Elfogadta a nok-ot a Ház - Élesen bírált az ellenzék

Publikálás dátuma
2016.03.17. 13:07
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A kormánypártok támogatásukról biztosították a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslatot csütörtökön az Országgyűlésben lefolytatott általános vitában. Az ellenzék élesen kritizálta az előterjesztést, szerintük az nem a magyar emberek és az építőipar érdekét szolgálja. A képviselők végül 113 igen szavazattal, 46 nem ellenében, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló javaslatát

Rogán: az új lakások építését ösztönzik a nemzeti otthonteremtési közösségek

Az új lakások építésének ösztönzését nevezte a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslat céljának Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön az Országgyűlésben. A szerdán benyújtott javaslatot jegyző tárcavezető expozéjában az mondta, a nok-ról szóló előterjesztés elfogadása hozzásegít ahhoz, hogy az új lakások építésének üteme felgyorsuljon. Ezt fontos nemzetgazdasági célnak nevezte, hivatkozva arra, hogy új lakások építésében Magyarország elmarad régió országaitól.

Manninger Jenő, a Fidesz vezérszónoka frakciója támogatásáról biztosította a javaslatot és kiemelte: számukra, ahogy korábban, most is elsődleges a családok anyagi és erkölcsi támogatása. Ésszerű az az elgondolás, hogy a családoknak otthonra van szükségük és a lakásépítés egy olyan szektor lehet, amely képes lesz tartós növekedést produkálni. Az otthonteremtési program is erre a stratégiára épít - hangoztatta, hozzátéve: a törvényjavaslat új jogintézményként hozza létre a nok-ot.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy az új építésű lakások piaca 80 százalékkal esett vissza 2014 óta, s ennek fő oka, hogy az erőltetett devizahitelek miatt sokan előrehozott beruházásokat hajtottak végre. Az elmúlt hét év első része arról szólt, hogy a devizahitelesek helyzetét rendezzék. Szerinte igenis vannak megtakarítások.

Jelenleg évente 8 ezer új lakás épül, az új programmal lehetőség lesz arra, hogy ez a szám akár a duplájára növekedjen - közölte a kormánypárti politikus. Kiemelte: a nok-kal zárt rendszerű előtakarékossági formát szabályoznak. Előnye, hogy pontosan látható lesz, milyen összeghez juthatnak hozzá a megtakarítási időszak végén az érintettek, akik 10 éven belül lakáshoz jutnak. Mindenki lakáshoz jut, a sorsolás csak a sorrendet határozza meg - közölte. A lakás-takarékpénztárak fontosak, de az itt összegyűjtött megtakarításokat többnyire felújításra, korszerűsítésre használták - jelezte, megjegyezve, hogy ezt a formát is támogatja az állam.

MSZP: pilótajátékra hajaz a törvényjavaslat

Szakács László, az MSZP vezérszónoka úgy értékelte, hogy személyre szabott, pilótajátékra "hajazó" törvényjavaslatot nyújtottak be, amit családtámogatás köntösébe bújtattak. Kitért arra, hogy 24 órán belül erőszakolják át a parlamenten a szabályozást, és úgy értéklet: a javaslat nem a családok, a magyar emberek és az építőipar, hanem egy jól meghatározott, kivételezett érdekcsoport és vezetőit szolgálja.  Ha ilyen jelentős a probléma, mint az építőipar 20 százalékos csökkenése, akkor miért nem szólítják fel a minisztert a lemondásra? Ha még a háborús helyzetben lévő Ukrajnában is rosszabb a helyzet, akkor valamit nagyon rosszul csinál - jegyezte meg.

Szakács László kitért arra, hogy stadionokra 36 milliárdot fordítanak. Ezt nem az építőipar építi? Vagy itt is fel vannak már címkézve a cégek, amelyik építhetik a létesítményeket? - tette fel a kérdést. Szerinte Nyéki Zoltán vállalkozó régi álma válik valóra, ezt emelik törvényi erőre.  Hozzátette: ha feltételezik, hogy a liciteken és a sorsolásokon nem lesz manipuláció, akkor is azokat támogatják, akiknek valójában nem lenne szüksége erre, hiszen havonta ki tudnak fizetni havi legalább 83 ezer forintot. A szocialista képviselő kevesellte a garanciális elemek számát is. Az egyetlen ilyan elem, hogy Matolcsy György majd vigyáz, de ez nem túl megnyugtató; végtelenül veszélyes helyzetbe "kergetik az embereket" - vélte, közölve: az MSZP elutasítja a javaslatot.

Miért ilyen gyorsan, és miért nem a szaktárca? 

Ikotity István (LMP) bírálta, hogy egy napon belül szavaznak az előterjesztésről. Feltette a kérdést: miért nem az építésügyért felelő nemzetgazdasági tárca vagy a szociális ügyeket gondozó Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtotta be a javaslatot?  Emlékeztetett arra, hogy a beterjesztő Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyhónapos társadalmi vitát ígért korábban a javaslatról. Ő is fogyasztói csoportnak nevezte az otthonteremtési közösségeket, hangsúlyozva: ilyen csoportokat 2012 óta nem lehet létrehozni. Rámutatott arra is: a vásárlói klubok működtetői a legkiszolgáltatottabbak gátlástalan kisemmizését célozzák. A képviselő is garanciákat kívánt a visszaélésekkel szemben, de kérdésesnek ítélte a vázolt célok elérését is. Arra is rámutatott: az alacsonyabb jövedelműek itt is hátrányt szenvednek.

