Előfizetés

Jogos a szakszervezeti „sztrájklista”

Miközben sorra érkeznek a tanári és szülői jelzések arról, hogy az állami nyomozógépezetté előlépetett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ arra utasítja az alája tartozó iskolák vezetőit, hogy készítsenek listát azokról, akik nem betegség miatt maradtak otthon a hétfői diáksztrájkon, a Magyar Idők című lap most azzal állt elő, hogy a három oktatási szakszervezetet tömörítő Pedagógusok Sztrájkbizottsága is listát készít, ugyanis megkezdték a sztrájkkészültség felmérését a tanárok körében, ehhez pedig azt várják az érintettekről, jelezzék, hogy részt vennének-e egy- vagy akár többnapos sztrájkban.

A kormányközeli lap a civil szervezetnek beállított, ám valójában ugyancsak erősen a kormányhoz kötődő Alapjogokért Központ igazgatójára hivatkozva azt írja: a "listázás" adatvédelmi kérdéseket, jogi aggályokat is felvet, ha az érintettek írásban nem járulnak hozzá adataik bizalmas kezeléséhez. Ugyanakkor a cikk szerzője néhány sorral arrébb az írja: a "birtokukba került" dokumentum szerint azon a pedagógus neve, aláírása, valamint az szerepel, hogy részt vennének-e a sztrájkban vagy sem. Vagyis egyértelmű, hogy aki aláírja a papírt, szignójával hozzájárul, hogy személyes adatait - a nevét - az adatkezelő bizalmasan használja.

A Pedagógusok Szakszervezete - amely a sztrájkbizottság tagja - közleményt adott ki: az érintetteknek tájékoztató levelet, a sztrájkkészség-felmérés forgatókönyvét, adatlapját küldték meg. Az adatlapon olvasható: "a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontos követelését ismerem, azzal egyetértek, a sztrájkban való részvétel feltételeiről tájékoztatást kaptam". Az írásbeli tájékoztatás pedig tartalmazza, a sztrájkban való részvételre senkit sem lehet se rábeszélni, se lebeszélni, a sztrájkhoz való csatlakozás vagy az attól való távolmaradás mindenkinek egyéni döntése.

"Az adatfelmérés célja tehát a sztrájkban való részvételi hajlandóság megismerése. Az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása.

Az adatlapon kizárólagosan az érintett nevét lehetett feltüntetni, a hozzájárulást az érintett aláírása igazolja" - nyomatékosították, hozzátéve: az adatlapot csak a sztrájkkészség felmérésére felkért személyek kezelhetik, más nem férhet hozzá, a személyes adatokat pedig megsemmisítik, amikor a sztrájkkészültség megszűnik vagy a sztrájk befejeződött.

Vádemelés Simon ellen

Előfordulhat, hogy nem kell majd börtönbe vonulnia Simon Gábornak - vélekedett az Origónak Nagy István. A korábbi MSZP-elnökhelyettes ügyvédje szerint ugyanis a 2-8 év közötti büntetés korlátlanul enyhíthető, amennyiben a vádlott a vádirat megírása előtt megtéríti a kárt. Ezt Simon megtette, aki ellen most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, főügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozza az egykori politikusra, akit hamis magánokirat nyolc rendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak. A főügyész a költségvetési csalásról azt mondta: Simon ismeretlen forrásból 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem tett eleget a személyi jövedelemadóra és az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó fizetési kötelezettségének, ezzel 120 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolják és pénzbüntetést indítványoznak vele szemben. A vád szerint ugyanis egy kimutathatóan hamis adatokat tartalmazó útlevelet készíttetett és azzal egy kereskedelmi bankban eljárt.

Simonról még 2014 elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amit nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és jövedelemadót sem fizetett utána. A volt szocialista képviselő az eljárás során befizette a több mint 128 millió forint adóhátralékot, de az osztrák pénz eredetéről nem vallott érdemben. Tavaly decemberben ahhoz sem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák egy ottani bankban tárolt vagyonáról a magyar ügyészséget. Simont 2015. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. A nyomozást tavaly decemberben zárták, a vádemelési időszak most zárult le.

Orbán: nem csinálunk Európát Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.03.05. 06:07
A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Egy hónapnyi szünet után tegnap reggel ismét interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. A kormányfő sokadszorra megismételte a magyar kormány álláspontját menekültkérdésben, mondván: "ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból". A bajor kormányfőt a menekültkérdésről tárgyaló hétfői uniós-török csúcs előtt fogadták a magyar fővárosban. Látogatását élesen kritizálták Németországban, mondván: Orbán "kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja".

