300 milliós adócsalás acélipari cégekkel

Több mint háromszázmillió forint kárt okoztak azok az adócsalók, akik acélipari cégeket működtettek Ózdon. A bűnszövetség tagjait a napokban buktatták le pénzügyi nyomozók, akik hét embert őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat - tájékoztatott NAV.

A gyanú szerint az ózdi elkövetők 2012 és 2014 között Szlovákiából acélipari termékeket vásároltak. Ezeket „papíron” magyar cégekből álló számlaláncolaton keresztül belföldi és szlovák piacokon értékesítették. A valóságban azonban az acéláru Szlovákiából egyenesen az ózdi céghez érkezett. A fiktív számlás vásárlás után még az áfát is visszaigényelték. Az eddigi számítások szerint a költségvetésnek okozott kár meghaladja a háromszázmillió forintot.

Az akcióban Borsod-Abaúj-Zemplén-, Heves- és Pest megyében, harminc helyszínen száz pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A lefoglalásoknál a csalók számítógépeiről a NAV informatikusai mentették le az adatokat.

A pénzügyi nyomozók a keletkezett kár megtérülésére zároltak huszonkétmillió forint bankszámlán lévő pénzt, a cég kétszáznegyvenmillió forintos ingatlanát, lefoglaltak egy tizenötmillió forintos luxusautót, illetve a társaság acélipari tevékenységéhez szükséges gépeit is, száztízmillió forint értékben

Négy nőt és három férfit hallgattak ki bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Őrizetbe vételük után kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Tettükért akár tízéves szabadságveszést is kaphatnak.

Szerző
Témák
adócsalás Ózd

Halálra gázolt kora reggel egy embert a vonat

Gázolás miatt késtek péntek reggel a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon - tájékoztatott a Mávinform.

Közleményük szerint kora reggel Újszász állomáson egy útátjáróban egy ismeretlen férfit halálra gázolt a vonat. A baleset idején a fény- és félsorompó üzemszerűen működött - tették hozzá. A helyszínelés ideje alatt Újszász és Szolnok között az egyik vágányt lezárták, a másik vágányon csökkentett sebességgel közlekedtek a vonatok. A Budapest-Szolnok szakaszon utazóknak reggel 20-30 perccel hosszabb menetidővel kellett számolniuk.

Szerző

Százmilliókat húzott ki a cégek zsebéből egy kamuvállalat

Csalás bűntette miatt nyomoznak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói, miután ismeretlenek több százmilliót csaltak ki vállalkozóktól - tájékoztatott Kiss Z. Edward szóvivő csütörtökön. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján azt közölte: üzemanyag-értékesítő vállalatnak adja ki magát és ezzel milliókat csal ki hazai cégektől egy, az egész ország területén tevékenykedő bűnszervezet.

Kiss Z. Edward a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva csak néhány részletet árult el az ügyről. Mint mondta, a szervezet által kicsalt összegek 1 és 5 millió forint között voltak. A bűncselekmény-sorozatban munkát kereső embereket szólítottak meg és bizalmi állást ígértek nekik, majd bankszámlát nyittattak velük és ezekre utaltatták a kicsalt pénzeket.

A MÁSZ hivatalos honlapján, a petroleum.hu oldalon található felhívás szerint a csalók néhány, üzemanyag-nagykereskedelmi tevékenységet is folytató tagvállalatuk nevével visszaélve kínálnak kedvezményes áron üzemanyagot, a különböző tevékenységet folytató, nagyobb üzemanyag felhasználással rendelkező vállalkozásoknak. Azt írták, hogy a több mint másfél éve garázdálkodó banda több mint száz vállalkozásnál próbálkozott már és jelentős, esetenként akár több millió forintos nagyságrendben tesznek ajánlatot, majd a szerződéses árhoz képest extra kedvezményt kínálnak, aminek feltétele az azonnali - az áru beérkezését megelőző - fizetés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az információgyűjtő hamis megkeresés nem az üzemanyag-nagykereskedő partner e-mail-címéről érkezik, a megküldött (hamis) elektronikus számlán nincs időbélyeg vagy azonosító, és a megküldött számlán nem a hivatalos partnerrel kötött szerződésben szereplő, a korábbi kereskedelmi ügyleteknél alkalmazott bankszámlaszám van feltüntetve.

Szerző