Magyar stáb forgatott először az érintetlen őserdőben

Először forgatott természetfilmes magyar stáb Peruban az Andok vonulatai közt fekvő Candamo-völgy érintetlen őserdei területén, ahová Oláh György zoológiai expedícióját kísérték el. 

Oláh György kutató célja az volt, hogy - Robert Heinsohn ausztrál ökológus, evolúcióbiológus segítségével - felmérje a Candamo-völgyben élő arapapagájok állományát és genetikai mintát gyűjtsön - olvasható a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely közleményében.

Mint írták, az expedíció minden eddiginél messzebbre hatolt az Andok vonulatai közt fekvő Candamo-völgyben, az Amazonas vízgyűjtőjének egyik utolsó olyan szegletében, amely teljesen érintetlen maradt. Ezen a területen soha nem élt ember, így burjánzik a természet, az állatok pedig szelídek, nem félnek az embertől sem.

Az expedíció a perui Tambopata Kutatóközpontból indult, a részvevők a Candamo folyó különlegesen magas vízállását kihasználva jutottak el a kutatási területre. A kutatókat Garai Cintia zoológus-dokumentumfilmes és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely két filmes szakembere, Tisza Balázs és Molnár Attila Dávid kísérte. 

"A filmes expedíció minden értelemben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a papagájkutatásról és a Candamo-völgyről készült egyedülálló felvételeken kívül soha nem látott képsorokat hoztunk haza a jaguárról, Amazónia legnagyobb ragadozójáról is" - idézte a közlemény Molnár Attila Dávidot, a filmes stáb vezetőjét. A Peruban forgatott anyagból a tervek szerint ismeretterjesztő film készül. A forgatást a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében 1,5 millió forinttal támogatta.

Szerző

Összevarrt szájjal tüntettek a menekültek

Publikálás dátuma
2016.03.03. 17:50
Kurd kislány a Calais-i táborban. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Szájuk bevarrásával tiltakozik néhány iráni migráns az észak-franciaországi Calais-ban a sátortábor egy részének fokozatos felszámolása ellen.

Szerdán nyolc, csütörtökön pedig kilenc iráni migráns varrta be a száját az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet egyik menedékhelyével szemben, a dzsungelnek is nevezett sátortábor azon részében, amelynek kiürítését hétfőn kezdte meg jelentős rendőri biztosítás mellett a helyi prefektúra. 

Valamennyi tiltakozó férfi, szinte mindegyik eltakarta sállal az arcát, s Will you listen now? (Most már meghallgattok minket?) feliratú táblát tartottak maguk elé. Néhányan a helyszínt biztosító rendőrök elé vonultak, miközben pár méterre onnan a prefektúra által megbízott takarítóvállalat buldózere dolgozott. 

Francois Guennoc, a L'Auberge des migrants (A migránsok menedéke) nevű segélyszervezet vezetője szerdán azt mondta: a szájbevarrók az ellen tiltakoztak, hogy "lerombolták a viskójukat". Tavaly novemberben a görög-macedón határon legalább öt, szintén magát iráninak mondó migráns szájbevarrással követelte, hogy engedjék át a határon. 

A tiltakozó akcióra Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök találkozójával egy időben került sor. A két ország vezetője a Calais-tól 150 kilométerre található Amiens-ben tartja szokásos éves találkozóját, amelynek fő témája a Nagy-Britanniába átjutni próbáló calais-i migránsok sorsa. 

Hivatalos források szerint Nagy-Britannia 22 millió euróval megemeli a Franciaországnak nyújtott támogatást a migránsválság kezelésére. London eddig több mint 60 millió eurót folyósított a francia kormánynak. Az összeget Párizs a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatorna alatti alagút bejárata és a calais-i kikötő körüli övezet biztosítására, valamint az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítésére fordítja. 

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által mostanig megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található mintegy száz befogadóközpontban ajánlanak fel nekik szállást, ha a migránsok lemondanak arról, hogy átjussanak Nagy-Britanniába, és menekültkérelmet nyújtanak be Franciaországban. A tábor fokozatos kiürítése négy nappal ezelőtt kezdődött meg, s a helyi prefektúra szerint legalább három hetet vesz igénybe.

Szerző

Lemondott a volt kormányfő-helyettes

Lemondott az általa alapított Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöki tisztségéről Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes csütörtökön, aki ellen két ügyben is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az UNPR, amely a 2012-es választások óta a frakciójába átült honatyáknak köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között. Az UNPR főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat, majd tavaly nyáron a PPDD maradéka is beolvadt az UNPR-be.

A "parlamenti migráció" gyűjtőpártjaként 2010-ben létrejött UNPR egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon: mindig a Szociáldemokrata Párt (PSD) jóvoltából jutott parlamenti képviselethez.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes politikai karrierjét a konvoját felvezető egyik motoros rendőr halála törte meg: az eset miatt tüntetők tízezrei követelték lemondását, a DNA pedig bűnvádi eljárást indított ellene a rendőri felvezetés jogosulatlan igénybevétele miatt. A DNA egy másik ügyben is hivatali visszaéléssel gyanúsítja, azt állítva, hogy a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak számára luxusautót.

Oprea 2008 óta - jobb- és baloldali kormányok idején is - több ízben állt a belügyminisztérium, illetve a védelmi tárca élén, a Ponta-kabinetben pedig kormányfő-helyettesi rangot is kapott. Az UNPR ideológiáját nehéz behatárolni, a párt mindig a "nemzeti érdekre" hivatkozva sorolt a feljövőben lévő politikai oldal mellé.

Az UNPR egy hónapja a PSD-vel kötött keretmegállapodást a júniusi helyhatósági választásokon való együttműködésről, és feltételezhetően ősszel ismét a PSD segítségével próbál parlamenti képviselethez jutni. Az UNPR vezetése hétfőn dönt a tisztújítás menetrendjéről - közölte a párt szenátusi frakcióvezetője.

Szerző