Fekete: dühítette a salgótarjániakat a Fidesz kampánya

Publikálás dátuma
2016.03.04. 06:05
„Partnere leszek a salgótarjániaknak, és remélem, a kormány is az lesz” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fekete Zsoltnak nem számít, ki szavazott rá, ki nem, minden salgótarjáni polgármestere akar lenni. Demokráciában így szokás. Reméli, a kormány partnere lesz a városnak, akkor is, ha a vasárnapi időközi voksoláson a baloldal jelöltje győzött, méghozzá fölényesen. A megyeszékhely frissen megválasztott vezetője abban bízik, a Fidesz végre tudomásul vette, hogy nem egyszínű az ország.

- Mire számít Salgótarján azt követően, hogy a baloldali jelölt megválasztásával hibát követett el február 28-án?

- Állami támogatásra, hiszen ez a város jogos igénye. A választás után Simon Tibort meghívtam egy kávéra, hogy elmondjam, a kampány miatt az én szívemben nincs harag és abban bízom, benne sem marad sértettség. Felhívtam Becsó Zsoltot, a választókerület országgyűlési képviselőjét, hogy üljünk le beszélgetni, mert nekünk együtt kell dolgoznunk a salgótarjániakért. Jövő héten lesz a találkozó. A kormánnyal is szeretnék együttműködni.

- Tudja már, hogy a Modern Városok roadshow keretében Orbán Viktor mikor ér Salgótarjánba?

- Ezt még nem jelezték.

- Ha jól emlékszem, a kormányfő 2012-ben járt legutóbb a városban, akkor a helyi fideszes vezetésnek 2014-re teljes foglalkoztatást, négysávos utat, új ipari parkot ígért. Megvalósult ebből valami?

- A teljes foglalkoztatástól sajnos nagyon messze állunk. Csaknem három ezer munkanélküli él a városban, a saját eszközeinkkel olyan 1000-2500 embert tudtunk tavaly foglalkoztatni. A foglalkoztatási nonprofit kft. minden lehetséges támogatást megpályáz, mert az a legfontosabb, hogy a tarjániaknak munkát adjunk. Reméljük, a központi kormányzati támogatási rendszer segítségével a jövőben is sok embernek tudunk munkát biztosítani, mert ez nagyon fontos.

- Mi van az új ipari parkkal, az úttal?

- Az új ipari parkban egy kapavágás sem történt, sőt még terület sincs, ahol ezt megépíthetnék. Salgótarján völgyváros, nincsenek szabad földterületei. Ahhoz, hogy ipari parkot tudjunk megnyitni, földterületeket kellene vásárolni. Az előző fideszes önkormányzati vezetés nem volt bátor, hogy még a 3 milliárdos konszolidáció előtt földeket vásárolt volna erre a célra, vagy az időközben kiürült síküveggyár, öblösüveggyár területét megvegye. A többi, Salgótarjánnál jóval merészebb települések többet költöttek, így gyarapították a vagyonukat, az elköltött pénzt pedig visszakapták a kormánytól. Az a 3 milliárd semmi például a több tízmilliárdos hódmezővásárhelyi konszolidációhoz képest. A 21-es út két rövid szakaszát adták át eddig, a többi nagyon rossz állapotban van. Remélem, a Modern Városok program keretében a miniszterelnök úr velünk is szerződik majd több 10 milliós fejlesztésre és az meg is érkezik. Salgótarján Magyarország egyik legszebb települése, erdőkkel, várakkal. A határ menti város megérdemli, hogy támogassák. Amit lehet, magunk is fejlesztünk, erre 9,2 milliárdos uniós forrást már megítéltek nekünk. A pénzt, természetesen a törvényeket betartva úgy szeretnénk elkölteni, hogy az minél több helyi vállalkozónak segítsen és ők a salgótarjániaknak biztosítsanak munkát. Bízom benne, hogy így megerősödnek a cégek és a város is több iparűzési adóra számíthat.

- Ha már itt tartunk, a Fidesz hetek óta azzal is fenyegetett, hogy Fekete Zsolt adót fog emelni.

- Jelen pillanatban eszem ágában sincs ilyesmit tenni. Tavaly felemeltük az építményadót, amihez tíz éve nem nyúlt az önkormányzat, de ebből semmi nem következik.

- Mi az, ami ebben a ciklusban biztosan el akar végezni?

