Rekord: ez lett hazánk legnézettebb filmje

Publikálás dátuma
2016.03.01. 17:04
FOTÓ: Ethan Miller/Getty Images
A Star Wars legújabb epizódja megdöntötte minden idők legnézettebb és legnagyobb jegybevételt generáló filmjének magyarországi rekordját: Az ébredő erőt alig több mint tíz hét alatt mintegy 1,223 millió néző látta, akik csaknem kétmilliárd forintot hagytak a mozipénztárakban.

A sci-fi sorozat új epizódja az Avatart szorította le a magyar trónról: James Cameron 2009. decemberében bemutatott filmjéért csaknem 1,8 milliárd forintot fizetett ki valamivel több mint 1,220 millió néző - közölte a filmforgalmazó kedden. Mivel a Star Wars hetedik epizódját még mindig játsszák a hazai mozik, az új rekord valószínűleg tovább fog nőni.

A film korábban megdöntötte már minden idők legjobb nyitóhétvégéjének rekordját a nézőszám és a bevétel tekintetében egyaránt, minden idők legjobb nyitónapját, ami egyben rekord napi nézőszám is volt, valamint a legjobb második napot is az Ébredő erő tudhatja magáénak, ami az előző napi nézőszámnál is jobban alakult.

A világ más pontjain is több új csúcsot állított fel a film: az európai piacon már a bemutató napján 14,1 millió dollárt (4,1 milliárd forintot), míg észak-amerikában az első napon 57 millió dollárt hozott, az első két napon összesen pedig 130 millió dollár bevételt generált, ami minden idők legjobb eredményének számít.

Szerző

Átadták a Humorfesztivál díjait

Átadták a negyedik alkalommal megrendezett Thália Humorfesztivál díjait, a legjobb produkciónak járó elismerést a Pinceszínház Finito című előadása nyerte el.

Tasnádi István Finito (Magyar Zombi) című darabját Tasnádi Csaba rendezésében, Bajomi-Nagy György és Györgyi Anna főszereplésével mutatták be. A zsűri döntése szerint a legjobb színésznő Vándor Éva a Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora című komédia, a legjobb színész pedig Járai Máté, a Primadonnák című komédia szereplője lett.

A zsűri különdíját vehette át Olt Tamás, a Minden kezdet nehéz című darab írója, rendezője. A Fővárosi Nagycirkusz, valamint a zsűri különdíját a Dumaszínház és a Füge Produkció Elhanyagolt férfiszépségek című előadása nyerte el, a Magyar Teátrumi Társaság különdíjában a Momentán Társulat RögvEst című produkciója részesült. A tíz előadást felvonultató rendezvényt február 24. és 28. között tartották a budapesti Thália Színházban

Szerző

Összefogott az ellenzék a föladeladás ellen

Publikálás dátuma
2016.03.01. 12:33
FOTÓ: Népszava
Az LMP az állami földek értékesítésének megakadályozását pártpolitikai kérdéseken túlmutatónak tartja, ezért az ellenzéki párt is aláírásgyűjtésbe kezd, hogy segítse Gőgös Zoltán szocialista politikus népszavazási kezdeményezését- jelentette be Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője kedden.

Az ellenzéki párt szeretné, ha egy újabb kérdésre is válaszolna a társadalom: egyetért-e azzal, hogy a nagybirtokszerkezet visszaszorítása érdekében az Országgyűlés módosítsa a földforgalmi szabályozást, megfelezve a természetes személyek számára meghatározott birtokmaximumot a jelenlegi 300 hektárról 150-re. A politikus Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert és családját hozza példaként arra, hogy ha valakinek több gyermeke van, a családi gazdasága akár az 1500 hektárt is elérheti.

Az MSZP egyeztet az LMP-vel az aláírásgyűjtés technikai részleteiről - nyilatkozta a Népszavának Gőgös Zoltán, aki hétfőn vette át az aláírásgyűjtő íveket. Az LMP mellett a civilek, szakszervezetek segítségére is számít az MSZP elnökhelyettese. A népszavazás kezdeményezőinek négy hónap alatt kell megszerezniük a kellő számú támogató aláírást. A személyes kampányolás mellett fontos szerep jut az internetnek is a mozgósításban. Az íveket majd le lehet tölteni a világhálóról is, így bárki gyűjtheti az aláírásokat. Ez nem csak a földről, hanem a kormány kritikájáról és lopás elleni akciól szól majd a népszavazás - tette hozzá Gőgös Zoltán. Az ellenzéki poltikus szerint, hanem is jön össze a 4 milló szavazat, de 2-2,5 millióan voksolnak az állami földek eladása ellen, a kormány azt sem hagyhatja figyelmen kívül.

Lapunk kérdésére Gőgös Zoltán azt sem zárta ki, hogy egyeztetnek a március 15-re a Hősök terére tervezett tüntetés szervezőivel és a földkérdés is megjelenhet a többi téma között.

Szerző