Orbán tréfának vette a tüntetést - Pukli: vicc az, amit a kormány csinál

Publikálás dátuma
2016.03.16. 20:34
Pukli István a Kossuth téren mondott beszédében adott ultimátumot Orbánnak és Ádernek. FOTÓ: Molnár Ádám
Nem veszi komolyan az orbáni oktatáspolitika ellen tüntetőket a hatalom, másra továbbra sem futja részükről, mint a tanárok, diákok és szüleik mocskolására. A kormányfő szerint a tiltakozók követelései "viccesen hangzottak". A Tanítanék Mozgalom hónap végére országos polgári engedetlenségi akciót hirdetett, az érdekképviseletek azonban tartanak a vadsztrájktól.

"Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa. Olyan viccesen hangzott az egész" - válaszolta Orbán Viktor a Népszabadság munkatársának arra a kérdésére, hogy bocsánatot kér-e. Mint ismert, a március 15-i Kossuth téri tüntetésen Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom képviseletében arra szólította fel a miniszterelnököt és Áder János államfőt, hogy minden, az "elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott embertől" kérjenek bocsánatot március 23-ig. Ha ez nem történik meg, március 30-án országos munkabeszüntetésekre kerülhet sor. Orbán erre annyit mondott: ő aznap is bemegy majd dolgozni.

Pukli követelte azt is, hogy ugyancsak jövő hét szerdáig a kormány "cserélje le a billegő, törött lábú kerekasztalát megbízható tárgyalóasztalra", és tárgyalóképes kormánytagok üljenek le egyeztetni a közoktatás valódi résztvevőivel. Ahogy a bocsánatkérés, úgy valószínűleg ez sem fog megtörténni, hiszen a kormány már több alkalommal is leszögezte: csakis saját - egyébként számukra kedves szervezetek képviselőivel feltöltött - kerekasztaluktól várják a megoldást, a fórumot azonban a tiltakozók illegitimnek tekintik.

Így szinte biztosnak látszik, hogy hónap végén sztrájk lesz, a hogyan?-ról azonban még nem állapodtak meg. Pukli István elképzelése szerint a kezdetben egyórásra tervezett munkabeszüntetésre polgári engedetlenségi mozgalom keretében fog sor kerülni, mert a jelenlegi szabályozások mellett szinte lehetetlen jogszerű sztrájkot szervezni. A munkabeszüntetésbe nemcsak a tanárokat, hanem a Tanítanék Mozgalom valamennyi támogató szervezetét is szeretnék bevonni a közlekedésiektől kezdve az egészségügyi szféráig. "Álljon le az élet Magyarországon egy órára!" - fogalmazott Pukli, aki szerint eljött az ideje annak, hogy a szakszervezetek álljanak be mozgalmuk mögé, nem pedig fordítva.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint Pukli bejelentése, bár előtte a szakszervezetekkel nem egyeztettek, nem okozott nagy meglepetést, "ezt már lehetett érezni a levegőben", mondta, hozzátéve: még tisztázásra szorul, pontosan mire is gondoltak a március végi akcióval kapcsolatban. "A PDSZ mindig a törvényesség talaján áll, törvényi keretek között kell megtalálni a megoldást" - szögezte le. Ugyanígy vélekedik a másik tanári érdekképviseleti szerv is, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke korábban több alkalommal is óva intett egy esetleges vadsztrájktól.

"Mi mindenképp csatlakozni szeretnénk a kezdeményezéshez, maximálisan egyetértünk a pedagógusokkal" - erről már Nemes Gábor beszélt nekünk. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, már dolgoznak azon, hogyan tudnák szolidaritásukat a gyakorlatban is kifejezni, elkezdtek egyeztetni a többi közlekedési szakszervezettel, tagjaik között pedig felmérik, mennyien vannak, akik részt vennének egy ilyen megmozdulásban. "Többféle megoldás is lehetséges. Azt viszont nyilván nem lehet elvárni, hogy úgy ösztönözzek dolgozókat a részvételre, hogy ne tudjam megvédeni őket attól, hogy másnap kirúgják őket" - mondta.

