Botrányain bukott el a Fidesz Salgótarjában

Publikálás dátuma
2016.02.29. 19:56
Fekete Zsoltnak gratuláltak vasárnap. MTI Fotó: Komka Péter
"Éreztük, hogy győzni fogunk, ez benne volt a levegőben, de arról, hogy ilyen arányban, álmodni sem mertünk". Fekete Zsolt, Salgótarján frissen megválasztott baloldali polgármestere kommentálta így lapunknak a sikerét. Ebben a polgármester szerint sokat segített a kormánypárt negatív kampánya. A vasárnapi választásra készülve a városban egymásnak adták a kilincset a Fidesz vezető politikusai, Kövér László házelnök azzal fenyegette meg a várost, ha "gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük". Fekete állítja, a pedagógusok tiltakozása is a "kezére játszott", akár az ismertsége, 2014 óta alpolgármesterként szolgál a nógrádi megyeszékhelyen.

"Éreztük, hogy győzni fogunk, ez benne volt a levegőben, de arról, hogy ilyen arányban, álmodni sem mertünk". Fekete Zsolt, Salgótarján frissen megválasztott baloldali polgármestere kommentálta így lapunknak a sikerét. Ebben a polgármester szerint sokat segített a kormánypárt negatív kampánya. A vasárnapi választásra készülve a városban egymásnak adták a kilincset a Fidesz vezető politikusai, Kövér László házelnök azzal fenyegette meg a várost, ha "gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük". Fekete állítja, a pedagógusok tiltakozása is a "kezére játszott", akár az ismertsége, 2014 óta alpolgármesterként szolgál a nógrádi megyeszékhelyen.

A salgótarjáni polgármester-választás eredménye
Jelölt     Jelölő szervezet Szavazatok száma
Fekete Zsolt   MSZP-DK-TVE        7 840
Simon Tibor    Fidesz-KDNP          6 038
Hulitka István     Jobbik                  935
Thürmer Gyula  Munkáspárt           275
Névjegyzékben lévő választópolgárok száma: 30910
Megjelent szavazók száma: 15221
Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Hasonló véleményen van Ceglédi Zoltán is, aki szerint a salgótarjáni voksolás egyik tanulsága az, hogy a politika nagyon gyorsan tud változni, és hatottak a választókra azok a botrányok, amelyek az utóbbi időben rászakadtak a Fideszre: például a kockás inges tiltakozás, vagy az egészségügyi dolgozók problémái.

A politikai elemző szerint a korábbi felmérésekkel szemben azért sem lett szoros az eredmény, mert "az ellenzéknek azokat a rejtőzködő szavazókat is sikerült megmozgatnia, akik nem merték vállalni, hogy a baloldal jelöltjére szavaznak majd". Hozzátette, Fekete Zsolt azért is tudott több mint 1800 szavazattal nyerni, mert a korábbi alpolgármester munkásságát már ismerhetik a helyiek, ez pedig fontosabb annál, hogy mely pártok szerepelnek a támogatóinak listáján. Ugyanakkor Ceglédi szerint ebből a győzelemből egyértelműen az MSZP profitálhat.

Kövér fenyegetése kapcsán a szakértő kifejtette: ebből is bebizonyosodott, hogy helyi szinten teljesen hatástalan a Fidesz-kormányzást reklámozni, főként egy olyan városban, ahol már 2014-ben is az ellenzék jelöltjét választották polgármesternek.

Az időközi választás egyik egyértelmű vesztese a Jobbik, amely nem tudta eladni politikai fundamentumát, miszerint ők "az egyetlen kormányváltó erő". Jelöltjük, Hulitka István csupán 935 szavazatot kapott, 2014-ben, kisebb részvétel mellett szerzett 1500-at. Ceglédi szerint az országos szinten egyre erősödő szélsőséges párt korábban sok szavazót kapott "kölcsön", mivel van egy oda-vissza mozgás azon választók között, akiknek a pártpreferenciánál fontosabb az, hogy olyan jelöltre szavazzanak, akinek szerintük van esélye a Fidesz ellen. "Ezért a tömegért megy most a harc, Salgótarjánban az MSZP szerezte meg a szavazataikat, tavaly Tapolcán ugyanez például a Jobbiknak sikerült" - mondta az elemző hozzátéve, hogy ha a Jobbikra csak a "magot" alkotó, szélsőjobboldali választók szavaznának, akkor a pártnak még a parlamentbe jutás is nehézkes lenne.

