Vasarely-kiállítás a Francia Intézetben

Publikálás dátuma
2016.03.17. 16:20
Victor Vasarely 1985-ben Franciaországban - Fotó: Francis Apesteguy/Getty Images
 Túlnyomórészt grafikákon, összesen 35 munkán keresztül tekinti át Victor Vasarely életművét Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák címmel az a kiállítás, amely péntektől a Budapesti Francia Intézetben látható.

Az op-art, a kinetikus és a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet egyik kulcsfigurája, Victor Vasarely fontos kapcsolat a magyar és a francia művészeti világ között. Ezt mutatja, hogy a Pécsen született, majd Franciaországban világhírűvé lett művész születésének 110. évfordulóját nemcsak Magyarországon, hanem több francia városban - Aix-en-Provence-ban, Gordes-ban és Avignonban - is számos programmal ünneplik - hangsúlyozta a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján a Francia Intézet igazgatója.

Hervé Ferrage hozzátette: a kiállítás egy másik sorozatba is illeszkedik, hiszen az intézet már több tárlatot szervezett együtt a Szépművészeti Múzeummal, illetve ezúttal annak filiáléjával, a budapesti Vasarely Múzeummal. Pierre Vasarely, az idén alapítása negyvenedik évfordulóját ünneplő Vasarely Alapítvány elnöke emlékeztetett: nagyapja mindig szorosan kötődött szülőhazájához; Magyarország számára először 1969-ben adományozott műveiből, majd Pécsen és Óbudán is múzeumot hozott létre, akárcsak Gordes-ban és Aix-ben.

Victor Vasarely számára fontos volt a művészet "társadalmiasítása", így nagy figyelmet fordított a sokszorosítható műfajokra; szerette volna, ha szélesebb rétegek jutnának hozzá a magas művészethez - számolt be az alapítvány elnöke. Orosz Márton és Imre Györgyi kurátorok felidézték: Vasarely reklámgrafikusnak indult, Budapesten Bortnyik Sándor Bauhaus-hatásokat közvetítő iskolájába, a Műhelybe járt. Ez az előképzettség és a francia nyomdatechnika rendkívül magas színvonala tette lehetővé, hogy bizonyos nyomataiból kifogástalan minőségben készüljenek akár 200 példányos sorozatok - jegyezték meg.

Mint hozzátették, az óbudai Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag ezért a sokszorosítható szitanyomatokat (szerigráfiákat) és plasztikákat helyezi a középpontba, de a kiállításba bekerült a művész Tlinko-F című akrilfestménye is.  A közönség ezúttal három szitanyomat-sorozat - Gordes, Hommage a J-S. Bach, Cinétique N-B - lapjaival találkozhat, ezt egészíti ki három kinetikus mélyrelief és egy festmény a június 18-ig látható kiállításon.

Szerző
Frissítve: 2016.03.17. 17:07

Meghalt Andai Györgyi

Elhunyt Andai Györgyi Jászai Mari- és Aase-díjas színművész - közölte Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója.

A színésznőt 68 éves korában, hosszú betegség után szerdán érte a halál. Andai Györgyi 1947. május 10-én született Budapesten. 1960-ban gyermekként filmezett először, majd 1963-66 között amatőrként lépett fel az Egyetemi Színpadon.
1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Simon Zsuzsa osztályában, ahol többek közt Bánsági Ildikó, Martin Márta, Áron László osztálytársa volt. Egy évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, 1973-ban a Vígszínház szerződtette. 1983 óta a Népszínház, majd a Budapesti Kamaraszínház tagja. Számos tévéjáték szereplője volt.

1999-ben Jászai Mari-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2012-ben a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat ítélték neki.

Andai Györgyi a Játékszínben otthonra lelt, vasárnap is játszott volna a Nyolc nő című darabban - közölte a teátrum. Andai Györgyi a közelmúltban a budapesti Katona József Színházban is játszott a Petra von Kant című darabban, valamint a Spinozában is megformált egy-egy érdekes szerepet, például legutóbb az Agnes, Isten báránya című előadásban.
A színésznőt a Játékszín saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Szerző

Meghalt a Moszad volt főnöke

Meghalt Meír Dagan, a Moszad, az izraeli titkosszolgálat volt főnöke, Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyílt bírálója - jelentette az izraeli média csütörtök reggel.

A Moszadot 2002 és 2011 között vezető nyugalmazott tábornok hetvenegy évesen, a tel-avivi Ihilov kórházban hunyt el rákbetegség következtében.

Dagan az utóbbi években Netanjahu kormányfő Iránnal és a palesztinokkal szembeni keményvonalas álláspontjának egyik legélesebb hangú kritikusa volt. Tiltakozott egy esetleges, az iráni atomlétesítmények elleni megelőző csapás ellen, és "ostobaságnak" nevezte Netanjahu ebben az ügyben elhangzott beszédét. "A miniszterelnök stratégiai károkat okozott az iráni atom ügyével Izraelnek" - jelentette ki a neves biztonsági szakértő a politikai lépéseit általában nemzetbiztonsági érvekkel alátámasztó kormányfőt bírálva.

"Nem bízom meg a vezetésben, szerintem Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Naftali Bennet - a jelenlegi oktatási miniszter - Izraelt egy kétnemzetiségű állam irányába vezetik, ami számomra katasztrófát jelent, a cionista álom végét" - nyilatkozta Dagan tavaly januárban a választási kampány idején, az ellenzék oldalára állva.

Dagan úgy vélte, Netanjahu palesztinokkal kapcsolatos politikája azzal a veszéllyel is járhat, hogy Izrael a zsidókat és arabokat elkülönítő "apartheid állammá" (a korábban a Dél-afrikai Köztársaságban fennállt, a faji megkülönböztetésen alapuló berendezkedéshez hasonló állammá) válik.

Szerző