"Ez egy olyan dolog, amire egyetlen szakszervezet sem tudja bátorítani a tagjait. De magánemberként úgy gondolom, nincs más lehetőség" - fogalmazott lapunknak Varga Andrea. Az Autonóm Területi Szakszervezet - amely az egészségügyi és a szociális ágazatban végez érdekképviseleti tevékenységet - elnöke emlékeztetett: Magyarországon gyakorlatilag nem lehet sztrájkolni, egy esetleges munkabeszüntetést ma már hosszas tárgyalásoknak kell megelőzniük, elégséges szolgáltatásokat is biztosítani kell, ha ezekről nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, a bíróság döntésére kell várni.

"Már maga az elégséges szolgáltatások biztosítása is elveszi az erejét a tiltakozásoknak" - véli Varga, aki szerint a sztrájktörvény módosításával - amely a második Orbán-kormány egyik legelső intézkedése volt - erőtlenné tették a szakszervezeteket. "Maga a sztrájkhangulat lélektani jelenség, amire azonnal reagálni kell. A tárgyalások azonban lassítják a folyamatokat, miközben a pillanat elvész" - mondta, hozzátéve: akik az egészségügyben szolgálatban lesznek aznap, szinte biztos, hogy nem szakítják meg a munkát. "Magánemberként viszont úgy gondolom, hogy aki csak teheti, oda kell állnia a tiltakozók mellé. Ki kell találnunk, hogyan lehetünk 30-án mindannyian az utcán".

Pukli István szerint a március végére tervezett munkabeszüntetés figyelemfelhívó sztrájk lesz, az érintett szervezetekkel pedig már megkezdték az egyeztetést. Az iskolaigazgató úgy véli, az akció jogszerű is lehet, és arra kéri az embereket, ne féljenek. "Ha 120 ezer ember egységesen kiáll, ennyi dolgozót nem rúghatnak ki. Az egység a legnagyobb védelem" - mondta. Orbán Viktor kijelentésére úgy reagált: látszik, hogy a miniszterelnök még mindig nem fogadja el a valóságot, azt hiszi, hogy ami történik, csak egy rossz álom, amiből majd felébredhet. "Ezt a rémálmot ők idézték elő. És ha valami vicc, akkor az a kormányzat viselkedése".

Németh Szilárdnak az alsógatyája is kockás
Lebolsevistázta az orbáni oktatási irányvonal ellen tüntető tanárokat, diákokat és szüleiket Németh Szilárd. A Fidesz alelnöke a 168 óra hasábjain kijelentette: "igazi bolsevik diktátumnak" tartja a tüntetők ultimátumát, amely szerint bocsánatkérést várnak a kormányzattól. A politikus kiáll amellett, hogy a tiltakozók "valamilyen ellenzéki érdeket" szolgálnak, s szerinte "olyan csata zajlik, amit a kormány fog megnyerni". Hozzátette: a tiltakozások szimbólumává vált kockás inget jó viseletnek tartja, neki például kockás alsónadrágja is van. Emlékezetes: annak idején a Fidesz sem riadt vissza a "bolsevik trükköktől", Orbán Viktor például még 2006 őszén a Kossuth téren 72 órás ultimátumot adott a koalíciós pártoknak Gyurcsány Ferenc elmozdítására. "Minél tovább marad a miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj" - fogalmazott.Szerző
Frissítve: 2016.03.16. 22:24

Almási Éva a nemzet színésze

Publikálás dátuma
2016.03.16. 18:24
Korábbi felvétel Almási Éváról a Thália színházban. FOTÓ: Népszava
Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének szerdán. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 25-én elhunyt Psota Irén helyére Almási Éva kerül a testületbe.