Nem ez az első helyszín, ahol a Fidesz képtelen időközit nyerni. A kormánypárt már a 2014. októberi önkormányzati választások után alig egy hónappal megismételt ózdi választáson óriási vereséget szenvedett, akkor a Jobbik diadalmaskodott. Egy héttel később az újpesti országgyűlési időközin a szocialisták vertek 20 százalékot a fideszes jelöltre. 2015-ben előbb Kész Zoltán a veszprémi, később Rig Lajos a tapolcai-ajkai egyéni kerületben győzött magabiztosan. Az ellenzék fölénye Salgótarjánban most még nagyobb lett, hiszen 2014-ben az azóta elhunyt Dóra Ottó csupán 50 szavazattal tudta megelőzni a kormánypárt jelöltjét. Pedig az országos adatok szerint tíz éve, 2006 óta a Fidesz a vezető erő Magyarországon. A jelentősebb időközi választások közül ez volt az első eset, hogy többen mentek el szavazni, mint az általános választás napján. Míg 2014 októberében 12 808 ember szavazott, vasárnap 15 221. Már a két tavalyi országgyűlési időközi választáson is többen szavaztak a kormányellenes jelöltre, mint az általános választáson, de nem ilyen mértékben. Kész Zoltán 11, Rig Lajos 5 százalékkal szerzett több szavazatot, mint az őket támogató párt(ok) listája egy évvel korábban, Fekete Zsolt viszont 49-el szerzett többet, mint Dóra Ottó másfél éve.

Veszíteni tudni kell...
Elvárjuk Fekete Zsolttól, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként, vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltűntetésében - közölte a Fidesz nem sokkal azután, hogy kiderült, az ellenzék jelöltje nyerte a salgótarjáni időközi választást. A párt arra kéri az új polgármestert, az új költségvetésben tisztázza, hogy miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését. A párt jelöltje, Simon Tibor valamivel udvariasabb volt. A politikus Facebookon közölte, telefonon gratulált az ellenzéki jelöltnek. Mint írta, a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. "Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város" - tette hozzá Simon, aki 1800-al kapott kevesebb voksot, mint Fekete.

Gyerekeket vernek, aláznak meg a kalocsai otthonban

Cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a speciális nevelési igényű gyerekeket egy kalocsai otthonban – írta a hvg.hu. Székely László jelentése szerint visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg. Aggályos az is, hogy a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel.

Az alapvető jogok biztosa ezért a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A gyermekotthonban mindkét megkeresett szerv külön helyszíni vizsgálatot tartott. Ezek során például az egyik gyermek megemlítette, hogy öt-hat pofont kapott, amikor egy szökése után visszahozták. Ezt ő csak "figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek" fogta fel. Egy másik gyermek jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem volt bántalmazás.

A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták. Székely László azt javasolta, hogy az intézményben mutassanak be a gyermekek életkorának megfelelő filmeket a dohányzás ártalmairól, és kérjék olyan szakember segítségét, aki a gyermekek leszoktatását megfelelő módszerekkel segítheti.

A gyermekjogi képviselőnek több gyermek számolt be arról, hogy ritkán találkozik a gyámjával, rendszertelenül látogatják őket, a kapcsolattartás kiszámíthatatlan. Az ombudsman szerint ez a gondozott gyermekek jogainak sérelmét okozza. A biztos felkérte a minisztert, hogy országos szinten mérje fel, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

Szerző

Matolcsy "luxusingatlanokra" költötte a közpénzt

Publikálás dátuma
2016.02.29. 19:35
FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Unióhoz fordul a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény tervezett módosítása miatt - közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök hétfőn

A DK politikusa, EP-képviselője bírálta, hogy a jegybank alapítványaihoz juttatott közpénzek már nem számítanának közpénznek. "A jegybankelnök eddig is úgy költötte a magyarok adóforintjait műtárgyakra, csodazongorákra és luxusingatlanokra, mintha a sajátja lenne, de eddig legalább pereskedéssel megtudhattuk, mire ment el a pénz" - fogalmazott, hozzátéve: felháborítónak tartják, hogy a "fideszes kevesek" a saját zsebpénzüknek nézik a sokak keservesen befizetett adóforintjait. Molnár Csaba szóvá tette azt is, hogy az ügyészség elutasította az MNB alapítványainak "luxuskiadásai" miatt tett feljelentését.

Lásd még: Orbánéknak ugrott az ellenzék - Terítéken az MNB-törvény

Szerző