Fico egy hetet kapott

Átvette a kormányalakítási megbízást Robert Fico szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőtől. A hivatalban lévő kormányfő, aki egyben a Smer elnöke, március 18-ig kapott időt arra, hogy működőképes kabinetet állítson fel. 

Amennyiben ezt nem sikerül teljesítenie, az államfő más személyt bíz meg a kormány létrehozásával. Fico beszédében azt közölte, stabilitás szükséges a politikai életben. A kormányfő azt közölte, olyan pártok kerültek a parlamentbe, amelyek nem valóak a politikai rendszerbe, ezek – mint fogalmazott – kereskedelmi vállalatokra hasonlítanak, vagy nincs tagságuk, vagy mindenfajta program nélkül néhány hét alatt jöttek létre.

Fico úgy véli, a hagyományos pártok felelőssége, hogy véget vessenek a politikai válságnak, s elejét vegyék azon pártok parlamentbe kerülésének, amelyeknek nem lenne ott helyük. Kiemelte, mindenképpen életre kíván hozni egy kormányt, mert szerinte sem a szakértői kabinet, sem az előrehozott voksolás nem jelent megoldást. Elismerte, nem lesz sok alternatívája.

Richard Sulík, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt vezetője kedden informális megbeszéléseket kezdett a jobboldali pártokkal. Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szónak ezzel kapcsolatban elmondta, csak 76 képviselővel nem lehet stabil kormányt alakítani. Kifejtette, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nélkül nem lehet stabil kormányt életre hívni, s „kezdetben” nem is tárgyalnak Andrej Danko tömörülésével. Bugár azt közölte, nem kívánnak koalícióra lépni a Smerrel, s egy jobboldali kormány létrejöttében érdekeltek.

Trump triplázni tudott

Publikálás dátuma
2016.03.10. 06:32
Különösen a fiatalok körében népszerűek a Sanders-kitűzők FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BEN PRUCHNIE
Donald Trump négy állam közül háromban is nyerni tudott a keddi előválasztásokon és jelölőgyűléseken, annak ellenére, hogy a republikánus pártvezetés és az ellenfelek teljes erőbevetéssel támadták, nagy összegű hirdetési kampányt indítottak megállítására. A demokratáknál Bernie Sanders és Hillary Clinton is egy-egy államot vitt, de Clinton szerzett több delegátust.

Még maga Bernie Sanders sem számított arra, hogy Michigan államban győz, hiszen minden felmérés Hillary Clinton nagyarányú vezetését jelezte előre. A vermonti szenátor szoros versenyben (49,9-48,2) nyert, s így megosztoztak a volt külügyminiszterrel a delegátusokon, Sanders 65-öt, Clinton 58-at szerzett. Mivel azonban a másik demokrata előválasztáson, Mississippi államban Clinton fölényesen nyert (82,6-16,5), s 29 küldött állt mögé, míg Sanders 4-et szerzett, összességében a volt First Lady növelte előnyét.

Mindennek dacára a váratlan vereség önvizsgálatra és a tanulságok levonására kényszeríti a Clinton-kampányt. Számolniuk kell azzal, hogy Sanders továbbra is versenyben marad, s az eredmény jelzi, hogy a volt külügyminiszternek bőven vannak gyenge pontjai. Az exitpoll felmérések szerint a 18-29 éves korosztályt Hillary nem tudja megszólítani, Sanders ígéreteivel - ingyenes felsőoktatás, a diákhitelek rendezése, állásteremtés – tarol e korosztályban. A fehér, alacsony képzettségű, demokrata férfiak is többségükben Sanderst választják. A Detroit News szerint Clinton a választók szerint „a régi nótát fújja”, s ez aligha lelkesíti majd a szavazókat novemberben. A választási matematika szerint Sandersnek csekély az esélye fordítani, de azokban az államokban, ahol ő szerepel jobban, ott Hillarynek gondjai lehetnek majd a rendhagyó republikánus ellenféllel, Donald Trumppal szemben.

A milliárdos ezúttal ismét Floridában ünnepelte Michigan és Mississippi bevételét, s hajnalra az is kiderült, hogy még Hawaiin is ő nyert, végképp lerombolva a floridai szenátor, Marco Rubio fogyatkozó reményeit. Míg ugyanis Ted Cruz legalább egy államban, Idahóban az élen végzett, Rubio egy államban sem győzött. Michigan államban Trump 36,5, Mississippiben 47,3, Hawaiin 42,4 százalékkal nyert, Idahóban Cruz 45,2 százalékot szerzett. A még versenyben lévő John Kasich is elnyert 17 delegátust harmadik helyével Michiganben, de Rubio négy államból egyetlen egyet sem.

A Rubio-kampány válaszúthoz érkezett, a CBS News szerint háttértárgyalások folynak arról, hogy a floridai szenátor visszalép és híveit Ted Cruz támogatására szólítja fel. A rossz szereplés már Rubio további politikai jövőjét is derékba törheti, hírek szerint a 44 éves szenátor pályázni akarna Florida kormányzói posztjára, de ha jövő kedden súlyos vereséget szenved, búcsút mondhat e tervének is. Így nem kizárt, hogy Rubio végül mégsem méretteti meg magát saját államában, hanem még előtte visszalép. Igaz, e húzás másfelől megfutamodással ér fel, nincs tehát számára jó kiút.