- Szeretném, ha olyan stabil költségvetésünk lenne, hogy ÖNHIKI-ért ne kelljen kilincselni. A következő egy két évben a normatív támogatások mellett persze még szükség lesz erre. Az is fontos, hogy egyre több befektető jelentkezzen nálunk, ehhez megfelelő oktatásra is szükség van. Arra törekszünk, hogy a segélyből, közmunkából, illetve nagyon alacsony bérből élő családok gyermekei is elvégezzék az általános iskolát és legalább szakmunkás bizonyítványt szerezzenek. Enélkül sokkal nehezebb nekik munkahelyet biztosítani. Főiskolásokkal, egyetemistákkal kötöttünk szerződést, őket pályakezdőként helyi vállalkozók alkalmazzák majd. Az idén medikusoknak szeretnénk nyári tábort szervezni. Úgy tervezzük, hogy 20-30 orvosi egyetemistát hívunk meg, ők a tábor ideje alatt délelőttönként a háziorvosi rendszerünkkel, a megyei kórházzal ismerkednek, délután a várossal, a környékkel. Hátha sikerül néhányukat ide kötni. Ahhoz viszont, hogy ezt megszervezhessük, tudomásom szerint jogszabályt kellene módosítani. A kötelező nyári szakmai gyakorlatot ugyanis ezek a fiatalok csak az állandó lakhelyükön végezhetik. Mi ennek a megváltoztatását fogjuk kezdeményezni.

- Mit gondol, meddig tart még a negatív kampány, meddig bünteti a baloldali várost a kormány?

- Ahogyan jeleztem, együttműködésre törekszem. Partnere leszek a salgótarjániaknak és remélem a kormány is az lesz. A vasárnapi választás eredménye megmutatta, hogy nem egyszínű az ország, jó lenne, ha ezt a kabinet is tudomásul venné. Demokratikus rendszerekben a másképpen gondolkodóknak is helyük van. Tarjáni képviselőtársaimnak azt mondtam, határozzuk meg a célokat, azután az azokhoz vezető utat, később pedig vitatkozzunk arról, hogy az narancssárga, kék, vagy piros térkővel legyen-e kirakva. Csak a célt érjük el együtt közösen.

Szegedre megy Orbán, Salgótarjánba nem biztos
Március végén a szocialista Botka László vezette Szegedre látogat majd várhatóan Orbán Viktor, az egyeztetést Lázár János kancelláriaminiszter személyesen készíti elő - hangzott el tegnap a Kormányinfón. Lázár gratulált az időközi választási eredményhez Salgótarjánnak, és kíváncsian várja, hogy az új polgármester hogyan faragja le a város másfél milliárd forintos adósságát. Azt is mondta, még nem tudni, belefér-e Orbán Viktor programjába, hogy a Modern Városok Program részeként Salgótarjánba is ellátogasson, de a vizit nem kizárt.



Szerző

Forog a manipulációs gépezet

Publikálás dátuma
2016.03.04. 06:03
„Köztévé” lesz a kereskedelmi tévé is? FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Orbán Viktor ugyanúgy fél a vitától és a leleplezéstől, mint Vlagyimir Putyin, emiatt pedig a Fidesz-kormány teljesen átírta a szabályokat a hazai médiapiacon - mondta Szigetvári Viktor az Együtt Médiaszabadság Újratervezés nevű konferenciáján. Az párt elnöke példaként emlegette a Klubrádió ügyét, és a közmédia elfogultságát. A kabinet már a hírmédiát is erőteljesen befolyásolja azzal, hogy az orgánumokat polarizálta, valamint hírekkel árasztja el a nyilvánosságot, így pedig a kontextus elveszik a közbeszédben.

„Egy átlagos fideszes politikus felfogása szerint az újságírónak az a funkciója, hogy tisztelettudóan csak azt kérdezze, ami a dolga. Például Kósa Lajos nemrégiben pontosan ezt mondta ki, szó nincs vitáról, szó nincs diskurzusról, megmondások vannak” – vélekedett Polyák Gábor médiajogász az Együtt Médiaszabadság Újratervezés nevű konferenciáján. Ezt a véleményt osztotta Szigetvári Viktor is, aki beszédében azt mondta, Orbán Viktor kormányfő ugyanúgy fél a vitától és a lelepleződéstől, ahogyan Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A pártelnök szerint Magyarországon e félelem miatt adóztatják túl a médiapiac sikeres szereplőit, próbálják tönkretenni a Klubrádiót, verték szét a rádiós piacot, "szállták meg" a közmédiát. Ugyanakkor Polyák kifejtette: az Unión belül nincs esély kiirtani a kritikát a közbeszédből, ám erre a Fidesznek nem is volt szüksége, hiszen ha a média számukra irreleváns szegmensei működhetnek, „ki lehet rakni a kirakatba” a sajtószabadságot. „Ugyan nem múlik el nap anélkül, hogy ne érjen el minket valamilyen leleplezés mondjuk az Átlátszó által, de ezt követően semmi nem történik, ezt pedig ők is pontosan tudják” – mondta Polyák hozzátéve, hogy aki háborogni akar, annak meghagyják a „dühöngőket”, a kormány pedig tudta, hogy a médiapiac mely szegmenseit kell einstandolni. Például a közmédia jelentősége abban rejlik, hogy a legkevésbé tudatos, és manipulálható választók javarészt innen tájékozódnak.

