Lagzi Lajcsinak is elege lett - Külföldre készül családjával

Publikálás dátuma
2016.03.02. 10:26
Illusztráció/Thinkstock
A zenész Galambos Lajosnak a börtönben töltött 125 nap alatt volt ideje számot vetni eddigi életé­vel. Az előzetesben ráébredt, hogy mit sem ér a megszerzett vagyon, fényűző életvitel a szerető családja nyújtotta biztonság és nyugalom felbecsülhetetlen értékéhez képest. Otthon már meg is beszélte a gyermekeivel, hogy feladják eddigi életmódjukat egy szerényebbért, megválnak ingatlanjaik nagy részétől - írja a Bors. 

Felmerült bennünk, hogy a lelki sérülések miatt, amelyek itt értek bennünket, elmegyünk. A gyermekeim akár egy-két évet külföldi gimnáziumokban is tanulhatnának. Külföldön nyilván nem egy kétszáz hektáros kúriát vennénk vagy bérelnénk. Egy lakás bőven elég lenne, három-négyszobás – avatta be a lapot terveibe Lajcsi.

A gyerekeimet már nem kell tanítani arra, hogy a kevesebb is elég. Sosem volt még olyan, hogy bementünk bárhová, és azt mondták: "apa ezt vedd meg nekem!” Ismerve a viszonyokat azt mondom, Nyugat-Európában egy jól menő állatorvos él úgy, mint én. Mint zeneművész itthon erkölcsileg és anyagilag is megbecsült voltam, és vagyok. Mindezek eredményeként az is felmerült bennünk, hogy eladjunk itthon néhány ingatlant – magyarázta a trombitás, aki a Bors érdeklődésére azt is hozzátette: az sem kizárt, a gyermekei külföldi egyetemen szeretnék majd folytatni a tanulmányaikat.

Szerző

Korrupcióellenes szövetség kampányhajrában Szlovákiában

Szombaton rendeznek parlamenti választásokat Szlovákiában. A voksolás favoritja a jelenleg is kormányzó Smer, Robert Fico miniszterelnök pártja. Az előrejelzések szerint Ficoék sokat gyengültek az utóbbi hetekben, vélhetően koalíciós társra szorulnak a kormányalakításhoz, de elsőbbségüket senki sem veszélyezteti. 

A jobboldali ellenzéki pártok nem léptek választási szövetségre, de kedden korrupcióellenes összefogást jelentettek be. A felvidéki magyar sajtó beszámolója szerint hat párt vállalt kötelezettséget a Változásért zörgetek (Štrngám za zmenu) kezdeményezés korrupcióellenes javaslatainak érvényesítéséért: a Híd, a Sieť (Háló), az OĽaNO-NOVA, az SaS, az MKP és a KDH. Vagyis mindkét magyar formáció, a Híd-Most és az MKP is részese a korrupcióellenes fellépésnek. A kezdeményezés két hónappal ezelőtt nyolc jelentősebb pártot szólított meg és azt szerették volna elérni, hogy vállaljanak 22 kötelezettséget, melyek a rendőrséget, a nyilvános ellenőrzést, az ügyészséget, a bíróság felelősségének növelését, az Állami Számvevőszék működését, fantomcégek feltárását és a politikusok „etetését” érintik, írta a bumm.sk. A nyolc megszólított pártból hat kötelezte el magát, hogy elfogadja az intézkedési javaslatainkat és érvényesíteni fogja őket. Ficoék nem léptek be a szövetségbe. 

A Változásért zörgetek kezdeményezést 2015 novemberében hozta létre a Jól Kormányzott Társadalom Intézet, a Pontis Alapítvány, az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány és a Via Iuris. Céljuk az „állami rablás” elleni harc, amikor a hatalmat nem a megválasztott képviselők, hanem a háttéremberek gyakorolják. A kezdeményezés a jogállam rossz minőségére és a rendszerszintű korrupcióra hívja fel a figyelmet.

