Előfizetés

Tóbiás József Táncsics börtönénél: A Vár a népé!

Publikálás dátuma
2016.03.13. 13:45
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A kormány elvesztette nemzeti jellegét és a kiváltságosok kormányává vált - ezt Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője jelentette ki a budai Várban tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt elnöke Táncsics Mihály egykori börtönénél elmondta: a kormány 270 millió forintot kíván költeni Orbán Viktor miniszterelnök védelmére, és eddig több mint 20 milliárd forintot költött az apparátus várba költöztetésére.

A legújabb információk szerint pedig újabb egymilliárd forintot szánnak bútorokra, festményekre, műtárgyakra - tette hozzá. "Mi ez, ha nem az urizálás? Honnan van az a gőg, hogy miközben Magyarország négy régiója Európa legelmaradottabb régiói közé tartozik, amíg egymillió ember dolgozik és mégis létválságban van, miközben kórházaink, oktatási intézményeink romokban vannak (...) milliárdokat szór el magára a kormány" - tette fel a kérdést Tóbiás. Szerinte ennek véget kell vetni, ugyanis a kormány dolga az, hogy ne saját magát, hanem a népet szolgálja, és elsősorban az egészségügyre, az oktatásra és a hétköznapok biztonságára kell figyelnie.

Orbán e "gőgje" azonban nem új keletű, hiszen megírtuk: a miniszterelnököt már 2002-ben is csak a Fidesz választási veresége akadályozta meg abban, hogy hivatala a Várba, az akkora felújított Sándor-palotába hurcolkodjon. Ez később az államfő hivatala lett, ám Orbán harmadik ciklusának végére - úgy tűnik - az egész kabinet a Várba kerülhet. Maga a miniszterelnök és stábja a Sándor-palota mellé, a volt Karmelita kolostor épületébe költözik. Ezt még a kabinet tavalyelőtti első ülése után, 2014. június 6-án jelentette be az akkori kormányszóvivő. Kurucz Éva közölte: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai Várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. A Miniszterelnökség 2016-tól a Várba költözik, a kancelláriához kerülő vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Debrecenbe, a Honvédelmi Minisztérium (HM) pedig Székesfehérvárra teszi át a székhelyét.

Bár az FM és a HM azóta sem mozdult ki a fővárosból, egy korábbi Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a Belügyminisztérium (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is a Várnegyedbe tart: a BM az I. kerületi Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe, míg az NGM a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanba. A BM és az NGM költözése ügyében a kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy folytassa le a szükséges egyeztetéseket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről. Lázár János a "kérés" után be is jelentette, "erősíteni kell a budai Vár kormányzati funkcióit". A Vár a magyar államhatalom végrehajtó központjának épült, így logikus a kormányzati szervek odaköltöztetése - érvelt a parlamenti kulturális bizottság előtt. Ez azért is érdekes, mert az Úri utca 49.-ben működik az MTA Régészeti Intézete, Művészettörténeti, illetve Szociológiai Kutató Intézete is, de a kabinet számára a tudósok sem fontosabbak a Vár elfoglalásánál.

Összetettben is érmes Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor bronzérmet nyert összetettben a rövidpályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságának vasárnapi zárónapján.

A magyar versenyző a 3000 méteres szuperdöntőben hetedik lett, ezért két pontot kapott, s 41 ponttal végzett az összetett rangsor harmadik helyén. A szuperdöntőben az egyéni távokon gyűjtött pontok alapján kialakult sorrend első nyolc helyezettje vett részt.

Liu Shaolin szombaton 500 méteren aranyérmes, 1500-on ötödik volt, vasárnap 1000 méteren a negyeddöntőben kiesett. Az összetett vb-címet a kínai Han Tian-ju szerezte meg, az ezüstérem a kanadai Charles Hamliné lett. Liu Shaolin öccse, a 18. születésnapját éppen vasárnap ünneplő Shaoang ötödik lett a szuperdöntőben, s az összetett pontversenyben is.

Mohamed Aida és Knapek Edina olimpiai résztvevő

Publikálás dátuma
2016.03.13. 09:05
Mohamed Aida/Facebook
A havannai Grand Prix-verseny szombati eredményei alapján eldőlt, hogy Mohamed Aida és Knapek Edina indulhat a riói olimpia női tőrversenyében.

Mohamed kvótája már előzőleg is szinte biztos volt, és Knapek sem állt rosszul a csaknem egy éve tartó kvalifikációs sorozat utolsó szakági versenye előtt, de neki szüksége volt még megfelelő szombati teljesítményre, illetve a közvetlen ellenfelek eredményeinek kedvező alakulására.

A magyar sportági szövetség honlapjának beszámolója szerint pénteken kiderült, hogy az egyik nagy rivális nem indul, a szombati versenynap pedig azzal kezdődött, hogy Mohamed és Knapek megnyerte első főtáblás asszóját. Ebben a fordulóban búcsúzott további három magyar, Hopka-Varga Gabriella - akinek ezzel elszálltak a kvótaszerzési esélyei -, valamint Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra.

A következő körben vereséget szenvedett Mohamed és Knapek is, de a nyolcaddöntő előtt már csupán egy verzió maradt, amelynek megvalósulása esetén csak Mohamed lett volna kvótás. Az eredmények azonban kedvezően alakultak, ezzel - amint azt a szövetségi honlap rögzíti - véglegesen eldőlt: Mohamed és Knapek ott lesz a riói olimpián. Női tőrben egyébként egy országból csak ketten indulhatnak a játékokon, mivel ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt.

Korábban a kardozó Szilágyi Áron, valamint a férfi párbajtőrcsapat biztosította helyét az olimpiai mezőnyben, és az ugyancsak kardozó Márton Anna kvótája is majdnem százszázalékos. A jövő héten a párbajtőröző Szász Emese Budapesten harcolhatja ki a riói részvételt, egy hétre rá, pedig esetleg még egy férfi kardozó teheti meg ugyanezt.