„Hogyan mondjam el neked, hogy nem lehet, mert szó az nincs csak képzelet” - énekelte a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásában, a Vígszínház legendás produkciójában, Eszter szerepében. Lázas hevülettel, magát nem kímélve, hihetetlen energiákkal játszott. Belefogalmazta korosztályának minden fájdalmát, letargiáját, elvágyódását, kitörési vágyát a szerepbe. Törékeny volt, elesett és mégis erős. No meg szép. Ezt soha nem akarta elhinni, amikor mások mondták neki. A Popfesztivál előadása után ott tolongtak a művészbejárónál az autogramkérők, de ő általában lelécelt, nem adott, nem pökhendiségből, hanem képtelen volt elhinni, hogy tőle kérnek, őt akarják látni, ünnepelni.

A kishitűséget naggyá növesztette magában a legkomolyabb sikerei idején is. Zárkózott ember választott introvertált szakmát, akit már iskolás korában is az úgynevezett „egyéb” kategóriába soroltak, ami rosszabb volt, mint az értelmiségi származás. És úgy tartja, hogy ő a mai napig „egyéb.” Vagy húsz éve nem tartozik társulathoz sem, miközben azért zavarja, hogy nincs egy színházi öltöző, ahol ott hagyhatná a sminkkészletét, állandóan hurcolnia kell egyik helyről a másikra.

Almási Éva vidám és szomorú szerepekben egyaránt kiváló FOTÓ: NÉPSZAVA

Almási Éva vidám és szomorú szerepekben egyaránt kiváló FOTÓ: NÉPSZAVA

Annyira színésznek termett pedig, hogy már a főiskola előtt, a felvételi vizsga után, főszerepet kapott a Petőfi Színházban, a Koldusoperában, Pollyt osztotta rá Domján Edittel lekettőzve, Szinetár Miklós, akinek erre külön engedélyt kellett kérni a szülőktől. Addig színházba se járt, konzervatóriumban hegedőművésznőnek készült. Hályogkovács módjára játszotta a szerepet, nem gondolt bele, hogy te úristen, ez micsoda felelősség! A görcsök később jöttek. De voltak boldogságos időszakok is a pálya elején a József Attila Színházban, aztán a Madách Színházban, ahol a legtöbb időt töltötte. És eljátszotta például Erzsébetet a Stuart Máriában, ami az egyik legfontosabb szerepe. Hamar jöttek tévéjátékok is, bár mozifilmekkel nem kényeztették el, viszonylag gyorsan országosan ismert lett.

Szacsvay László, Tordy Géza, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari és Király Levente, a nemzet színészei döntöttek. MTI Fotó: Kallos Bea

Szacsvay László, Tordy Géza, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Törőcsik Mari és Király Levente, a nemzet színészei döntöttek. MTI Fotó: Kallos Bea

Soha nem lettek sztáros allűrjei, civilben nem játszotta a színésznőt, a primadonnát pláne nem. Mindig ott volt szakmabeli férje, Balázsovits Lajos neki támaszul, de nem szakmázták vele éjjel- nappal,mint gyakran színészházaspároknál szokás. Örök kapcsolatukban is szabadok tudtak maradni, és ez valószínűleg fölöttébb inspiráló. Almási már régóta nem akar mindenáron bizonyítani, mint például akkor, amikor a Madách után a Vígbe szerződött, és megkapta A vágy villamosában a színésznők nagy álomszerepét, Blanche-ot. Nyilván félt, biztosan megint előjött a kishitűsége, nem volt igazán jó, és ezt ő is tudta, mert mindig tudja, hiszen túlzottan is működik az önkontrollja. Úgy érezte a Víg esetében nem olyan helyre kopogtatott, ahol igazán várták. Néhány év után elszerződött. És feltűnt hol itt, hol ott, ment oda, ahol jó munkát orrontott, nem érdekelte, hogy az frekventált hely vagy sem. Ha izgalmas volt számára, hogy Hitler szeretőjét játssza a Pinceszínházban, akkor ott volt látható. Ha a Macskajátékban Orbánnét adhatta Szolnokon, odament. Ha a Farkasok és bárányok előadásába hívták a próbák alatt megbetegedett Csomós Mari helyett, vállalta a megmérettetést. És abszolút tisztában volt vele, hogy abban a közegben, ahol majd mindenki Csomós Marit várja Murzaveckaja szerepében, nehéz dolga lesz.

