Előfizetés

Pert vesztett Kishantos

B.T.
Publikálás dátuma
2016.03.02. 06:23
Aratás Kishantoson. FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Első fokon pert nyert a nemzeti Földalapkezelő (NFA) a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft.-vel szemben. Az ökogazdaság azonban fellebbez - erősítette meg a Népszavának Ács Sándorné az egyik alapító-ügyvezető.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (FM) közleményében úgy fogalmazott, hogy újból az NFA győzelmével zárult Ács Sándorné és a Kishantosi Kft. által a magyar állam, illetve az NFA ellen indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megismételt eljárásban. A perrel érintett kishantosi területeken lefolytatott haszonbérleti pályázatok jogszerűek voltak. A Kishantosi Kft.-nek az érintett területeken földhasználati jogosultsága nincs, a pályázatokon nyertes helyi gazdák pedig szabályosan és jogosan szereztek haszonbérleti jogot.

Szakemberek szerint azért is furcsa ez a diadaljelentés, mert egy pert már jogerősen is elvesztett az NFA kishatosiakkal szemben, amelyet egy olyan nyertes miatt indítottak, aki nem is pályázhatott volna. Egyelőre pedig még semmi nem bizonyosodott be, ugyanis Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság egyik alapító-ügyvezetője a Népszavának megerősítette, fellebbeznek az első fokú ítélet ellen. Ráadásul az FM megismételt eljárásra hivatkozik, amit éppen azért kellett megismételni, mert a tegnapi ítéletet hozó bíró korábban nem akarta vizsgálni a kishantosiak beadványát a földbérleti pályázatok egészének jogszerűségével kapcsolatban indított perben.

A bíróság az ítéletével felülírta az NFA-törvénybe foglalt birtokpolitikai irányelveket, melyek alkalmazása nem vagylagos, hanem kötelező - mondta lapunknak Ács Sándorné. A bíró elfogadta az NFA jogi képviselőjének azt az érvelését is, hogy a pályázatokat a családi gazdaságok és állattartók számára írták ki, csakhogy a pályázat feltételei között egyik követelmény sem szerepelt, jegyezte meg a nonprofit kft. vezetője.

Eddig négy, az NFA ellen indított, perükben is Kishantosnak adott igazat az ítélőtábla. Az ökogazdaság vezetője abban reménykedik, hogy az első fokú ítélet megsemmisítésével az ökológiai mintagazdaság visszaszerzi a földjeit, és az egész földbérleti pályázati rendszerről megállapítják másodfokon, hogy jogsértő volt.

Luxusdivatházak tervezik a BM dolgozók ünneplőjét

Neves hazai divattervezők készíthetik el a rendvédelmi dolgozók új társasági egyenruháit – tudta meg a mno.hu. A díszegyenruhákról meghívásos pályázat keretében tárgyaltak tervezőkkel, akik kivétel nélkül luxusdivatházak: a Nubu, a Maison Marquise, a The Four, illetve Tomcsányi Dóri és Áron Eszter, akik megerősítették, hogy felvette velük a kapcsolatot a Belügyminisztérium. 

A tárgyalásokon csak a tervezés került szóba, a gyártás nem. A lap úgy tudja, a kiválasztott modellek alapján készült ruhák sorozatgyártása vélhetően a Bv. Holding Kft.-n keresztül történik majd. A cég létrehozásáról tavaly február 9-én rendelkezett Pintér Sándor belügyminiszter.

A tervezők a ruháikért darabonként több százezer forintot is elkérhetnek. Hogy mindez hány rendvédelmi dolgozót érint, s mekkora összeggel terheli meg az államkasszát, a tárca nem tudta megmondani. A lap kérdésére a tárca sajtóosztálya azt válaszolta, az egységes társasági ruházat bevezetésének költségei a tervezési és kiválasztási folyamatot követően válnak számszerűsíthetővé.

,,A korábbi uniformisok lecserélése a hivatásos állomány éves egyenruházati utánpótlási ellátmánya terhére történt, így az költségvetési többletforrást nem igényelt” – írta válaszában a BM. 2010 és 2016 között ugyanis már lezajlott az egyenruhák egységesítése, a csere akkor a gyakorló- és a szolgálati ruhákat érintette. A társasági ruhákat idén külön eljárásban tervezteti újra a BM, így nem világos, hogy annak költsége belefér-e az egyenruházati utánpótlási ellátmány keretébe. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy többmilliárdos kiadásról van szó. Legutóbb 2007-ben cserélték a rendvédelmisek társasági egyenruháját, akkor Takács Albert belügyminiszter is többmilliárdos összegről beszélt.

Ferenc pápához fordult A Város Mindenkié

A Város Mindenkié érdekvédelmi csoport hajléktalanságban és lakásszegénységben élő tagjai levélben fordultak Ferenc pápához, hogy felhívják a figyelmét arra, hogyan bánik a magyar állam az utcán élő emberekkel. 

Magyarországon egyre több a szegénységben élő ember, az állam pedig egyre szűkíti a rászoruló embereknek járó támogatásokat. A felelőtlen, érzéketlen és diszkriminatív intézkedések miatt emberi sorsok és életek mennek tönkre, családok szakadnak szét. A civil szervezet azt szeretné, hogy a zaklatás, a fegyelmezés és az üldözés helyett lakhatást, munkát és megfelelő jövedelmet kapjanak az embereknek, ne pedig könyöradományt.

Magyarország az egyetlen olyan ország a világban, amely alkotmányba foglalta a hajléktalan emberek hatósági üldözését. 2013 óta a szabálysértési törvényben ismét szerepel az életvitelszerű közterületen tartózkodás mint büntethető tényállás. A törvény életbe lépése óta 500 esetben indult eljárás hajléktalan emberek ellen csak azért, mert nincsen otthonuk, és ezért az utcán kénytelenek élni.

A levélben azt kérik, hogy a pápa nyilvánosan ítélje el az utcán élő embereket büntető emberellenes és megalázó törvényt, és biztosítson lehetőséget, hogy személyesen is beszámolhasson a szervezet a magyarországi helyzetről.