Trump: "ilyen korábban sosem történt" - Legyőzték Clintont

Publikálás dátuma
2016.03.09. 09:38
Trump egy korábbi felvételen. FOTÓ: Jan Kruger/Getty Images
Donald Trump, republikánus elnökjelölt-aspiráns változatlanul erős az amerikai Délen, két szövetségi államban, Michiganban és Mississippiben tartott előválasztáson aratott nagyarányú győzelmet, a demokratáknál pedig Hillary Clinton ugyan győzött Missisippiben, de alulmaradt Michigan államban Bernie Sanderssel szemben.

Kedden négy szövetségi államban tartottak előválasztásokat és jelölőgyűléseket: Michiganben és Mississippiben a demokraták és a republikánusok is választottak, Idahóban és Hawaiin azonban csak a republikánusok szavaztak. Donald Trump Michiganben a választók bizalmának több mint 37 százalékát szerezte meg, Mississippi államban pedig 49 százalékos aránnyal győzött.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor Michiganben mindvégig nagyon szoros versenyben volt, végül Sanders nyert 50:48 százalékos aránnyal. Mississippiben viszont Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratott: a választók csaknem 83 százaléka mellette döntött.

A választások eredménye elemzők szerint egyértelműen jelzi, hogy Trumpnak sikerült végérvényesen meghódítania a déli szövetségi államok választóit, hiszen korábban ő nyerte meg Dél-Karolinát, Arkansast, Tennessee államot, Alabamát, Georgiát és Louisianát is. Ezekben az államokban a republikánusok, függetlenek és evangéliumi keresztények egyaránt rá szavaztak. A republikánus pártelit erőteljes támogatását élvező 44 éves Marco Rubio floridai szenátor a keddi választásokon mindenütt az utolsó helyen végzett, Michiganben John Kasich ohiói kormányzó, Mississippiben pedig Ted Cruz texasi szenátor lett a második.

Sajtótájékoztatóval egybekötött Floridában mondott győzelmi beszédében Trump arra szólította a Republikánus Párt vezető politikusait, hogy sorakozzanak fel mögötte, s ha a júliusi konvención őt választják elnökjelöltnek, új szavazók egész seregét hozza el az urnákhoz novemberben, és ezáltal sikerül legyőznie Hillary Clintont, aki feltételezhetően a demokraták elnökjelöltje lesz. A New York-i üzletember azzal érvelt, hogy ő már bizonyított: ő a legalkalmasabb jelölt, ő az, aki képes új választókat is megszólítani. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy New Hampshire államban a függetlenek is neki adták a voksukat.

"Ne feledjük, hogy demokraták is átjönnek hozzánk, függetlenek is átjönnek, ilyesmi korábban soha nem történt" - fogalmazott Trump. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden héten, minden választáson nagyon sokan járulnak az urnákhoz, ami őt örömmel tölti el.

A politikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a mintegy egyórás sajtótájékoztatón - bár ezúttal is gúnyolódott vetélytársain -, mintha stílust változtatott volna. Üzent legnagyobb pártbéli kritikusainak, például Lindsey Graham dél-karolinai szenátornak és Mitt Romneynak, aki az elmúlt két napban nagyszabású Trump-ellenes kampányt folytatott. Azt mondta, minden bizonnyal megtalálja majd velük is a közös hangot, és külön megköszönte Paul Ryan képviselőházi elnöknek, hogy konzultált vele. "Nagyon bátorító volt, nagyon tisztelem Paul Ryant" - mondta ünnepélyesen Trump.

Szerző

Német fegyvereket szerzett az Iszlám Állam

Német fegyvereket szereztek az Iszlám Állam (IS) milicistái – derült ki kurd harcosok elmondásából. A Bundeswehr 2014 óta látja el fegyverekkel, pisztolyokkal és rakétákkal a pesmergákat, így segítve őket az IS elleni harcban. 

Mint a kurdok közölték, a német szállítmányt sikerült megcsapolniuk a dzsihadista szélsőségeseknek Észak-Irakban. Több fegyvert pedig a feketepiacon adtak el, hogy aztán egyesek így finanszírozzák Európába való menekülésüket.

Az eltűnt fegyverekről a kurd kormányzat jelentése is szólt, amelyet néhány napja juttatott el a Bundeswehrnek. Kormányzati körök szerint a dokumentum „rövid, de pontos”. A 28 ezer fegyverből mintegy 88-nak veszett nyoma. Ennek körülbelül a fele került az Iszlám Állam fegyvereseinek kezére, méghozzá akkor, amikor a kurdok kénytelenek voltak feladni állásaikat. 

Szerző
Témák
Bundeswehr

Maradhat a köztársasági elnök

Publikálás dátuma
2016.03.09. 09:31
FOTÓ: Matej Divizna/Getty Images
Milos Zeman újrajelölteti magát cseh köztársasági elnöknek. Legalábbis így vélekedik a jelenlegi államfő elődje, Václav Klaus. 

A CTK hírügynökségnek ezért elmondta, nem látja értelmét annak, hogy más is induljon vele szemben. Klaus az közölte, nincsen semmilyen konkrét információja, ugyanakkor szerinte Zeman magatartása erre utal. Klaus annak a véleményének adott hangot, hogy Zeman jelentős társadalmi bázisra építkezhet.

Milos Zemant 2013-ban választották meg hazája elnökének. Ő volt az első, akit közvetlenül választottak meg az ország első emberének. Elődje, Klaus tíz évig volt cseh elnök. Klaus és Zeman több kérdésben is egyetértett, például a menekültek befogadásának elutasításában.

Szerző