Sallai R. Benedek (LMP) kifogásolta, hogy Rogán Antal, a spontán növekvő ingatlanokkal rendelkező politikus nyújtotta be a javaslatot.  Pilótajátékot emlegetett, de kijelentette azt is: a kormányoldal tesztüzembe helyezi az országot, úgy hozzák be a jogszabályokat, hogy nem ismerhető azok hatása.  Az adófizetők nem önkéntesen döntenek arról, hogy pénzüket pilótajátékra használják - válaszolta arra a kormányzati kijelentésre, hogy a nok-ba önkéntesen lehet belépni.

A képviselők végül 113 igen szavazattal, 46 nem ellenében, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló javaslatát.

Csak 9 magyar kutyafajta tenyésztését támogatják
Bürokráciacsökkentésre hivatkozva mondta ki az Országgyűlés, hogy a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik. A képviselők 111 igen szavazattal, 47 nem ellenében fogadták el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter erről szóló javaslatát.
A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy az agrárgazdasági szempontból teljesen marginális ebtenyésztés területén jelenleg 55 elismert ebtenyésztő-szervezet van, ezek összesen 155 kutyafajtát tartanak fenn, ami indokolatlan terhelést jelent a tenyésztési hatóság mellett az államigazgatásnak és a tenyésztők többségének is.

Szerző
Frissítve: 2016.03.17. 17:35

Javított az MSZP, versenyben van a Jobbikkal

A Fidesznek 26 százalékos tábora van a választókorú népességen belül, az elmúlt egy hónap 1 százalékpontos vesztesége statisztikai értelemben nem számottevő. Javított az MSZP, februárban 10, most 12 százalék sorakozott fel mögéjük. Mivel a Jobbiknak a márciusi eredménye 13 százalék (a múlt hónapban 14 százalék volt), szorossá vált a verseny a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért. Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban azonos: az előbbié 3-ról emelkedett, utóbbié 5-ról csökkent 4 százalékra. Az Együtt-Korszakváltók Pártja 2 százalékon áll, a Liberálisok 1 százalékot érnek el. A választásra jogosultak egyharmada jelenleg távolságot tart a pártoktól.

A politikai aktivitás mértéke emelkedett a múlt hónaphoz képest: 39-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik elmennének szavazni. A biztos pártválasztók, tehát a részvételükben eltökélt és pártpreferenciával rendelkezők körében mért adatok azonban továbbra is inkább tájékoztató jellegűek: itt a Fidesz 44, az MSZP 18, a Jobbik 17 százalékos. A DK-nak 8, az LMP-nek 6, az Együttnek 3 százaléknyi támogatója van az aktív választók csoportjában. - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából származnak. A felmérés március első felében készült, személyes megkérdezéssel, az ország választókorú népességét reprezentáló, 1000 fős mintán.

A múlt hónapban a Jobbik egyértelműen megelőzte az MSZP-t, márciusra azonban kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Talán a salgótarjáni győzelemnek és a választási irodánál történteknek köszönhető, hogy nemcsak bővült a szocialista párt tábora, de aktívabbá is váltak a szimpatizánsaik: februárban 45, most 54 százalékuk tekintette magát biztos választási résztvevőnek. A Jobbikosok meglehetősen visszafogottak, mindkét hónapban csupán négytizedük mutatott aktivitást. A két párt szavazótábora rendkívüli módon eltér: az MSZP ott erős, ahol a Jobbik gyenge és fordítva. A baloldali párt az életkor emelkedésével egyre erősebb: márciusban a húszas éveikben járók 3 százalékától a hatvanas és annál idősebb korosztályok 28 százalékáig nő a táboruk mérete (az idősek körében ezúttal megelőzik a 23 százalékos Fideszt). A nemzeti radikális párt támogatottságának sajátossága viszont az, hogy a legfiatalabb választói csoportokban 20 százalékos (ez itt holtversenyben első helyet jelent a Fidesszel) majd a szavazói arány egyre csökken a legidősebbek 4 százalékáig. Az MSZP főleg az alacsonyabb iskolázottságúak támogatását élvezi, a Jobbik a középrétegekben kedvelt párt.

A két párt szavazótáborának közös vonása a kemény kormánykritika: a szocialisták - egy ötfokú, az iskolában megszokotthoz hasonló értékelő skálán – mindössze 1,8-es átlagosztályzattal minősítik az Orbán-kabinet teljesítményét; a Jobbikosok véleménye a 2,1-es átlagban összegződik. A pártoktól távolságot tartó választók is eléggé negatívan látják a kormány tevékenységét: 2,2–esre értékelik.

A lakosság egésze egyébként a kabinet munkájáról közepesnél gyengébb értékelést ad, az összesített mutató 2,5. A legkedvezőbb véleménye a Fidesz-tábornak van, de a 3,7-es átlagosztályzat arra utal, hogy ők sem maradéktalanul elégedettek. 

Szerző

DK: a nok egy államilag támogatott piramisjáték

 A Demokratikus Koalíció egy olyan államilag támogatott piramisjátéknak tartja a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslatot, amelyben a gyanútlan csatlakozókat senki nem védi meg.

Oláh Lajos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a nok arról szólhat majd, hogy egy fideszes cég létrehoz egy nemzeti otthonteremtési közösséget, rengeteg állami pénzt kap, majd "a nap végén a Mészáros Lőrincektől, Garancsiktól" vásárol házat, lakást és így alakul át a közpénz magánvagyonná.

A független képviselő közölte, a DK szigorúan nyomon fogja követni, hogy mennyi pénz csapódik majd le a "fideszes oligarcháknál".

A politikus elismerte, hogy soha nem épült ennyire kevés lakás Magyarországon, de - véleménye szerint - nem nok-ot kell létrehozni, hanem meg kellene vizsgálni, a kormányzati politika miért nem ösztönzi az embereket arra, hogy lakást merjenek építeni és vásárolni.

Szerző