Ott voltam a premieren. Emlékszem arra a 15-20 percre, amíg fagyos légkör áradt felé a nézőtérről, és emlékszem arra is, ahogy felolvadt a jég, majd egészen forró fogadtatássá változott. Remek volt ennek a kemény, rafinált nagyasszonynak a szerepében, aki közepes halnak számít a ragadozók világában, és végül befalta a nagyobb hal. Gunyoros volt, veszélyesen eszes, és kegyetlen, akinek végül be kell látnia saját bukását.

Korábbi felvétel Almási Éváról a Thália színházban. FOTÓ: Népszava

Korábbi felvétel Almási Éváról a Thália színházban. FOTÓ: Népszava

Jól állnak neki az agyafúrt nők. A Róza címszerepe a Karinthy Színházban jutalomjáték volt számára. Zabigyerekekkel foglalkozó, örökösen pénzt tarháló, már-már zsaroló nevelőnőt adott,de olyat, aki furfanggal, talpraesettséggel, miközben pénzt akar bevasalni, többek félresiklott életét helyre teszi.

Időnként újra és újra felfedezik. Előfordul, hogy önmagától tűnik el a színpadokról, édesanyja halála után például egy évig nem lépett fel, úgy érezte, hogy neki játszott igazán, és most már nincs kinek. Meg olykor szüksége van elmélkedésre, önmagába nézésre, ahogy ő szokta mondani, „Bámulok előre, és nézem a levegő egy híg pontját.” Azt hiszem, ez az egyik kedvenc tevékenysége. Meg persze szeret színpadon lenni. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról premierjének jubileumán Popfesztivál 40 címmel mutattak be a Vígben produkciót, melyben újra énekelhette régi számait. Ugyanolyan energikus volt, mint valaha, de már bölcs is, kicsit lemondó és mégis életigenlő. És fiatalkori szerepében ott volt vele a lánya, Balázsovits Edit. Bizonyos pillanatok torokszorítóra sikeredtek.

Almási Éva nagy színésznővé érett. Valahogy mégsem kapkodnak utána most sem. Pedig igencsak megérné.

Szerző
Frissítve: 2016.03.16. 23:17

Filmtörténeti lépték - Díjazták Tarr Bélát

Publikálás dátuma
2016.03.16. 13:53
FOTÓ: Népszava
Filmtörténeti léptékű életművéért különdíjjal jutalmazta Tarr Bélát a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) Szófiában - tudatta a Magyar Nemzeti Filmalap.

A közlemény szerint a magyar rendező a hétvégén személyesen vette át Klaus Eder főtitkártól a FIPRESCI 90 elnevezésű elismerést, amelyet tavaly alapítottak a szervezet kilencvenéves fennállása alkalmából. Tarr Béla előtt olyan rendezők kapták meg a díjat, mint Alan Parker, Andrzej Wajda, Costa-Gavras, Ettore Scola, Jean-Jacques Annaud, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

A filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért a hétvégén Tarr Béla megkapta a 20. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját is. A rendező filmjei egész hónapban műsoron lesznek a szófiai Dom na Kinotóban a március 10-én kezdődött filmfesztivál és a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió szervezésében.
A retrospektív vetítéssorozat keretében tíz alkotás lesz látható 35 milliméteres kópiákról, köztük Tarr első filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből és az utolsó Tarr-film, A torinói ló, amely 2011-ben elnyerte a Berlinale nagydíját és számos további rangos szakmai díjat.

Szerző
Témák
film díj Tarr Béla