Zikaláz - Újabb fejlemények a kutatásban

Publikálás dátuma
2016.03.01. 13:31
Brazília, Sao Paulo - A hadsereg, és a haditengerészet, sőt a légierő is segít a lakosok tájékoztatásában Fotók: Victor Moriya
Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a zikavírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a zikajárvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága.

A párizsi Pasteur Intézet vezető munkatársaként dolgozó Arnaud Fontanet vezette kutatócsoport 42 olyan páciens vérmintáját elemezte, akik zikavírussal fertőződtek meg a Francia Polinéziát 2013-2014-ben sújtó járvány során - írja a BBC hírpotálja. A The Lancet című brit orvosi lapban közölt tanulmány szerint a pácienseknél nagyjából hat nappal a fertőzés után jelentkezett a Guillain-Barré-tünetegyüttes.

A mutatók alapján a kutatók arra jutottak, hogy minden zikavírussal fertőzött négyezer emberből egynél jelentkezhet az idegrendszert érintő ritka betegség. "Ezeknek a GBS-szel diagnosztizált pácienseknek az állapota gyorsabban romlott, mint azt ennél a betegségnél tapasztalni szoktuk, ugyanakkor amint túlvoltak a betegség akut fázisán, gyorsabban haladt a felépülésük is" - mondta Fontanet. A 42 betegből egy sem halt meg, ugyanakkor néhányuknak még hónapokkal a megbetegedés után is segítségre volt szükségük a járáshoz. A szakemberek szerint a zikajárvány sújtotta országoknak érdemes felkészülniük a GBS-es esetek számának megnövekedésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt hetekben Brazíliából, Kolumbiából, El Salvadorból, Suriname-ból és Venezuelából is a végtag- és izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben teljes bénulást előidéző betegség terjedését jelentették. Az emberi és állategészségügyi kutatásokat támogató Wellcome Trust karitatív szervezet igazgatója, Jeremy Farrar szerint a mostani tanulmány szolgál az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékkal a zikavírus és a Guillain-Barré-tünetegyüttes közötti ok-okozati kapcsolatról. A WHO szerint a GBS-es páciensek 3-5 százaléka még a legfejlettebb egészségügyi szolgáltatások mellett is belehal a betegség komplikációiba.

A WHO február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában. A szervezet nemrég közölte: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy összefüggés van a zikavírus és a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália között, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet.

Szerző

Áramütés, égési sérülések - Veszélyes termékeket szűrt ki a hatóság

Publikálás dátuma
2016.03.01. 13:26
Illusztráció/Thinkstock
Veszélyes villamossági termékeket szűrt ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A tájékoztatás szerint 56 termékből a laboratóriumi vizsgálata során 51 nem volt megfelelő. A termékek többsége áramütést és égési, vágási sérülést okozhatott.

A legtöbb gyanús termék a lámpatestek, a LED-es fényvetők, a beépített akkumulátorok, tölthető zseblámpák közül került ki, ezeket követték a merülő szivattyúk és az UV fénycsöves műköröm szárító és besugárzó készülékek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményében hangsúlyozza: a veszélyes termékek száma még mindig jelentős, ezért továbbra is folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzésekre van szükség, 2016-ban egész éven át tartó témavizsgálat keretében vizsgálják a termékkör biztonságosságát.

Szerző

TV2 - Valójában már Habony irányít

Publikálás dátuma
2016.03.01. 13:07
Népszava fotó
A rejtélyes Habony, aki úgy ad tanácsokat, hogy közben mégsem, legalábbis hivatalosan nem,  úgy tűnik nem csak tanácsol, de dönt is, például a TV2-nél az igazán lényeges kérdésekben  – ezt a 444-nek árulta el egy háttérbeszélgetés során egy tanácsadó, aki évek óta szerződésben áll a TV2 Média Csoporttal, és ismeri a menedzsment tagjait. 

Andy (Vajna)  formaságokat intéz: aláírja a papírokat, kommunikál a sajtóval, megveregeti a többiek hátát, de nem is jár be. Dirk (Gergens) menedzseli az ügynökségi kapcsolatokat, az igazán fontos kérdésekben viszont Habony dönt - vázolta a helyzetet a tanácsadó, hozzátéve, hogy ő is inkább távolból, kinevezett emberein keresztül irányít. Emiatt, és az újabb és újabb kinevezések után egyelőre zavarosak a felelősségi viszonyok a vezetésben.

Gerkenst január 4-én mutatták be az állománynak, miután Vajna hivatalosan is lezárta a cég adás-vételét. Formálisan már ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, de a cégjegyzék szerint továbbra is Vajna, és az ő érdekeltségeit összefogó AV Investments holding ügyvezetője, Kovács Andrea vezetik a céget. Gerkens Simon Zsolt egykori irodáját foglalta el. Ami meglepőbb - írja a portál -  hogy a másik volt igazgató, Yvonne Dederick szobájában már hetek óta Pap Gitka dolgozik. Ő Gerkens helyettese, de a helyzetre jellemzően hivatalosan még nem nevezték ki, és nem mutatták be - több dolgozó még nem is hallott róla.

A teljes cikk itt olvasható. 

Vajna: Habony a barátom
Andy Vajna eredetileg a Saul fia sikere kapcsán adott interjút az Origonak, de Habony is szóba került a beszélgetésben, amikor a portál azt kérdezte, hogy ő hogyan szokta hivatalosan bemutatni a titokzatos tanácsadót, Vajna úgy válaszolt: Habony Árpád a barátom. Ennek ellenére nem volt ott a Szépművészeti Múzeumban tartott esküvőn a kormánybiztos, és nem is érdekli, hogy Baán László, a múzeum igazgatója ingyen adta bérbe Habonynak az épületet.  Az interjúból az is kiderült, hogy Andy Vajna meglepődött, amikor Simicska Lajos bejelentkezett a TV2-re, mint mondta: erre nem számított, és a csatorna megvásárlásakor ez okozott pár kényelmetlen napot neki.

Szerző
Témák
TV2 Habony
Frissítve: 2016.03.01. 20:05