Elfogták a két szökésben lévő fegyverest Brüsszelben

Elfogták szerdán a belga hatóságok azt a két szökésben lévő férfit, akik előző nap nyitottak tüzet rendőrökre egy házkutatás során Brüsszelben.

A rendőrökre tüzet nyitó férfiak egy harmadik társát a helyszínen agyonlőtték a rendőrök, a két szökevénynek a háztetőn át sikerült elmenekülnie. Egész éjjel kutattak utánuk a rendőrök. A VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió információi szerint szerda reggel hatkor a belga főváros déli, Forest nevű kerületében sikerült őket elfogni, ahol a lövöldözés is történt.
Marc-Jean Ghyssels, a kerület polgármestere szerint a terület teljesen felszabadult, biztonságos, a műveleteket a hatóságok befejezték.

Jan Jambon belügyminiszter az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati televízió riporterének kérdésére elmondta, hogy a rendőrség nem becsülte alá a művelet veszélyességét, amikor golyóálló mellény viselése nélkül érkeztek a házkutatásra. Ha a műveletet veszélyesnek minősítik, akkor azt a különleges egységek végzik. A rutinellenőrzésnek induló akció során a rendvédelem emberei nem számítottak arra, hogy zárt ajtó mögül, terroristák gépkarabéllyal nyitnak tüzet. Tízből egy esetben, ha ilyen előfordul - mondta a miniszter.

A műveletet végrehajtó rendőrök közül négyen is könnyebben megsebesültek kedden délután. Kettő már aznap este elhagyhatta a kórházat. Másik kettőt az éjszaka megfigyelés alatt tartották, elsősorban az elszenvedett sokk, nem pedig a bevetés során szerzett sérülések súlyossága miatt. Szerda reggel ők is elhagyhatták a kórházat.

Koen Geens igazságügyi miniszter kedd éjjel sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve tartották a helyi szervek. Elmondta: a francia-belga közös nyomozócsoport tagjaként egy francia rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Belga és francia nyomozók a tavaly novemberi párizsi merényletekkel összefüggésben tartottak házkutatást kedd délután, amikor ismeretlenek gépfegyverrel tüzet nyitottak rájuk.

A belga szövetségi ügyészség kedd esti tájékoztatása szerint az egyik gyanúsítottat ezt követően agyonlőtték, azonosítani azonban még nem tudták. A hatóságok hivatalos tájékoztatást nem adtak sem a lelőtt, sem a letartóztatottak személyazonosságáról, ám a La Derniére Heure című napilap szerdai értesülései szerint egy testvérpárról lehet szó, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim El Bakraouiról. A testvérek egyikét terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítják. Ibrahimot 2010 októberében már elítélték, amiért egy rablás közben rálőtt a rendőrökre.

Kedden olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint a rendőrök a párizsi terrorcselekmények feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot keresték, ezt azonban cáfolták a hatóságok.

A párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A szökésben lévő Abdeslam ellen Belgium a novemberi támadást követő napokban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett novemberi merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

Szerző

Kína "sínen van"

A reálgazdaság megtámogatását, a strukturális reformok folytatását, a piaci törvények érvényesítését, egyben a pénzügyi piac stabilizálását ígérte Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerdán a parlament éves ülésszakát lezáró hagyományos kormányfői sajtóértekezleten.

Li mindezek mellett jelezte, a központi kormány döntési jogait a jövőben még nagyobb arányban igyekszik majd az alsóbb, tartományi szintekre utalni.

A problémák között megemlítette, hogy egyes vállalatok és ágazatok nehézségei miatt tavaly jelentősen megnőtt a nem teljesítő hitelállomány. Ugyanakkor a kereskedelmi bankok tőkemegfelelési mutatója a nemzetközi kockázati határérték alatt volt, meghaladta a 13 százalékot. A fedezettségi mutató 180 százalék felett, vagyis a kormány által meghatározott 150 százaléknál magasabban volt.

