Delfineket soroznak az orosz hadseregbe

Publikálás dátuma
2016.03.11. 06:42
Fotó:Nigel Roddis/Getty Images
Két nőstény és három hím delfint képez ki az orosz hadsereg arra, hogy víz alatti bombákat és egyéb gyanús tárgyakat keressenek meg.

Az előzetes tervek szerint a feladathoz kiváló fizikai állapottal és fogazattal rendelkező állatokat még augusztus előtt Szevasztopolba szállítják, ahol 1965 óta képeznek ki élőlényeket hasonló feladatokra. Erre minden lehetőségük megvan, hiszen a Szovjetunió szétesése után a központ épülete ugyan jelentősen leromlott, de azt Ukrajna 2012-ben felújította. Ennek köszönhetően a világon továbbra is két helyen (itt és az egyesült államokbeli San Diegóban) képezhetnek ki delfineket katonai célokra.

Szerző

Elszúrta Putyin?

Publikálás dátuma
2016.03.11. 06:40
Tiltakozók Londonban – Európai városokban is követelték Oroszország megbüntetését FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Komoly esélye volt Moszkvának arra, hogy az Európai Unió ne hosszabbítsa meg automatikusan az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen foganatosított szankciókat, de a Kremlnek az ukrán pilótanő ügyében tanúsított hajthatatlansága szertefoszlatja a normalizálódás reményét.

Meghosszabbította tegnap az Európai Unió Tanácsa az ukrajnai válság miatt orosz és ukrajnai szakadárok ellen elrendelt szankciókat. Az EU-tagországok belügyminisztereinek döntése nem okozott meglepetést, annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban a nyugat-európai országok vezető politikusai közül is egyre többen jelezték, szeretnék elérni az Oroszország elleni gazdasági szankciók feloldását.

A mostani döntés nem a gazdasági szankciókról szól, csupán arról, hogy Brüsszel hat hónappal, szeptember 15-ig kiterjeszti a beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást magukban foglaló büntetőintézkedéseket 146 természetes és 37 jogi személy ellen. Az Unió Hivatalos Közlönyében szombaton jelenik meg az új rendelet és az érintettek listája, különösebb változás nélkül. A kitiltottak között nincsenek első vonalbeli politikusok, a legmagasabb rangú tisztségviselők Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, Arkadij Bakhin és Anatolij Antonov védelmi miniszterhelyettesek. Az Oroszországban bebörtönzött és bíróság elé állított ukrán pilótanő, Nadia Szavcsenko fogvatartása miatt EP-képviselők, valamint öt tagállam külügyminisztere sürgetett szankciókat a perben érintett orosz személyek ellen. Az EP honatyák egyenesen Putyin elleni büntetőintézkedéseket is szorgalmaztak Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főbiztoshoz címzett levelükben.

A fizikai és jogi személyeket sújtó szankciók külön kategóriát jelentenek, nincsenek összekapcsolva a gazdasági büntetőintézkedésekkel, amelyeket tavaly decemberben hosszabbított meg Brüsszel hat hónapra. Bár az uniós országok gazdaságainak is komoly veszteséget okozó Oroszországgal szembeni gazdasági büntetőintézkedéseket a kelet-ukrajnai konfliktus lezárását célzó minszki egyezmény tiszteletben tartásához köti az EU, a Szavcsenko-ügy fejleményei azt jelzik, nem várható változás e téren sem.

Nyilván, Moszkva megpróbálja menteni a menthetőt. Szavcsenko szabadon bocsátásáért Ukrajna nagyvárosaiban hét vége óta több tüntetés zajlott, s ezek során ukrán szélsőségesek orosz diplomáciai képviseletekre támadtak, orosz zászlókat égettek. Legsúlyosabb incidens tegnap hajnalban történt, amikor gyúlékony anyagokkal és kövekkel támadtak a kijevi orosz nagykövetségre. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelezte, az Egyesült Államokkal akarja megvitatni az orosz külképviseleteket ért ukrajnai támadásokat és az európai fővárosok irányába is eljuttatta Moszkva aggodalmát a történtek miatt.

Hat nap víz nélkül
Abbahagyta tegnap a száraz éhségsztrájkot Nadia Szavcsenko, ételt ugyan nem, de folyadékot már fogyaszt. A március 3-án kezdett száraz éhségsztrájkja az életét fenyegette, orvosai szerint maximum 9 napot bírt volna ki. Tárgyalása utolsó napján, szerdán, amikor az utolsó szó jogán elmondhatta beszédét, maga is úgy fogalmazott, hogy „talán megéri” a március 21-22-re kitűzött ítélethirdetését, de veszíteni valója nincs, élve vagy halva vissza fog jutni Ukrajnába. Igaz, akkor még állította, semmi sem tántoríthatja el elhatározásától, folytatja száraz éhségsztrájkját. A pilótanő jogi képviselője, Mark Feighin szerint védence Petro Porosenko ukrán államfő kérésére hallgatva döntött a részleges engedmény mellett. A védőügyvéd ismertette Szavcsenko nyílt levelét is, amelyben leszögezi, folyadékot iszik, de éhségsztrájkját folytatja az ítélethirdetésig. „Megkaptam Petro Porosenko ukrán elnök támogató szavait. Tudom, sokan vannak, akik mindent lehetségest megtesznek kiszabadulásomért, és nagyon hálás vagyok ezért”, írta a pilóta, megismételve, hogy soha nem fogja elismerni sem bűnösségét, sem az orosz bíróságot.
A védőügyvéd nyilvánosságra hozta az elnök levelét is. Porosenko ebben arról biztosítja honfitársát, hogy „az igazság az ő perében is győzedelmeskedni fog”, azt sugallva, hogy nem lehetetlen szabadulása. Szavcsenkot két orosz újságíró halálában való bűnrészességgel vádolják.

Szerző

Stabil kormány alakul Pozsonyban?

Publikálás dátuma
2016.03.11. 06:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Bár szerdán Robert Fico (képünkön) hivatalban lévő szlovák miniszterelnök kapott kormányalakítási megbízást Andrej Kiska elnöktől, a pozsonyi sajtó biztosra veszi, hogy a kormányfő nem tud élni a lehetőséggel, ezért a lapok már most a jobboldali kormány esélyeit találgatják. 

Richard Sulík, a Smer mögött a második helyen végzett Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke elmondta, nagy lépéssel kerültek közelebb egy stabil, 87 mandátummal rendelkező kabinet megteremtéséhez. Mindezt azt követően közölte, hogy megbeszéléseket folytatott Boris Kollárral, a Sme Rodina nevű párt vezetőjével. Kollár kifejtette, támogatna egy jobboldali kabinetet, de nem kíván a végrehajtó hatalom részese lenni. Lubomír Galko, a SaS alelnöke a Sme napilapnak adott interjúban kifejtette, Fico biztosan elbukja a kormányalakítási megbízást, mert sem a Híd, sem a Háló nem óhajt szövetkezni a miniszterelnökkel. Galko kifejtette azt is, hogy a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) kulcstárcát adnának a kabinetben. Ugyanakkor Andrej Dankóval, az SNS elnökével csak akkor kezdi meg a tárgyalásokat Richard Sulík, ha – várhatóan jövő pénteken – őt bízza meg a kabinet életre hívásával Andrej Kiska elnök.

Szerző