Előfizetés

Mélyül az ellentét a Hezbollah miatt

A szíriai és jemeni polgárháború, a közel-keleti térségben uralkodó káosz napról napra újabb feszültségeket szül, tovább mélyítve a konfliktusokban komoly szerepet játszó szunnita-síita felekezeti ellentétet. Tegnap, néhány órával azt követően, hogy a szunnita monarchiákat tömörítő Öböl- menti Együttműködési Tanács (GCC) terrorszervezetnek nyilvánította a libanoni radikális síita szervezetet, a Hezbollaht, máris reagált az iráni külügyminisztérium. Hoszein Amír Abdal-Lahián külügyminiszter-helyettes hibának nevezte a GCC döntését, a szaktárca álláspontját az iráni állami televízió is ismertette.

A Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, Bahreint, Katart, Ománt és az Egyesült Arab Emírségeket tömörítő tanács határozata egy "újabb hiba", amely aláássa a térség stabilitását és békéjét, illetve Libanon egységét, mondta a perzsa diplomata. „Büszkék vagyunk a Hezbollahra, amely a cionista rezsimmel (Izrael) szembeni ellenállás és harc valamint a térségbeli terrorizmus elleni küzdelem bajnoka”, fogalmazott az iráni tisztségviselő.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) szerdán nyilvánította terrorszervezetté a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetet. A hat szunnita arab országot, Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, Bahreint, Katart, Ománt és az Egyesült Arab Emírségeket tömörítő szövetség azzal indokolta a döntést, hogy a Hezbollah a térségben élő fiatalokat toboroz terrorakcióihoz, fegyvereket és robbanószereket csempészik, zűrzavarra és erőszakra bújt fel az Öböl-menti országokban, illetve Jemenben, Szíriában és Irakban. Korábban már az Egyesült Államok, Hollandia, Izrael és Kanada is terrorszervezetnek nyilvánította a Hezbollaht. A szerdai GCC döntéshez nyilván nagy mértékben járult hozzá, hogy a síita Hezbollah a szíriai konfliktusban Aszad elnök mellett harcol, míg az Öböl-menti szunnita monarchiák a síita-alavita damaszkuszi rezsim ellenfelei.

Szaúd-Arábia és Libanon viszonya is látványosan megromlott, a jemeni és a szíriai háború feszültséget szült az államközi kapcsolatokban. A GCC-t vezető Szaúd-Arábia februárban felmondott több megállapodást Bejrúttal, s ezzel a döntéssel 4 milliárd dollárt vont meg Bejrúttól. A Hezbollah a tegnapi GCC döntésre úgy reagált; a vahabita királyság nyomást akar gyakorolni a libanoniakra, de nincs joga büntetni azért, mert egy csoport felemelte ellene a hangját.

A döntés után várható volt, hogy Teherán is megszólal a kérdésben, hiszen síita Irán, Szaúd-Arábia térségbeli riválisa a Hezbollah elsőszámú támogatója. A két regionális hatalom amúgy sem baráti viszonya pattanásig feszült miután idén január 2-án a szaúdi hatalom lefejeztette Nimr al-Nimr síita főpapot 46 másik, főleg az Al-Kaidához kötődő terrorista társaságában. A két ország a jemeni háborúban is ellentétes oldalon áll, a szaúdi vezetésű szunnita arab országok koalíciója ugyanis a síita húszi lázadókat bombázza. A húszik mögött Iránt sejtik a szunnita országok, a perzsa állam aktivitása lehetett a valódi oka Szaúd-Arábia jemeni beavatkozásának is. Az iráni támogatást a húszik hivatalosan tagadják. A két rivális középhatalom egymást vádolja a szektariánus feszültségek kiélezésével.

Megingott a kormánykoalíció

Valamivel több mint egy hónappal a horvát kormány megalakulása után megingott a kormánykoalíció, ami miatt az annak legnagyobb erejét képviselő pártszövetség, a HDZ Hazafias koalíciója válságstábot hívott össze csütörtökön, azt azonban - mielőtt elkezdte volna ülését - indoklás nélkül másnapra halasztotta.

