Lázár szexista megjegyzést tett Szél Bernadettre

Publikálás dátuma
2016.02.29. 18:36
FOTÓ: Népszava
A paksi atomerőmű bővítésére kérdezett rá Szél Bernadett LMP-s képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén az interpellációk során. A politikus azt a kérdést tette fel, hogy a kormány fapados erőművet vesz-e Oroszországtól. Lázár János a képviselő kérdéseire úgy reagált, hogy lenyűgözi a műveltsége, majd a tőle megszokott "vicceskedő" hangulatban válaszolt Szélnek.

Szél Bernadett szerint a tervezett paksi bővítés vargabetűi is jelzik, a kabinet egyre kevésbé tudja fenntartani a látszatot, hogy még ad a nukleáris biztonságra. Az ellenzéki képviselő hivatkozott olyan Európai Bizottságtól származó anyagokra, miszerint a megvalósítási megállapodásba a plusz biztonsági berendezéseket elfelejtették beemelni. Úgy látta, nem tettek meg mindent, hogy biztonságos és korszerű atomerőműre szerződjenek. Azt firtatta, megrendelték-e ezeket a berendezéseket, ha igen, a szerződésekben ezek miért nem szerepeltek? Felülvizsgálták-e a szerződéseket, s ha megtették, mennyibe kerül a magyar adófizetőknek? 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: "lenyűgözi" a képviselő műveltségével, "egy reneszánsz hölgy képe bontakozik ki", aki az atomenergiától egy egészen széles spektrumon át képes képviselni minden ügyet, sőt olyan kérdéseket tesz fel, ami szavai szerint a miniszter "szerény képességeit meghaladja". Azt kérte, részletezze a képviselő, mit ért a passzív biztonsági rendszereken egy atomerőmű esetében, és a független elsőkörös nyomásleeresztő kialakítása mit jelent. A miniszter a leghatározottabban visszautasította, hogy a paksi atomerőmű akár most, akár a jövőben bármiféle biztonsági kockázatot jelent. Szerinte amikor az LMP-s politikus kétségbe vonja a magyar nukleáris ipar teljesítményét, akkor több ezer ember szakértelmét vonja kétségbe. Lázár János rögzítette: a legmagasabb biztonsági követelményeknek felel meg a paksi erőmű, és kulcsra kész atomerőművet fognak vásárolni az orosz féltől. Annak minden hazai, uniós és nemzetközi biztonsági sztenderdnek meg kell felelnie, ha ez nem így lesz, nem fogják átvenni. Jelezte: a különböző technológiák versenyére az orosz partner ezután hirdet tendert.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 106 igen, 13 nem és 22 tartózkodással jóváhagyta.

Az Országgyűlésen történtekről bővebben itt olvashat!

Szerző

Meglepte? Az NVB hitelesítette a kvótáról szóló népszavazást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén hitelesítette a kormánynak a kötelező betelepítési kvóta ügyében benyújtott népszavazási kérdését.

A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"  A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A népszavazási kezdeményezésről bővebben ide kattintva olvashat!

Szerző

Orbánéknak ugrott az ellenzék - Terítéken az MNB-törvény

Publikálás dátuma
2016.02.29. 16:59
Schiffer András, Mirkóczki Ádám, Novák Előd, Z. Kárpát Dániel és Staudt Gábor. MTI Fotó: Illyés Tibor
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta hétfői ülésén, hogy az Országgyűlés vegye tárgysorozatba Bánki Erik (Fidesz) önálló képviselői indítványát a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló 2013. évi törvény módosításáról. Az ellenzék élesen bírálta a módosítás javaslatát, megemlítve Matolcsy György jegybankelnök alapítványokból befolyt "zsebpénzét".  A DK az Európai Unióhoz fordul a törvény tervezett módosítása miatt. Napirend előtt a polgári berendezkedésről, az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazásról, a salgótarjáni választásról és Orbán évértékelőjéről is szó volt a Ház ülésén.

