Kossuth-díj a Saul fia alkotóinak

Publikálás dátuma
2016.03.11. 20:03
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Saul fia készítői közül Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza főszereplő Kossuth-díjat vehetnek át március 15-én - szivárogtatta ki a hírt, az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó TV2. A hír, amely szerint az Oscar-díjas film alkotói magas állami kitüntetésben részesülnek már korábban felvetődött.

Már a romániai mozikban is látható a film, a hivatalos bemutatót nagy érdeklődés kísérte Bukarestben. Romániában a Transilvania Film forgalmazza Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotását, az a független filmforgalmazó cég, amelyet a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezői hoztak létre. A nagy érdeklősére tekintettel négy bemutatót is szerveztek Bukarestben, ezeken részt vett Molnár Levente, a film egyik főszerepét alakító kolozsvári színész is.

Pénteken a Pesti Vigadóban összesen 75 művészt díjazott tizennyolc kategóriában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából. A tárcavezető hat alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhatan érdemes művész elismerést, ketten pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett hét-hét művésznek Jászai Mari-díjat, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek. Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg.

Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott: Farkas Árpád és Király László költő, író.

Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült: Benkő Imre fotográfus, Lantos István zongoraművész, Sümegi Eszter, operaénekes, Szegő György, látvány- és díszlettervező, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója, Szombathy Gyula és Venczel Vera színművész.

Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át: Berkes Kálmán klarinétművész, Dévai-Nagy Kamilla előadóművész

Erdélyi Tibor koreográfus, tánc- és fafaragó művész, Fassang László orgonaművész, Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező, Horváth Lajos Ottó színművész, Kótai József, ötvös- és éremművész, Lendvay József hegedűművész,

Monori Lili, színművész, Nagy Mari színművész, Pázmándi Antal szobrász- és keramikusművész, Somogyi Pál iparművész, belsőépítész, Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója,

Tardy László karnagy, Tátrai Tibor gitárművész, zeneszerző és Zányi Tamás hangmérnök, aki a Saul fia című film egyik alkotója.

A teljes lista itt olvasható.

Szerző
Frissítve: 2016.03.12. 09:37

Halálos lakástűz Magyaregregyen

Tűz következtében életét vesztette egy nő péntek délután Magyaregregyen - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lángok egy nyolcvan négyzetméteres családi ház konyhájában csaptak fel, az ott tartózkodó nő életét vesztette. A tűz nem terjedt tovább a ház egyéb helyiségeire.

Szerző

Halálos lakástűz Magyaregregyen

Tűz következtében életét vesztette egy nő péntek délután Magyaregregyen - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lángok egy nyolcvan négyzetméteres családi ház konyhájában csaptak fel, az ott tartózkodó nő életét vesztette. A tűz nem terjedt tovább a ház egyéb helyiségeire.

Szerző