Előfizetés

Újabb pedofil-botrányba keveredett a közismert érsek

Publikálás dátuma
2016.03.17. 19:01
FOTÓ: John Berry/Getty Images
Egy újabb szexuális bántalmazással gyanúsított pap ügyében merült fel csütörtökön Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, a 65 éves Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a neve, akit pedofil papok áldozatai már megvádoltak azzal: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

A Le Parisien című fővárosi napilap azt állította, hogy az érsek három évvel ezelőtt egy olyan papot helyezett magasabb pozícióba, akiről tudta, hogy felnőtt korú diákok ellen elkövetett szexuális bántalmazások miatt elítélték. A most 55 éves pap 2007-ben másfél éves börtönbüntetést kapott felfüggesztve, s a dél-franciaországi Rodez egyházkerületéből áthelyezték Lyonba, ahol először segédlelkészként, majd papként dolgozott, 2013-ban pedig Philipe Barbarin esperesnek nevezte ki.  

A francia katolikus egyház közleményében arra emlékeztetett, hogy ennek az ügynek semmi köze az elmúlt hetekben kirobbant pedofil botrányhoz, és azt is vitatta, hogy a papot "kinevezték" volna. A francia kormány részéről ugyanakkor Juliette Méadel államtitkár a Le Parisienhez hasonlóan lemondásra szólította fel a lyoni érseket.  Manuel Valls kormányfő már pénteken azt kérte a bíborostól, hogy a kirobbant ügyek miatt "vállalja a felelősséget". "Ez már túl sok ügy. Barbarin bíborosnak le kell mondania a hivataláról" - mondta Odon Vallet vallástörténész a Le Parisiennek. Szerinte a francia egyház meggyengülhet a sorozatos botrányokban. 

A első ügynek - amely egy hónapja került nyilvánosságra - a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb, 25 évvel ezelőtti üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelőséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.

Korózs: napi tízezerbe kerülhet a krónikus ellátás

Publikálás dátuma
2016.03.17. 18:25
FOTÓ: Népszava
Az MSZP úgy számol, hogy a családoknak napi tízezer forintot kell majd fizetni idős és beteg hozzátartozóik után, amennyiben a kórházakból kiszervezik és a szociális ellátórendszerhez teszik át a krónikus ellátó osztályokat.

Korózs Lajos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon mintegy 17 ezer krónikus ágy van és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezek után jelenleg körülbelül 63 milliárd forint finanszírozást fizet, ami ágyanként és naponta kevéssel több, mint tízezer forintot jelent. A helyzet azért alakult így, mert a Fidesz kormányzása alatt kivonták azokat a forrásokat az egészségügyből, amelyekkel egy hatékony rendszert finanszírozni lehetne - jelentette ki az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke. Problémaként említette, hogy a szakemberek az egészségügyben vannak, ezért az ellátási feladatokat nem lehet megoldani a szociális ágazatban dolgozó, közmunkára kirendelt "négy és hat elemit végzett falusi asszonyokkal".

Katonák lehetnek a közfoglalkoztatottakból

A közfoglalkoztatottaknak kínál álláslehetőséget önkéntes szerződéses állományában a Magyar Honvédség - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a Belügyminisztérium közreműködésével csütörtöktől a munkaügyi központokon keresztül, egyes járásokra kiterjesztve, közvetlenül szólítják meg mindazokat, akik önként vállalják a katonai szolgálatot és megfelelnek az ezzel járó követelményeknek.

Az a közfoglalkoztatott, aki vállalja az önkéntes szolgálatot és megfelel az általános szolgálati pszichikai és fizikai követelményeknek, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjává válhat határozott, 3 éves szerződés keretében, amely lejártakor meghosszabbítható. A szolgálat a szokásos katonai eskütétellel és alapkiképzéssel kezdődik, az első évben közkatona rendfokozattal, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetésért történik - írta a HM, kiemelve: a honvédelmi feladatokban csak az alapkiképzést sikeresen elvégző, kiképzett katona működhet közre.

"A Magyar Honvédség ezzel is azt juttatja kifejezésre, hogy nyit mindenki felé, aki elkötelezett a haza védelme iránt" - fogalmazott a HM, hozzátéve: emellett - ahogy eddig, ezután is - "természetesen minden, a haza szolgálatát fontosnak tartó fiatalt vár a soraiba". Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az illegális bevándorlás témájában jelentette be, hogy 400 közfoglalkoztatott előtt nyitják meg annak lehetőségét, hogy belépjenek a honvédség szerződéses állományába.