo, az ENSZ regionális koordinátora jelentette ki Damaszkuszban. Az ENSZ becslései szerint félmillióan rekedhettek városokban és falvakban, elzárva a víztől és élelmiszertől. El Hillo szerint most esély mutatkozik arra, hogy stabil béke köszöntsön az országra.

Elismeréssel szólt Izrael a múlt szombaton életbe lépett szíriai tűzszünetről. Ugyanakkor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt is hozzátette, nem fogadnak el semmiféle iráni agressziót. Teherán fegyverekkel támogatja a Bassár el-Aszad elnök kormányerőit segítő Hezbollahot. „Üdvözöljük a stabil, tartós és teljesíthető tűzszünetre vonatkozó elképzeléseket” - fejtette ki az izraeli miniszterelnök a kormányülésen. Hozzátette, minden lépést fontosnak tartanak, amely megállítja a vérontást, s jelenleg elsősorban a humanitárius kérdések a legfontosabbak. Az izraeli miniszterelnök azonban megjegyezte, bármilyen megállapodás szülessék is Szíriáról, annak tartalmaznia kell: Irán állítsa lesz agresszióját Izrael ellen szíriai területről. „Nem fogadjuk el a Hezbollah felfegyverzését” – emelte ki. Egyelőre tartósnak látszik a tűzszünet, bár több hír szerint nem egy helyen megsértették azt. Izrael hírek szerint több akciót is indított a Hezbollah ellen Szíriában. Az izraeliek koordinálták akcióikat Moszkvával is.

Pofon csattant a parlamentben

Sajátos módon vett elégtételt egy egyiptomi képviselő egy másik honatyán, bizonyos Tewfik Okachán csak amiatt, mert megvendégelte magához Izrael állam Kairóba akkreditált nagykövetét: felpofozta őt. 

A vitatott televíziós műsorvezető, Okacha gyakran bírálja Izraelt, ezúttal azonban ő kezdeményezte a kapcsolatfelvételt Haim Korennel. Az izraeli nagykövetség ezt követően közleményben fejtette ki, hogy a két fél megállapodott a kapcsolatok fenntartásában. Izraeli részről egyenesen nagyon sikeres megbeszélésekről tettek említést. Egyiptom 1979-ben, első arab országként írt alá békemegállapodást a zsidó állammal. A két ország viszonya ettől függetlenül mindmáig kényes téma a helyi sajtóban. Vasárnap aztán a parlament ülésén Kalam Ahmed képviselő felpofozta Okachát, majd kiutasították őket az ülésteremből. Bizottságot állítottak fel azzal a céllal, vizsgálja ki az incidenst, melynek képsorait a CBC televízió sugározta. A pofont adó Ahmed szerint gesztusával csak „az egyiptomi emberek érzéseinek adott hangot”. 

Zongorázással ünnepelte győzelmét a pártelnök

Nem teketóriázik Frauke Petry, a szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) vezetője.

A politikus, aki egy ízben a határon való fegyverhasználatot is kilátásba helyezte a menekültek ellen, a lehető leghamarabb kormányzati tényező kíván lenni Szász-Anhalt tartományban. Mindezt azután jelentette be, hogy 84,5 százalékkal újraválasztották a szászországi tagszervezet élére. Ez az eredmény több mint négy százalékkal jobb a 2013-asnál (80,2 százalék). Petry a megszerezhető 258 szavazatból 218-at kapott. Az Alternatíva összesen 40 tagja voksolt ellene. A politikus asszony a saját módján ünnepelte a győzelmet. Zongorához ült, s a német „A gondolat szabad” kezdetű dal első sorát kezdte játszani. A párt tagjai képezték a kórust.

Petry asszony világossá tette, a lehető leghamarabb kormányzati szerepet akarnak maguknak. Szerinte szövetségi szinten is a lehető leghamarabb új választásokra van szükség. Az ARD legutóbbi felmérése szerint az AfD jelenleg tíz százalékon áll, ami kettővel kevesebb az előző méréshez képest. Március 13-án három német tartományban, köztük Szász-Anhaltban is tartományi választást rendeznek. Az AfD mindhárom tartományban bekerül a helyi parlamentbe. Frauke Petry szombati beszédében egységet követelt a pártján belül. Szerinte a vitákat nem szabad kivinni a nyilvánosság elé. Ismételten bírálta a német kormány menekültpolitikáját, amelyet „katasztrofálisnak” nevezett.