Magyar-bajor férfisors

Orbán Viktor "kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja" - mondta Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egy pénteki lapinterjúban Horst Seehofer bajor kormányfő budapesti látogatásával kapcsolatban. Gabriel a Stuttgarter Zeitungban kiemelte, az a "paradox helyzet állt elő, hogy jelenleg csak az SPD garantálja Merkel asszony cselekvőképességét". Bírálta Seehofer budapesti látogatását az SPD főtitkára is. Katarina Barley a Passauer Neue Presse című lapnak megjegyezte: "akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre". Ugyancsak bírálta a bajor miniszterelnököt az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Anton Hofreiter, aki a Passauer Neue Pressének azt mondta, Seehofer látogatása "gyengíti a szövetségi kormány tárgyalási pozícióját a hétfői EU-csúcson", és ezzel "a CSU sérti a német érdekeket". A kritikus hangokkal szemben Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője úgy nyilatkozott: Seehofer budapesti látogatása a politikai kapcsolatok ápolásának szokványos formája, ugyanakkor "az üzenet is világos". ha európai megoldást akarunk, akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz". Ez "egész konkrétan azt jelenti, hogy részt kell vennie a tehermegosztásban, és nem lehet, hogy erődöt építünk Európából". Hozzátette, Seehofer egyeztette Merkellel budapesti tárgyalásának témáit.

A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A két kormányfő tegnapi közös sajtótájékoztatóján Orbán azt mondta: nem Merkel ellen jöttünk össze, nem azért, hogy gyengítsük a német kormányt. És nem is azért, hogy a választásokon induló jobboldali pártszövetséget gyengítsük. Állítása szerint mindketten a CSU és a CDU sikerében, egy erős kancellárban, egy erős kormányban érdekeltek. Két férfi összejön, és mindenki arra kíváncsi, mi a véleményük egy jelen nem lévő hölgyről. De ezt ismerjük, ilyen a férfisors - mondta. Horst Seehofer udvarias frázisokra szorítkozott: gratulált Magyarország stabil pénzügyi helyzetéhez, és ő is megtette a maga hűségesküjét Merkelnek és a kancellár törekvéseinek: kívánjuk, hogy a Törökország részvételével zajló hétfői uniós csúcs sikeresen záruljon - mondta. A bajor kormányfő meghívta "barátját" a szülővárosába, Ingolstadtba, de a magyar miniszterelnök ezt a meghívást csak úgy fogadta el, ha látogatást tehet az Audi-gyárban, illetve ellátogatnak majd a futball-Eb-re is.

Uniós menedékesek
Rekordszámú, legalább 1,25 millió menedékkérő érkezett a tavalyi évben Európába, ez több mint kétszerese a 2014-ben regisztrált számoknak - derült ki az Eurostat által pénteken közzétett jelentésből. Az Unió 28 tagállamában 2015-ben 1 255 600 menedékkérelmet nyújtottak be, míg az azt megelőző évben "csak" 562 680-at. A legtöbben a polgárháború sújtotta Szíriából érkeztek az EU-ba, a vizsgált időszakban 363 ezer szíriai állampolgár ért partot a dél-európai országokban. A közel-keleti országot a jelentés szerint Afganisztán (178 200) és Irak (121 500) követi, de sokan érkeztek Koszovóból, Albániából, Pakisztánból és Eritreából is.

Nyomoznak a kopaszok után

Nyomozást rendeltek a népszavazási irodánál megjelent kopaszok ügyében – közölte Nyakó István. Az MSZP-s politikust erről a hatóságok tájékoztatták, mint feljelentőt. Azt nem tudni, hogy a döntés összefüggésben van-e a Kúria döntésével. A Kúria csütörtökön úgy döntött, hogy az NVB határozatát megváltoztatja, és „megállapítja, az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét – a határozatban foglaltakon túl – az is sérti”, hogy a székházban lévő „ismeretlen személyek” Nyakót „akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában”. De egyebekben a Kúria az NVB határozatát helybenhagyja. Az NVB szerint a kopaszok fizikailag nem akadályozták Nyakót, bár megsértették a választási alapelveket, de Erdősiné és kísérője ezt nem használták ki, és a NVI sem követett el mulasztást."A Kúria megállapította, a felvételen jól látható, hogy 2016. február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadását követően elindult a bal oldalon lévő érkeztetőhöz. 11 óra 34 perc 01 másodperckor egy sötét színű sapkában és sötét színű kabátban lévő másik személy a haladását 1-2 másodpercen keresztül akadályozta azzal, hogy elé lépett. Ezt meghaladóan a csoport többi tagja – figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodó személyek számára – jelenlétükkel akadályozták a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztető géphez" - áll a Kúria közleményében. Múlt hét kedden az MSZP-s Nyakó István elment a NVI-hez, hogy beadja a boltzárról szóló kérdését. A hivatalnál azonban tucatnyi kopasz, kigyúrt ember várta, akik sorfalat állva az épület aulájában, megnehezítették a képviselőt abban, hogy elsőként érjen a blokkolóhoz. Erdösi Lászlóné szintén azért érkezett, hogy a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban nyújtson be kérdést. A herceghalmi polgármester felesége a kopaszok segítsége révén 4 másodperccel előbb ért a blokkolóhoz, így az NVB az ő beadványát hitelesítette.

Az egykor fideszes, most független herceghalmi polgármester egyébként nem mondott le, de meg sem tudják buktatni - írta a Vs.hu. Felmerült, hogy a képviselő-testület ez esetben feloszlatja magát, és így váltják le a polgármestert, de ez se jött össze, mert nem mindenki értett egyet az ötlettel. Erdősit azért akarták lemondatni, mert szerintük felesége akciója rossz fényt vetett a településre.