Előfizetés

Atomrobbantással fenyeget Észak-Korea

Észak-Korea ismét nukleáris támadással fenyegetett, néhány órával azelőtt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea megkezdte szokásos közös éves hadgyakorlatát. 

Phenjan ismét „megelőző csapást” helyezett kilátásba, s azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy „atomháborús gyakorlatokat” hajt végre, s felkészül egy támadásra „ellenségeivel szemben” – hangzott a nemzetvédelmi bizottság közleménye. Célpontokat is meghatároztak, Dél-Korea mellett az Egyesült Államok került Phenjan célkeresztjébe.

A fenyegetés ellenére Szöul és Washington megkezdte közös, több hétig tartó hadgyakorlatát, amelyet Phenjan minden évben súlyos provokációnak minősít. A nemzetvédelmi bizottság ezzel kapcsolatban harcias felhívásában azt közölte, hogy egyetlen gombnyomásra „az összes bázist megsemmisíti”. Ha bárminemű jelét tapasztalják „az ellenség katonai akciójának”, akkor „a hadsereg és a lakosság nem szalasztják el a lehetőségét annak, hogy a ne tegyenek eleget a koreai nép legnagyobb óhajának, s szent háborút indítanak az újraegyesítés igazságáért” – hangzott a felhívás.

Néhány nappal korábban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető harckészültségbe helyezte az ország nukleáris fegyvereit, s megelőző csapást helyezett kilátásba. 

Elhunyt az e-mail atyja

Publikálás dátuma
2016.03.07. 10:04
Illusztráció: Thinkstock
Meghalt az e-mail felfedezője, Ray Tomlison. A programozót 74 évesen érte a halál. 

Az amerikai informatikus már 1971-ben kitalálta a „@” szimbólumot az elektronikus postacímekben. Az amerikai média közlése szerint Tomlisonnal szívinfarktus végzett. Pályafutása során számos elismerést kapott. Munkatársai rendkívül szerény emberként ismerték meg, aki gyakran maga sem használta saját találmányát.

Tomlison 1941 áprilisában született. Az Internet elődjén, az Arpanet hálózaton küldte az első email üzenetet 1971-ben. Bekerült az Internet Hírességei Csarnokába. Email programját forradalmi változásnak nevezték, amely alapjaiban változtatta meg a kommunikációt.

"Abszurd, szörnyű körülmények" - Figyelmeztet az Amnesty

Publikálás dátuma
2016.03.07. 09:53
Illusztráció: Gokhan Sahin/Getty Images
Az európai vezetők azon kísérlete, hogy az EU felé tartó menekültek és menedékkérők megállítására Törökországot határőrként használják, veszélyes és szándékos trükk arra, hogy kibújjanak a háború és üldözés elől menekülők iránti felelősség alól - figyelmeztet az Amnesty International az EU és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli találkozóját megelőzően.

Az EU menekültválság megoldására tett erőfeszítései arra irányulnak, hogy a menekültek és a menedékkérők Törökországban maradjanak, ahelyett, hogy osztoznánák a védelmükre és támogatásukra irányuló felelősségen.

"Törökország biztonságos harmadik országként való használata abszurd. Menekültek tömegei élnek még mindig szörnyű körülmények között, sokakat visszatoloncoltak Szíriába, sőt, a biztonsági erők olyan szírekre lőttek, akik megpróbálták átlépni a határt" - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese. "Európa feltétlen kötelessége a menekültek védelme és sürgősen meg kell hoznia a merész döntést a jelentős, feltétel nélküli áttelepítés felgyorsítására."

Az előzőleg 2015 októberében elfogadott EU-Törökország közös cselekvési terv óta az Amnesty International menekültek és menedékkérők Törökország általi jogellenes fogvatartását és kitoloncolását dokumentálta. Az Amnesty International-nak továbbra is menekültek Törökországból Szíriába való erőszakos visszatoloncolásáról értesül.

Törökország szír menekültek elhelyezésére tett erőfeszítései ellenére sokak élnek szörnyű körülmények között, szír gyermekek százezrei nem részesülnek iskolai oktatásban. Más országokból származó menedékkérők is hasonló problémákkal küzdenek és bizonytalan jogi szituációban vannak anélkül, hogy menekültstátusz iránti kérelmük feldolgozásra kerülne.

Az EU jelenleg 3 milliárd euró menekülttámogatási keretet ajánl Törökországnak az EU-Törökország közös cselekvési terv részeként.

"Amennyiben az EU ilyen hatalmas összeget fog Törökországnak átnyújtani, melyre nagy szükség van,  teljes garanciát kell vállalni arra, hogy az összeget a menekültek támogatására fordítják, valamint, hogy a jelenleg zajló jogsértések azonnal megszűnnek" - hangsúlyozta Gauri van Gulik.

Törökország a 3 millió ott tartózkodó menekülttel máris a legnagyobb menekültbefogadó ország a világon. Szíria felől további tízezrek érkeztek a biztonság reményében Törökország határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai alapján, 2016. január 1-jétől a Törökország felől tengeren Görögországba érkező emberek 91%-a Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból érkezik, ezért igen valószínű, hogy nemzetközi védelemre van szükségük.

"Teljességgel elfogadhatatlan olyan országtól elvárni a menekültekért és menedékkérőkért való teljes felelősségvállalást, amely máris 3 millió menekültet fogadott be." - írta az Amnesty sajtóközleményében.