A vállalati adósságráta magas volta nem újszerű probléma Kínában - jegyezte meg a miniszterelnök, de hozzátette, rendelkeznek olyan piaci alapú eszközökkel, amely lehetővé teszi ennek leszorítását. Li itt utalt arra az elképzelésre, amely lehetőséget teremtene a tartozások részvényekre váltására.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Peking a jelenlegi helyzetében jó eséllyel képes a pénzügyi kockázatokat hatástalanítani, ugyanakkor az akut problémákkal küzdő kínai gazdaság nem tudja függetleníteni magát a világgazdaság nehézkes kiútkeresésétől.

A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy a túltermelési kapacitásait leépítő iparágakat, így például a szénbányászatot, az acélipart és a petrolkémiai ágazatot érintő bezárásokkal járó elbocsátások nem fognak tömeges munkanélküliséghez vezetni.

Rámutatott, hogy tavaly 1 millió embert kellett hasonló okokból máshol elhelyezni, és tapasztalataik bíztatóak. Hozzátette, a kormány 100 milliárd jüanos (15,3 milliárd dollár) alapot képzett az így előálló helyzetek kezelésére. Miközben elvárják a helyi kormányzatok aktív szerepvállalását, az összeg növelhető - jegyezte meg. Hozzátette: tavaly 13 millió új városi munkahelyet teremtettek, és az idei év első két hónapjában a szolgáltató ipar 8,1 százalékkal bővült éves összehasonlításban.

A gazdasági fejlődést hátráltató tényezők közepette Kína növekedése lassabb ütemre váltott, de az alapok szilárdak, és amíg a kormány folytatja a reformok végrehajtását, a gazdaságot nem veszélyezteti "kemény landolás" - hangoztatta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy a bővülés hagyományos eszközeinek, az iparosításnak és az urbanizációnak továbbra is fontos szerepet szánnak.

Szerző

Amerikai előválasztás -Rubio kiszállt

 Az öt amerikai szövetségi államban megtartott előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de "övé" Illinois, Észak-Karolina és Missouri is, Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből. 

Triumfált a demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton a keddi előválasztásokon, megnyerte Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, s meggyőző vezető helyzetbe került ahhoz, hogy ő legyen az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ.

A republikánus táborban Donald Trump megerősítette pozícióit, ám vesztett Ohióban, ahol John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal, Trump győzött. Marco Rubiónak nem sikerült támogatást szereznie a saját államában, Floridában sem - itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban -, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot.

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: "Micsoda elképesztő este volt", s valóban: a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét.

"A kampány folytatódik" - ezt John Kasich, ohiói kormányzó, a versenyben maradt három elnökjelölt-aspiráns egyike, jelentette ki kedden este, miután saját államában megnyerte az előválasztást.

Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor - Clinton vetélytársa - számára. A keddi előválasztási eredmények ugyanis megerősítik és hitelesítik eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Bernie Sanders politikáját ugyan tisztességesnek tartják, de realistának Hillary Clintonét. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az afro-amerikai szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendett.

Kedden Barack Obama elnök, Trump nevének említése nélkül, azt mondta: elképeszti őt mind a nők és a kisebbségek elleni "megosztó és vulgáris retorika", mind pedig az egyes kampányrendezvényeken tapasztalható erőszak. Az elnök a kongresszusi politikusokkal tartott ebéden fejtette ki gondolatait a választási folyamatról. "Ha még sokáig lehetővé tesszük e retorika folytatását, s még sokáig hallgatólagosan elfogadjuk ezt, akkor ezzel megteremtjük azt a megengedő közéletet, amelyben a politikusok egy csoportjának ellenségeskedése megfertőzi a szélesebb társadalmat is" - fogalmazott Obama, s hozzátette: "az ellenségeskedés ellenségeskedést szül".

A Capitoliumban mindkét párt politikusaival közösen, az "Írország barátai" nevű csoport és a Washingtonban tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnök tiszteletére tartott ebéden Obama hangsúlyozta a civilizált politizálás fontosságát, s emlékeztette hallgatóságát arra is, hogy a világ árgus szemmel figyeli az amerikai választási folyamatot, s mindazt, amit a politikusok mondanak. "Amerikában nincsenek törvények, amelyek megszabnák, hogy kedvesebbeknek kell lennünk egymáshoz, de vannak normák, szokások, értékrendek, amelyeket a szüleink megtanítottak nekünk, s amelyeket mi megpróbálunk megtanítani a gyermekeinknek" - jelentette ki az elnök.

Szerző