Szerző

Szuperkedd - Clinton és Trump már novemberre tekint

Publikálás dátuma
2016.03.02. 09:13
Fotó: John Moore/Getty Images
Hillary Clinton és Donald Trump jócskán növelte előnyét a szuperkeddi voksoláson. A volt külügyminiszter és a milliárdos ingatlanbefektető egyaránt 7-7 államban végzett az élen, s noha vetélytársaik is kivívtak pár győzelmet, aligha lehet bármelyiküknek esélye arra, hogy behozza a két éllovast. Clinton és Trump egyaránt Floridában ünnepelt, s már mindketten arra koncentrálnak, hogyan tudják a másikat legyőzni novemberben.
Alexander Tamargo/Getty Images

Alexander Tamargo/Getty Images

A volt First Lady végre ünnepelhetett, ahogy számított rá, biztosan győzött a déli államokban, s fölényesen vezet a versenyben. A hét állam – Alabama (78-19), Georgia (71-28), Arkansas (66-30), Tennessee (66-32), Texas (65-33), Virginia (64-35), Massachusetts (50-49) – mellett nyert a kis tengerentúli területen, Amerikai Szamoán (73-27) is. Clinton örömébe némi üröm vegyülhet, hiszen vetélytársa, Bernie Sanders is elérte, amit célul tűzött ki: saját állama, Vermont (86-14) mellett nyerni tudott Coloradóban (59-40), Minnesotában (62-38) és Oklahomában (52-42) is. A Clinton-kampány a legbüszkébb arra, hogy az új-angliai Massachusettsben, ahol Sandersnek jók voltak az esélyei, ha szoros versenyben is, de győzni tudtak. Hillary azonban bebizonyította, hogy nem csak délen, hanem a legkülönbözőbb demográfiai összetételű államokban nyerni tud.

Fotó: Marc Piscotty/Getty Images

Fotó: Marc Piscotty/Getty Images

A magát demokratikus szocialistának valló Sanders ugyanakkor e négy győzelem után aligha adja fel a versenyt, különösen, mert rengeteg pénz maradt még a kampánykasszájában. Tovább menetel – ígéretei szerint egészen a demokrata elnökjelölő konvencióig. Ezzel pedig csupán azt teszi, amit nyolc évvel ezelőtt Hillary Clinton tett, aki az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy be tudja hozni Barack Obamát. De a későbbiekben hiába aratott jelentős győzelmeket, a „remény és változás” üzenetével fellépő fiatal szenátor mellé állt végül a demokrata pártvezetés is, sokat nyomott a latban a néhai Ted Kennedy és a Kennedy-család támogatása, s Obamát támogatták az úgynevezett „szuperdelegátusok”. Clinton akkor végül alulmaradt, de nem tett le nagy álmáról, hogy az Egyesült Államok első női elnöke legyen.

„Milyen szuper kedd!” – ezzel kezdte győzelmi beszédét Hillary. A volt külügyminiszter Miamiban ünnepelt, már a következő megmérettetésekre készülve. Florida az egyik kulcsállam az előválasztásokon és majd a novemberi elnökválasztáson is, ott március 15-én járulnak az urnákhoz a szavazók. „Az elnökválasztás tétje soha nem volt nagyobb, s a másik oldalról hallott retorika soha nem süllyedt még ilyen mélyre” – mondta beszédében Hillary, aki Obama örökségének továbbvitelét ígéri választóinak. Sanders sikerei balra húzzák a középutas vonalát korábban szigorúan őrző volt First Ladyt, a vermonti szenátor sok balos ígéretét is beépítette a kampány előrehaladtával beszédeibe.

Fotó: John Moore/Getty Images

Fotó: John Moore/Getty Images

Donald Trump ugyancsak Floridában várta az eredményeket, de nem nagygyűlést tartott, hanem Palm Beach-i „palotájába” csődítette az újságírókat, s sajátos stílusában válaszolt a kérdéseikre. A legmegosztóbb elnökaspiráns azt mondta, egyedül ő képes szélesíteni a Republikánus Párt támogatottságát, s egyesíteni az amerikaiakat. A rendhagyó sajtóértekezleten a fő figyelmet a több hónapnyi hadakozás után váratlanul Trump támogatójává és méltatójává szegődött Chris Christie vívta ki magának, aki elkeseredett képpel állt a milliárdos mögött, mintha csak azon töprengett volna, miért is manőverezte magát ebbe a helyzetbe. New Jersey kormányzóját odahaza több lap is lemondásra szólította fel, amiért az elnöki posztra méltatlan Trump kampányához adta a nevét.

Republikánus oldalon „a Trump-cunami” hét államot – Alabama,Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Vermont - sodort magával, s az előválasztási versenynek ezen a pontján a vetélytársak helyzete szinte reménytelen. Korábbi elnökválasztásokon a szuperkedd idejére nagyjából letisztult a republikánus mezőny, s a vesztesek felsorakoztak a legesélyesebbnek látszó elnökjelölt mögött. Most bonyolultabb a helyzet. A republikánus pártvezetés azonban továbbra sem tud belenyugodni abba, hogy a „kívülálló”, vállalhatatlan nézeteket valló, öntörvényű milliárdos eltérítette a pártot, s kétségbeesetten keresik a módját, hogyan állíthanák meg Donald Trumpot.

