Tüzet nyitott társaira egy 14 éves diák - Kutyákkal keresték

Fegyvert rántott és rálőtt diáktársaira egy 14 éves fiú helyi idő szerint hétfőn Ohio államban, az Egyesült Államokban, négyen megsebesültek - írja az Eduline. A lövöldözés után a fiú eldobta a fegyvert és elmenekült, keresőkutya segítségével sikerült elfogni.

A helyi seriff elmondta, a fiú két diáktársára nyitott tüzet, megsebesítve őket, két másik diák pedig repesztől vagy menekülés közben sebesülhetett meg, egyikük állapota sem életveszélyes. A rendőrség azt is közölte, ismerik a lövöldözés okát, de nem hozták nyilvánosságra. A hatóságok tájékoztatása szerint a 14 éves fiút kétrendbeli emberölési kísérlettel, kétrendbeli testi sértéssel, garázdasággal és terrorizmussal való fenyegetéssel vádolják. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a diákok éppen ettek az iskola étkezőjében, amikor több durranást hallottak, de sokan nem jöttek rá rögtön, hogy lövések dördültek. Az összes többi diák biztonságban van - közölte honlapján az iskola. Az intézménynek mintegy 750 tanulója van. (forrás: eduline.hu)

Szerző

Nők az iráni parlamentben

Többséget szereztek az iráni parlamentben a mérsékeltek és reformerek. A perzsa állami televízió tegnap kora délután ismertette a belügyminisztérium választási jelentését. Eszerint a reformszárny 85 helyet, a mérsékelt konzervatívok 73 helyet szereztek meg a 290 tagú parlamentben. A törvényhozást az előző ciklusban uraló keményvonalas konzervatívok 68 mandátumot tudtak begyűjteni. Az új parlamentben 13 nő lesz, az ő jelenlétüket a mérsékeltek szorgalmazták.

Haszan Rohani államfő és tábora ugyan nem szerzett elsöprő, kétharmados többséget, ami annak is köszönhető, hogy számos akadállyal kellett megküzdeniük a jelölés során. A minden indulni kívánó jelöltet felülvizsgáló, vallástudósokból és jogászokból álló Őrök Tanácsa a 12 ezer parlamenti képviselőjelöltből első körben 7 ezret, főleg mérsékelt és reformer pályázót kizárt. Hasonlóképpen járt el a Szakértők Gyűlésébe jelentkezőkkel (itt nem volt lehetőség nők indulására) is, a 801 jelöltből mindössze 166-ot hagyott jóvá. Az utolsó métereken még engedményt tett az Őrök Tanácsa, így végül 6200-an indulhattak a parlamenti mandátumokért valamint a 88 tagú Szakértők Gyűlésének helyeiért. A parlamenti voksoláson 586 nő méretkezett meg, 13 sikeresen.

A verseny azonban még nem zárult le. A választás kétfordulós, 68 mandátum sorsa még függőben van. A még versenyben lévők között ugyan több független jelölt is van, akikről még nem lehet tudni, melyik tábort erősítenék, de sokan vannak olyanok, akiket a fundamentalisták támogatnak. Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte.

A teheráni körzetekben azonban taroltak a Rohani támogatók. A Remény elnevezésű választási szövetség mind a 30 fővárosi helyet megszerezték. A Szakértők Gyűlésében is többséget szerzett a Remény koalíciója. Az első forduló hivatalos eredményeket ma ismertetik Teheránban. Véglegessé akkor válik a választás eredménye, ha azt az Őrök Tanácsa is jóváhagyja.

Szerző
Témák
Irán feminizmus

Harci sikerek a szíriai tűzszünetben

A damaszkuszi kormányerők újra ellenőrzésük alá vonták az egyik Aleppo melletti főútvonalat és újabb harci sikert értek el az Iszlám Állam (IS) terrorcsoport elleni harcban, jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szír emigráns civil szervezet, illetve az állami televízió.

A Londonban székelő szír szervezet szerint Aleppo tartományban hétfőn is folytatódtak a harcok a térséget átszelő, az Aleppo városba vezető autópálya fölötti ellenőrzésért. A régióban folyamatosok a harcok, a dzsihádisták itt jelentős erőt képviselnek. Az IS még a múlt héten is újabb sikert könyvelhetett el, amikor elfoglalta az Aleppótól 50 km-re fekvő Kanaszer várost. A települést két nap múlva visszaszerezték Bassár el-Aszad katonái, az autópályát tegnap vették ellenőrzésük alá. A szír állami televízió közlése szerint az útvonalat aláaknázták a terroristák.

Az orosz légierő, Irán és a Hezbollah által támogatott szír kormányerők harci sikere a péntek éjféltől hatályba lépett tűzszünet harmadik napján történt. A fegyvernyugvás, amelyet 17 lázadó szervezet és a kormányzat is aláírt, nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida szír szárnyára, az an-Nuszra Frontra. Az amerikai és orosz diplomáciai együttműködés nyomán létrejött tűzszünet ellenőrzését is amerikai, orosz ellenőrök végzik. Megállapításuk szerint kisebb fegyveres összecsapásoktól és néhány légicsapástól eltekintve a szemben álló felek legtöbbje tiszteletben tartja a megállapodást.

A mérsékeltnek mondott lázadó szervezetek viszont másképpen látják. Aszaád az-Zúbi, a több szíriai ellenzéki csoportot magába foglaló Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője az al-Arabíja pánarab hírtelevízióban tegnap azt nyilatkozta, hogy a kormány támadásai miatt teljes összeomlás szélén áll a tűzszünet. "A nemzetközi közösség csődöt mondott", fogalmazott a lázadó vezér. Az-Zúbi szerint „ezután valódi, gyakorlati intézkedéseket kellene tennie a rezsimmel szemben", ugyanakkor kételyeit fejezte ki a március 7-re tervezett genfi béketárgyalások megvalósíthatósága kapcsán.

Szerző