Előfizetés

Csecsemők is belefulladtak a tengerbe menekülés közben

Publikálás dátuma
2016.03.10. 12:10
Illusztráció: Alexander Koerner/Getty Images
Öt menekült, köztük egy három hónapos csecsemő az Égei-tengerbe fulladt szerda késő este - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

Az Ihlas hírügynökség értesülései szerint a halálos áldozatok között két csecsemő volt. Az iráni és afgán migránsokból álló csoport Leszbosz szigetére tartott a török oldalon fekvő Ayvaciktól, de motorcsónakjuk a parttól 500 méterre a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt felborult.

A török parti őrség kilenc embert kimentett a vízből, két eltűnt személyt helikopterrel továbbra is keresnek. A túlélők közül háromnak súlyos az állapota, őket kórházba vitték - írta a Dogan hírügynökség.  Leszbosz szigete mindössze néhány kilométerre fekszik Törökországtól, ami vonzó úti céllá teszi az Európába tartó bevándorlók számára. A napokban megromlott időjárási viszonyok azonban még az átlagosnál is veszélyesebbé teszik az átkelést.

Idén már több mint 130 ezer ember lépte át illegálisan a tengeri határt, s érte el a görög partokat Törökországból, és 350 ember veszett a tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint. A hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslat célja, hogy megtörje az embercsempészek "üzleti modelljét". A tervezet értelmében a törökök hajlandóak visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, az Európai Uniónak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara több pénzt is kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

A két fél között mindazonáltal még nem született végleges megállapodás. A kérdésről a jövő heti uniós csúcstalálkozón születhet döntés.

Clinton kitértően reagált, kiszállna-e az email-ügy miatt

Publikálás dátuma
2016.03.10. 10:15
FOTÓ: Getty Images
A jövő keddi ohiói és floridai választások előtt utoljára csapott össze országos tévévitában az amerikai Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, és párharcuk ezúttal jobbára a spanyolajkúak megnyeréséről szólt.

A szerda este Miamiban megrendezett vitában Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor heves szóváltásba keveredett arról, hogy melyikük az igazi barátja a spanyol ajkú amerikai közösségnek. Vádaskodtak a vendégmunkásprogrammal kapcsolatban, de egyetértettek abban, hogy éberen figyelni kell a bevándorlókat. Hevesen bírálták Donald Trumpot, a Republikánus Párt legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsát. 

Clinton azért hibáztatta Sanderst, mert többször is leszavazta a 2007-ben kidolgozott, átfogó bevándorlási törvényt, Sanders pedig azért Clintont, mert 2007-ben nem szavazta meg, hogy az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók jogosítványhoz juthassanak. "Pedig ha akkor elfogadjuk a bevándorlási törvénycsomagot, akkor ma már egy sor gonddal nem kellene foglalkoznunk" - replikázott Clinton. Sanders nem hagyta válasz nélkül, azt állította, azért nem szavazta meg a törvénycsomagot, mert olyan vendégmunkásprogramot tartalmazott, amely a rabszolgasághoz volt hasonlatos. 

A vita egy néző kérdésével kezdődött, amely alaposan meghökkentette Hillary Clintont. "Kilép-e az elnökjelöltségért folyó küzdelemből, ha elektronikus levelezésének vitatott módja miatt vádat emelnek ön ellen?" - kérdezte a néző. Clinton kitérően válaszolt. A kérdés arra utalt, hogy külügyminiszterként a magán-emailfiókját használta hivatalos ügyek bonyolítására, s így akár államtitkok is kiszivároghattak. Bernie Sanders nem "harapott rá" e témára, mondván, hogy ez az ügy megy a maga útján, ő szívesebben beszél a gazdagság és a jövedelemkülönbségek problematikájáról. 

Clinton fontosnak tartotta leszögezni, hogy a delegátusok számát illetően ő vezet az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. A jövő keddi választásokon Floridában 99 delegátusról döntenek, de más államokban is tartanak előválasztásokat, és voksolás teljes tétje 691 delegátus megnyerése. Ráadásul olyan államokban szavaznak, ahol nem arányos - tehát a megszerzett voksok arányában elosztott - a delegátusok szétosztása, hanem a "győztes mindent visz" elve van érvényben. Vagyis aki megnyeri a választást, függetlenül attól, hogy milyen arányban győzött, az összes delegátust "megkapja". Kedden Floridában, Missouriban, Illinois-ban és Ohióban rendeznek előválasztásokat.

Újságírókat ütöttek-vertek egy buszon, amit fel is gyújtottak

Orosz és külföldi újságírókat, valamint jogvédő aktivistákat szállító kisbuszt támadott meg egy botokkal felfegyverkezett, álarcos csoport szerda este Ingusföldön, a csecsen határ közelében. A hatból három utas és a jármű vezetője kórházi ápolásra szorult.

Az újságírókat és aktivistákat szállító kisbusz útját három gépkocsi állta el a kaukázusi autópályán, Ordzsonikidzenszkaja település közelében. Az autókból kiszálló férfiak a buszban utazókat összeverték, a járművet pedig, amely a Kínzást Megelőző Bizottság tulajdonában állt, felgyújtották.

Jegor Szkovorodának, az orosz Mediazona független hírportál munkatársának helyszíni beszámolója szerint a támadók mintegy húszan lehettek, és azt kiabálták, hogy a busz utasai a terroristákat támogatják, hogy maguk is terroristák, és semmi dolguk Groznijban. Szkovoroda szerint a megtámadottaknak, akik jogvédőket kerestek fel Ingusföldön, már kedden feltűnt, hogy követik őket.

A megtámadottak között volt az orosz Mediazona és New Times újságírója, valamint a svéd állami rádió és a norvég Ny Tid napilap munkatársa is.