Fotó: Jessica Kourkounis/Getty Images

Fotó: Jessica Kourkounis/Getty Images

Ben Carson idegsebész még a szuperkeddi voksolást megelőzően előállt azzal, hogy a kampányoknak össze kellene fogni és egyetlen jelölt mögé tömörülni, ha mostantól mindent megnyerne, elvileg egy páros versenyben lehetne esélye Trumppal szemben.

Carsonnak és John Kasich ohiói kormányzónak egyetlen államot sem sikerült elvinnie, de még nem léptek vissza. Kasich ugyan csak két második helyet (Massachusetts, Vermont) tudott összehozni szuperkedden, de várhatóan kitart az ohiói előválasztásig, hogy bebizonyítsa, saját államában biztosan nyerni tud. Ezzel csökkentheti Trump küldötteinek számát.

Fotó: Erich Schlegel/Getty Images

Fotó: Erich Schlegel/Getty Images

A szuperkedd meglepetését Ted Cruz texasi szenátor okozta, aki nem csupán saját államában, Texasban végzett az élen, hanem a szomszédos Oklahomában is nyerni tudott, s a legkésőbb záró államban, Alaszkában is őt favorizálták legtöbben a jelölőgyűléseken. Sarah Palin volt alaszkai kormányzónő, John McCain egykori alelnökjelölt-párja ezek szerint nem sokat segített támogatásával Donald Trumpnak. Cruz visszalépésre szólította fel a vetélytársakat, mondván, ő az egyetlen, aki képes volt, képes és képes lesz legyőzni Donald Trumpot. Egyetlen bökkenő, hogy a texasi politikust talán még kevésbé szeretnék elnökjelöltté koronázni, Cruz megosztó személyiség, az obstrukciók bajnoka, kártékony, bomlasztó szerepet játszott eddig a szenátus republikánus frakciójában. Gyakran idézik Lindsay Graham republikánus szenátor mondását: „Trump és Cruz között választani annyi, mint ha a méreg és a golyó általi halál között választanánk.”

Marco Rubio Fotó: Alex Wong/Getty Images

Marco Rubio Fotó: Alex Wong/Getty Images

Marco Rubio floridai szenátor, aki mögé a republikánus pártelit legszívesebben felsorakozna, a szuperkedden sem tudott bizonyítani, noha megszerezte első győzelmét Minnesotában. Rubio a számos államra kiterjedő, nagy szuperkeddi verseny előtt támadó módba ment át, össztüzet zúdított Trumpra. Igaz, olyan fura állításokkal is előállt, hogy a milliárdosnak „túl kicsi a keze”. A „karatebajnok” fellépés mindössze egy győzelemhez segítette Rubiót, aki most sajnálkozik, mondván, ha még egy kis ideje maradna, az élre törne.

Valójában legfeljebb március 15-ig van ideje, ha odahaza, Floridában nem győz, akkor elfogynak mögüle a támogatók. Trent Lott, a szenátus egykori republikánus többségi vezetője azt mondta: „Március 15-re tudni fogjuk, hogy feltegyük-e a kezünket és pánikoljunk.”

 Novemberi esélyek

A szuperkeddi szavazás előestéjén közzétett CNN/ORC-felmérés szerint mindkét demokrata elnökaspiráns, Clinton és Sanders is legyőzné Donald Trumpot. Clinton 52-44, Sanders 55-43 arányban győzne, ha ketten mérkőznének meg novemberben. Hillary e felmérés szerint Rubio és Trump ellenében is veszítene, 50-47, illetve 48-47 arányban. Sanders ugyanakkor Cruzt 55-43, Rubiót 53-45 arányban legyőzné, jobban szerepelne a férfiak, a fiatalok és a független szavazók körében, mint Clinton.

Verseny a küldöttekért
   Demokrata                                                              Republikánus
Hillary Clinton 1055                                                 Donald Trump 302
Bernie Sanders 418                                                 Ted Cruz 174
                                                                                  Marco Rubio 104
A demokratáknál 2383, a republikánusoknál 1237 küldött kell az elnökjelöltség elnyeréséhez.


Szuperkeddi győzelmek

Demokrata

Hillary Clinton: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas, Virginia, Massachusetts, Amerikai-Szamoa

Bernie Sanders: Colorado, Minnesota, Oklahoma, Vermont

Republikánus

Donald Trump: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Vermont

Ted Cruz: Alaszka, Oklahoma, Texas

Marco Rubio: Minnesota

Szerző