Habony, népszavazás

Az LMP-s Schiffer András a polgári berendezkedés kormányzati tervének megvalósítását kérte számon, sorolva azokat az eseteket, amelyek szerinte nem illeszkednek abba. Szólt Habony Árpád tanácsadói szerepéről és – a nagyobbik kormánypárt egy szlogenjére utalva – arról, hogy szerinte népszavazást is csak a Fidesz kezdeményezhet. Hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésnek kellene feltárnia, milyen kapcsolat fűzi a Fideszt alvilági csoportokhoz.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy felelt: „minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön”. Kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán és nem az IMF mentőövén.

Harrach Péter (KDNP) a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazás kapcsán egyetértett azzal, hogy módosítani kell a népszavazási törvényt, hogy ne alakuljon ki az elmúlt napokban tapasztalt méltatlan helyzet. Ugyanakkor a frakcióvezető azt a kérdést tette volna fel: egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelemben dolgozó 200 ezer embertől elvegyük az egyetlen közös pihenőnapot? Ez elsősorban szociáldemokrata kérés, de ilyen párt hiányában a keresztényszociális párt is megteheti ezt - mondta. Harrach Péter ennél sokkal fontosabb tartotta a kvótareferendumot, amellyel súlyt adnának a nemzeti törekvéseknek.  

Salgótarjáni választás, Saul fia

Tóbiás József (MSZP) szerint minden közvélemény-kutatásnál beszédesebb, hogy vasárnap nagy fölénnyel nyerte meg a salgótarjáni időközi polgármester-választást az MSZP-s Fekete Zsolt, a baloldal jelöltje. Szerinte ez a győzelem - a két időközi parlamenti választással együtt - azt a reményt hordozza, nem lehet megfélemlíteni azokat, akik le akarja váltani a kormány.

Felszólította a kormánypártokat arra, hogy ne adjanak utasításokat képviselő-testületeknek. Bírálta a miniszterelnök évértékelő beszédét, mondván, az nem a magyar valóságról szólt. Gratulált a Saul fia alkotóinak az Oscar-díjhoz, majd azt javasolta, minden képviselő ismerhesse meg a filmet, illetve minden fiatalnak az általános iskolában legyen lehetősége megismerni a sikeres európai műveket.

Tóbiás József felszólalt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás József felszólalt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Rogán Antal jelezte, a Saul fia sikeréhez a kormány nevében a miniszterelnök hajnalban gratulált. Ez mindenkinek a sikere, Magyarország sikere is és az új filmtámogatási rendszer sikere is - közölte. Az időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta - , hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban.

Kósa Lajos (Fidesz) pártja nevében szintén gratulált Nemes Jeles Lászlónak, az Oscar-díjat nyert Saul fia című film rendezőjének. Fantasztikus sikernek értékelte a díjat, és azt sem felejtette el megjegyezni, hogy a filmalap járult hozzá a film elkészítéséhez. A kormánypárti politikus gratulált a vasárnap megválasztott salgótarjáni polgármesternek is. Majd jelezte, hogy érdeklődve várják a város költségvetésével kapcsolatos kérdéseikre a válaszokat. Hozzátette: 1,2 milliárd forint hiánya van a város költségvetésének, ez a szocialista városvezetés felelőssége.

Orbán évértékelője

A miniszterelnök évértékelője kapcsán azt mondta, nem önmagában az illegális határátlépőkkel, hanem  politikusokkal van a baj, akik összekeverik a különböző jogállású bevándorlókat. Úgy látta, a népszavazási kérdés arra irányul, el lehet-e venni a magyaroktól azt a jogot, hogy véleményt alkossanak arról, együtt akarnak-e élni ismeretlenek tömegével.     

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint  a kvóta ráadásul egy lopakodó dolog: először negyvenezer ember önkéntes, majd 120 ezer ember kötelező elosztásáról volt szó, most pedig állandó mechanizmusról. Hozzátette: senki más nem hozhat döntést Európában csak az emberek, őket kell megkérdezni.


Szerző
Frissítve: 2016.02.29. 18:18