Buda-Cash: két gyanúsítottjának előzetesét is meghosszabbították

A Fővárosi Törvényszék szerdán két hónappal meghosszabbította a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjai közül kettőnek, V. Péternek és T. Péter Árpádnak az előzetes letartóztatását.  A törvényszék közleményében az áll: a nyomozó hatóság az iratokat - vádemelési javaslattal - már elküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

A bíróság döntésének indoklásában hangsúlyozta: feltétlenül szükséges, hogy a gyanúsítottak folyamatosan jelen legyenek az eljárás során. A bíróság elfogadta az ügyészség álláspontját arról, hogy a gyanúsítottak folyamatosan megtévesztő magatartást tanúsítottak abban a tízéves időszakban, amely alatt a gyanú szerinti cselekmények történtek. Erre tekintettel jelenlétük az eljárás során "nem tűnik önkéntes jogkövetéssel biztosíthatónak", így a bíróság nem látott lehetőséget arra, hogy enyhébb kényszerintézkedést alkalmazzon - közölték.  A bíróság határozatát az ügyész, a gyanúsítottak és védőik is tudomásul vették.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. Tavaly március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük a Fővárosi Törvényszék március 18-án V. Péternek, Gy. Jánosnak és T. Péter Árpádnak, a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének az előzetes letartóztatását rendelte el jogerősen, majd ezt később meghosszabbították.

 Ibolya Tibor fővárosi főügyész október 2-ai, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: tizenegyre emelkedett a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjainak száma, közülük négyen vannak előzetes letartóztatásban, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik. A rendőrség az ügyben csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és rajtuk keresztül kisbefektetők ezreit károsították meg mintegy 60-65 milliárd forinttal.

Szerző

Döntöttek a drogügyben érintett csecsemők sorsáról

Publikálás dátuma
2016.03.09. 16:14
Illusztráció/Thinkstock
Első fokon döntött a törökszentmiklósi drogügyben érintett mindkét csecsemő nevelésbe vételéről a járási hivatal hatósági és gyámügyi osztálya a szakszolgálat javaslata alapján - tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, jelezve, hogy a két gyerek veszélyeztetési ügyében született elsőfokú döntés ellen fellebbezhetnek az érintettek.

A megyei rendőr-főkapitányság korábban arról számolt be, hogy január 28-án és 29-én több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. A szolnoki kórház közölte: két fiatal, várandós nő is hozzájuk került, és császármetszést kellett végrehajtani rajtuk. Lippai Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója elmondta azt is, hogy mindkét csecsemő súlyos agykárosodást szenvedett, ápolásra szorulnak majd a kórházból kikerülve is, ezért nem haza, hanem otthonba kerülnek.

A velvet.hu február végén azt írta, hogy a rendőrség, valamint a helyi család- és gyermekjóléti központ jelzése alapján nevelésbe vételi eljárás indult az ügyben. Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek akkor elmondta: a rendőrség minden olyan ügyben, amelyben gyermek vagy fiatalkorú az érintett, jelzést ad az érintett hatóságoknak. Így történt a törökszentmiklósi eset ügyében is. A rendőrség a törökszentmiklósi kábítószerügy miatt január 29-én egy 39 éves helybéli férfit őrizetbe vettek, és a bíróság - egyelőre nem jogerősen - június elsejéig elrendelte előzetes letartóztatását.

Szerző

Kalapáccsal verte fejbe a bácsit, mert tanúskodott ellene

Meg akarta ölni, ezért kalapáccsal fejbe verte még tavaly egy fiatalember azt az idős férfit Györgytarlón, aki korábban ellene tanúskodott. A sértett életveszélyesen megsérült, a támadót és társát elfogták, most emeltek vádat ellenük - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szerdán.

A 19 és 20 éves fiatal az idős embert a házában támadta meg, verte meg. Néhány ezer forintot és dohányterméket raboltak tőle, a fiatalabb férfi ugyanakkor el akart számolni vele amiatt, mert őt korábban a sértett sérelmére elkövetett rablás miatt ítélték el.  Az idős ember életveszélyesen megsérült, életét az orvosi beavatkozás mentette meg. Az ügyészség a fiatalabb férfi ellen aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete, társával szemben életveszélyt okozó testi sértés, mindkettőjük ellen rablás miatt emelt vádat.

Szerző