A HDZ Hazafias koalícióját a vezető párton kívül még hét párt alkotja. Úgy alakult meg, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (amely eddig mindig egyedül mérette meg magát) választások előtti együttműködést írt alá a Horvát Szociál-liberális Párttal (HSLS), a Horvát Parasztpárttal (HSS), a Horvát Jogpárttal (HSP), a Zagorje Demokrata Párttal (ZDS), a Horvát Demokrata Párttal (HDS), a BUZ Nyugdíjas Párttal, valamint a HRAST politikai szerveződéssel. Mivel a pártszövetség a novemberi választásokon nem tudta megszerezni a mandátumok többségét, a harmadik legerősebb párttal, a Híd Függetlenek Listájával lépett koalícióra. 

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, amelyhez a kormány megalakulása után is kompromisszum nélkül ragaszkodott. Ezért még mindig van olyan tárca (a veteránügyi), amelynek élére nem sikerült minisztert kinevezni, ugyanakkor számos államtitkári és miniszter-helyettesi hely is betöltetlen maradt. 

A sajtóban megjelent találgatások szerint a két alelnök, Tomislav Karamarko (HDZ) miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov (Híd) között már régóta feszült a viszony, a kormányzás folyamatos alkudozások árán működik csak.  Politikai szakértők úgy vélik: míg Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő kerüli, hogy ideológiákról, kinevezésekről és politikai ellentétekről beszéljen, és helyette bejárja Európát, hogy befektetőket és szövetségeseket keressen, továbbá megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a kormány képes csökkenteni az államadóságot és a deficitet, addig a két alelnök csak rontja a kormányfő hitelét.

Arról, hogy egyre nagyobb az ellentét a két vezető párt között, és a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene, Darinko Kosor, a Hazafias koalíció HSLS-es parlamenti képviselője, egyben a párt elnöke beszélt csütörtökön újságíróknak. "Vagy mindent újraindítunk, vagy új választásokat írunk ki, mert semmi sem működik" - mondta. A képviselő szerint nem jól dolgozik a kormány, a parlament pedig a 2014-es jelentéseket tárgyalja hetek óta, mert egy hónap alatt egyetlen törvényjavaslatot sem nyújtott be a kabinet. 

Pero Coric jogpárti képviselő mindezért a Hidat okolja. Coric szerint az Együttműködési Tanács, amelyet azért hoztak létre, hogy koordinálja a koalíciós pártok közötti együttműködést, már hetek óta nem ülésezik. "Zavaró tényezőnek" nevezte a Hidat, amiért nem tudnak döntéseket hozni. Arra utalt, hogy ez utóbbi pártnak a képviselői vétóik révén folyamatosan gátolják a döntések meghozatalát. Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a HDZ és a Híd között nincs nézeteltérés. Szerinte a HDZ partnerei azért hangoskodnak, mert kevesebb tisztséget tudtak megszerezni maguknak, mint ha a pártszövetség egyedül nyerte volna meg a választásokat. Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy eltelt negyvenöt nap, és a két alelnök még mindig a "zsákmányon osztozkodik".

Éhségsztrájkol a hírhedt pilótanő - Vizet sem iszik

Az ivóvíz magához vételét is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit azzal vádolnak Oroszországban, hogy köze volt két orosz újságíró halálához - közölte csütörtökön a Twitter mikroblog-oldalon a vádlott ügyvédje, Nyikolaj Polozov.

Elhatározását a 34 éves Szavcsenko azzal indokolta, hogy a bíró a dél-oroszországi Donyeckben ellene folytatott tárgyaláson váratlanul csütörtökről március 9-re napolta el az utolsó szó jogán elmondandó beszédét. Ezt egyébként még a nap folyamán közzétették az ukrán katonanő Facebook-oldalán. Tervezett beszédben Szavcsenko - a BBC orosz nyelvű kiadása szerint - elítéltetése esetére "száraz" éhségsztrájkot helyezett kilátásba, hogy életveszélyes állapotba kerülésével kényszerítse ki kiadatását Ukrajnának, Oroszország politikai rendszerét pedig élesen bírálta.

Nagyija Szavcsenkót, akit az ukrán fegyveres erőknél a helikopteres szolgálattól átirányítottak a szárazföldi egységekhez, azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő, akit a fogva tartása alatt beválasztottak az ukrán törvényhozásba, ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett. Az ügyész huszonhárom évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte szerdán Szavcsenkóra.