Majtényi László álláspontja szerint a médiahatóságot és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) meg kell szüntetni, előbbi helyét egy média-ombudsman, a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a vitás ügyek peres rendezése venné át. Az Eötvös Károly Intézet elnöke szerint ugyanakkor valamilyen módon fenn kell tartani a közmédiát, de a „szélbe szórt százmilliárdok” helyett például az internetre is lehetne költöztetni. Polyák osztotta ezt a véleményt, bár véleménye szerint nehéz lenne egy új, független közmédiához szakembereket találni, „igaz, az M1 hírcsatorna is elindult szakemberek nélkül” – viccelődött. Hegedűs István amellett érvelt a vita során, hogy hiba lenne megszüntetni a magyar közszolgálati médiát, mivel az EU-ban minden tagállamban van. A Magyarországi Európa Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás idején virágzott a médiapluralizmus, de amint a politikusok felismerték a tömegtájékoztatásban rejlő hatalmat, valamiféle médiaegyensúly iránti igény is megjelent.

A hírmédia manipulálásával kapcsolatban Kert Attila szerint pontosan az történt, amit az Orbán-kormány eltervezett: az orgánumok teljes polarizációja, minden médium tartozik valahová mind politikailag, mind gazdaságilag. Az Euronews magyarországi vezetője kifejtette, a magyarok jelentős hányada a rádióból értesül a hírekről, és a hazai adók mintegy 70 százaléka Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő cégétől vásárolja a beolvasott híreket. Ez pedig Kert szerint jelentős fegyver a kormány kezében. Ezzel kapcsolatban Gál J. Zoltán úgy vélekedett, "egy diktátor nem igába hajt", hanem rengeteg hírt önt a nyilvánosságra, így a kontextus egyszerűen elvész a közbeszédben: "minden nap felháborodhatunk valamin, de például arra már nem emlékszünk, hogy egy hete min háborogtunk" - mondta a Vasárnapi Hírek főszerkesztője.

Egymilliárd ment Habonynak
Hozzávetőleg egymilliárd forint értékben hirdettek kormányzati szereplők a Habony Árpádhoz köthető kiadványokban - összegezte a Magyar Narancs. A lap szerint a tanácsadó és Győri Tibor korábbi miniszterelnökségi államtitkár tulajdonában álló Modern Media Group Zrt.-vel már megkötött és a Lokál nevű hetilapnak megküldött megbízások összege meghaladta a félmilliárd forintot. Ilyen hirdető volt például a Szerencsejáték Zrt., amely több mint 300 milliót adott Habonyéknak. Sok olyan hirdetés is megjelent, amiről a megbízók nem árulták el, mennyibe került, így csak becsülni lehet az értéküket: ez a kategória 333 millióra jött ki. Ezek mellett volt még egy józsefvárosi szerződés, és egy olyan kategória, amelyben még csak felbecsülni sem lehet mennyi közpénzt fizettek az állami szereplők Habonyéknak. Az Együtt konferenciáján igen károsnak és piactorzítónak vélték azt, hogy a reklámköltések 40 százaléka az államhoz köthető. Gál J. Zoltán szerint így nem a szabályozások, hanem a gazdasági befolyás útján folyik a hadjárat a sajtószabadság ellen. A Vasárnapi Hírek főszerkesztője szerint 1 milliárd forint egy napilap éves költségvetése. Németh S. Szilárd szerint igazságtalan, hogy a reklámpiacon azzal az állami médiával kell versenyezni, amely ingyen elérhető mindenki számára, és évente 80 milliárd forinttal támogatják - mondta az ATV hírigazgatója.

Havazás, havas eső márciusban?!

Publikálás dátuma
2016.03.03. 21:34
Illusztráció: Thinkstock
Éjjel délnyugat felől egyre nagyobb területen válik csapadékossá az idő, mely nyugaton havas esőbe, a magasabb pontokon havazásba válthat. Pénteken napközben fokozatosan a déli tájakra húzódik vissza a csapadékzóna, és egyre kisebb intenzitással fordul elő eső. Másutt szakadozottabbá válik a felhőzet, többfelé kisüt a nap. A szeles időben 6-14°C várható, keleten lesz melegebb. Kettősfronti hatás várható.

Szombaton csapadékmentes, de gyakran felhős időre van kilátás. Feltámad a délies szél, északnyugaton viharos lökések is lehetnek. Hajnalban -1, +4°C-ig csökken a hőmérséklet, délután 10-15°C várható. 

Vasárnap virradóra nyugat felől többfelé eleredhet az eső, majd napközben a gyakran megnövekvő felhőzetből ismét számíthatunk esőre, záporokra, délután egy-egy zivatar sem kizárt. Eleinte többfelé élénk lehet a délies szél, estére legyengül. A hőmérséklet 9-14°C között alakul.

Hétfőn kevés napsütés ígérkezik, a túlnyomóan felhős időben elszórtan kisebb eső, egy-egy futó zápor előfordulhat. A légmozgás nyugaton felélénkül, a hőmérséklet délután 9-14°C között valószínű.

Szerző