Ted Cruz az idahói konzervatív keresztény választók támogatásának köszönhetően viszont versenyben maradhat, s ha Ohio után John Kasich is visszalép, már csak ketten maradnak a republikánus küzdőtéren Donald Trumppal. Így is kérdéses, hogy Cruz be tudja-e még hozni a lemaradását, különösen, hogy március 15-től kezdve „a győztes mindent visz” elv alapján osztják a delegátusokat.

Delegátusok száma
Demokrata                                                            Republikánus
Hillary Clinton 1238 (766+427)                           Donald Trump 461
Bernie Sanders 572 (549+23)                               Ted Cruz 360
                                                                                 Marco Rubio 154
(delegátusok+szuperdelegátusok)                       John Kasich 54
A demokratáknál 2383, a republikánusoknál 1237 delegátus támogatása kell az elnökjelöltség megszerzéséhez
(Forrás: CNN)

Szerző

Megszerezte az ISIS-tagok névsorát a Sky News

Publikálás dátuma
2016.03.09. 21:44
Illusztráció/Thinkstock
Az Iszlám Állam több tízezer egykori és jelenlegi tagjának személyes adatai jutottak a Sky News brit hírtelevízió birtokába - állítja a televízió.   A tévétársaság szerda esti beszámolója szerint az elektronikusan tárolt adatokat a dzsihadista terrorszervezet egy volt tagja adta át, aki korábban a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék harcosa volt, majd átállt az Iszlám Államhoz, de végül a terrorcsoportnak is hátat fordított. 

A tévétársaság szerda esti beszámolója szerint az elektronikusan tárolt adatokat a dzsihadista terrorszervezet egy volt tagja adta át, aki korábban a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék harcosa volt, majd átállt az Iszlám Államhoz, de végül a terrorcsoportnak is hátat fordított. 

A memóriakártyán szereplő - a Sky News  által kinyomtatott - adatok 22 ezer nevet tartalmaznak, sok esetben lakcímmel, telefonszámmal, hozzátartozók adataival együtt. A listán legalább 51 ország állampolgárai szerepelnek, köztük britek.

Az adatkártya kérdőíveket tartalmaz, amelyeket az Iszlám Államhoz csatlakozni akaró jelentkezőknek ki kellett tölteniük. A kérdőíven szereplő 23 kérdés a tagjelöltek legszemélyesebb adataira vonatkozik, köztük arra, hogy mely országból érkeztek, utazásuk során mely országokon haladtak át, milyen szakképzettségük van, és mennyire jártasak az iszlám törvénykezés, a saría előírásaiban. 

A jelentkezőknek meg kellett adniuk legközelebbi hozzátartozójuk telefonos elérhetőségét is. A listán szereplők között van a walesi születésű Reyaad Khan, akit a brit királyi légierő (RAF) tavaly augusztus 21-én egy drónról indított Hellfire rakétával ölt meg a szíriai Rakka városában, az Iszlám Állam egy másik brit tagjával együtt.

Ez volt az első eset a szíriai konfliktus kezdete óta, hogy a brit fegyveres erők brit állampolgárokat öltek meg szíriai területen, drónnal végrehajtott célzott támadásban. A pilóta nélküli repülőgépet az RAF egyik nyugat-angliai támaszpontjáról, több mint négyezer kilométeres távolságból irányították.

Az ügy komoly belpolitikai vitát kavart Nagy-Britanniában, mivel a királyi légierőnek akkor még nem volt felhatalmazása arra, hogy a szíriai légtérben fegyveres bevetéseket hajtson végre.  David Cameron brit miniszterelnök a Szíriában végrehajtott augusztusi támadásról a londoni alsóházban beszámolva annak idején azonban kijelentette, hogy az RAF akciója "önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes" volt, mivel a brit elhárítás információi szerint Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában.

Sky News szerda esti beszámolója szerint az igazi áttörést azok az adatlapok jelentik, amelyeken a nyugati elhárító hatóságok előtt eddig ismeretlen dzsihadista harcosok nevei szerepelnek. A brit hírtelevízió szerint vannak köztük britek, valamint észak-európai, közel-keleti, észak-afrikai országok állampolgárai, emellett amerikaiak és kanadaiak is. A memóriakártyán szereplő egyik fájl a Mártírok megjelölést viseli. Ebben kizárólag olyanok nevei sorjáznak, akik öngyilkos merényleteket akarnak végrehajtani, és az Iszlám Állam erre ki is képezte őket.

Az adatokat átadó egykori dzsihadista a memóriakártyát a Sky News beszámolója szerint az Iszlám Állam belbiztonsági szolgálatának - a terrorszervezet bennfentesei által is csak SS-ként emlegetett osztagnak - a vezetőjétől lopta el. Sky News riportere Törökországban találkozott vele. Az illető a brit tévétársaság tudósítójának elmondta: az Iszlám Állam feladni készül a szíriai Rakkában kiépített központi főhadiszállását, és visszahúzódik a szíriai sivatagba, illetve Irakba, ahonnan terjeszkedése elindult.

Szerző
Frissítve: 2016.03.10. 12:09