Közpénz a haveroknak? - Lutri az új lakáslicit

Publikálás dátuma
2016.03.18. 06:20
Látszólag az új lakások építését bővítenék, valójában a klienseit juttatja az állami pénzekhez FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THIN
Elfogadta az országgyűlés a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt. A szakértők szerint a kormány új ötlete alapján létrehozandó szervezetekben és a jogszabályban is jócskán akadnak olyan csapdák, amelyekbe beleléphet a gyanútlan lakásvásárló jelölt.

Új lakás építésére bárki szervezhet nemzeti otthonteremtési közösséget (nok), akinek van 100 millió forintos alaptőkéjű cége - erről alkotott törvényt tegnap a magyar Országgyűlés. A hivatalos érvelés szerint az új jogszabály elsődleges célja a családok támogatása, az új lakások építésének ösztönzése által. A szabályok hasonlítanak a sok problémát hordozó nok-hoz kapcsolódó állami támogatást azonban csak a megbízható vállalkozások, illetve tagjaik kaphatnak. A megbízhatóság kritériuma pedig nem más, mint az, hogy vállalkozó legalább ezer lakást értékesítsen ily módon.

A kormány az új lakások vásárlását ösztönző programnak állítja be a nok-ot. Ez derült ki Lázár János kancellária miniszternek a tegnapi Kormányinfón elmondott szavaiból is. A 10 év alatt kifizethető hárommillió forintos támogatás - a kormányzati propaganda szerint - a csok és a lakásáfa visszatérítéséhez hasonló, az új lakások számát növelő eszköz. A miniszter állítása szerint előtakarékosságra ösztönöz. Annak, hogy az engedélyes megfelelően gazdálkodik-e a közösség pénzével az MNB folyamatos ellenőrzése lesz a biztosítéka. A jegybank, mint felügyeleti hatóság eredményes működését azonban a szakemberek jelentős része megkérdőjelezi.

A nok 10-15 évre zárt közösségeket alkot majd, amelynek tagjai vállalják egy általuk megállapított összeg (az új lakás ára) részletekben történő befizetését. (Új lakáshoz sorsolás útján, vagy licit révén juthat a közösség tagja.) A nok-közösségekbe nyilvános felhívással toborozzák majd a tagokat a szervezők. Legalább 120 belépővel lehet egy közösséget létrehozni, de egy szervező akár több nok-csoportot is alapíthat, úgy hogy ezek közösségek legalább 10, legfeljebb 15 évig tevékenykedhetnek. Az állam a részlet összegének arányában, de évente legföljebb 300 ezer forinttal járulhat hozzá egy-egy tag befizetéséhez. A törvény szerint csak 10-40 millió forintos áron értékesített lakásokra lehet "előtakarékoskodni". A befizetett összegekből havonta valaki megveheti a lakást.

A téma jó ismerője Lovas Judit. Az azénpénzem.hu szakportál felelős szerkesztője lapunk érdeklődésére néhány csapdára is figyelmeztetett. Ha valaki például a havi részleten túl befizeti az általa megadott lakásár 20 százalékát, akkor elvileg az adott hónapban megkaphatná a lakást, illetve a megvásárláshoz szükséges összeget. Kivéve, ha ez másnak is eszébe jutott. Ilyenkor kisorsolják ki nyeri meg a lakásvásárlás jogát. Ha valakinek nincs szerencséje, hiába fizetett többet, esetleg a 10. vagy a 15. évben jut a lakásához, miközben folyamatosan befizet a nok-csoport kasszájába. A szakíró számításai szerint 120 taggal számolva 10 év alatt 360, 15 év alatt 540 millió forint adófizetői forinthoz juthat egy-egy nok csoport. Arról pedig még semmi hír, hogy a szervezők mekkora díjat számíthatnak fel a tagoknak.

Lovas Judit úgy vélte, nonszensz, hogy előre meg kell mondani mekkora összeget szán a lakásvásárlásra a nok-tag, hiszen ki tudja, hogy 10-15 év múlva azért az összegért hol és milyen otthont vásárolhat majd. Szerinte az az életszerű megoldás, hogy a szervező egy építési vállalkozóval szerződik, aki lakóparkszerűen ütemezve építi fel az ingatlanokat és kiszámítható módon fejlesztheti a cégét. Ebben az lehet az üzlet, hogy különösebb kockázat nélkül, állami pénzből finanszírozva, 10-15 évre előre kalkulálva építhet. Elképzelhető, hogy a tervezőasztalon meg lesz a 120 lakás, arra szervezhet a nok által kiválasztott építési vállalkozó egy nok-csoportot. A szakíró szerint leplezetlenül már nem is "kitalicskázzák" a kiválasztott körnek a közpénzt, hanem kiöntik ezzel a nok-programmal.

Ha valaki a futamidő alatt fizetésképtelenné válik, 3 hónap után kizárják a csoportból, a befizetett pénzt, vagy inkább annak egy részét, a futamidő végén kaphatja vissza a pórul járt egykori tag. Ha a nok-kal szerződött építőipari cég, vagy a nok szervezője megy csődbe, a tagok esetleg semmit sem látnak viszont a pénzükből, mert erre nem terjed ki az Országos Betét-bizotsítási Alap biztosítása.

A szakújságíró azt sem értette, ha a családi otthonteremtési kedvezmény olyan sikeres, mint ahogy azt a kormány állítja, mi szükség volt a nok-ra? Miért nem várják meg a program kifutását?

Ugyanakkor az MSZP szerint a nok nem a családokat, hanem csak egy embert, Nyéki Zoltán vállalkozót és annak két cégét támogatja. Szakács László tegnapi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyéki Zoltán már 2001-ben megjelent nyilatkozataiban is beszélt arról, hogy szeretné, ha létrehoznának egy ilyen konstrukciót, amihez állami támogatás is járna. A hét, korábban fogyasztási közösségeket működtető és adatokat is szolgáltatott cégből csak kettő, a Nyéki Zoltán birtokában lévő Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. értékesített ilyen módon több mint ezer lakást.

Szakács László arra is kitért, hogy a törvény szerint csak egyetlen garanciája van annak, hogy a pénz nem tűnik el, éspedig a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), de ennek "az orra előtt" tüntettek el 220 milliárd forintot a Quaestor-ügy során.

Megszólalt az Együtt is nok ügyben: a Fidesz lényegében egy újabb Quaestort fog felépíteni, így vélekedett Pápa Levente, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki, sajtótájékoztatóján azt mondta, a jogszabállyal a kormánypártok újra kialakítanak egy piacot "a haveroknak" és monopolhelyzetbe hoznak egyes cégeket, amelyek milliárdos profithoz jutnak. Úgy vélte, hogy pénzügyi biztosítás nélkül létrehozni egy iparágat felelőtlen, kontármunka.

Szerző
Témák
nők

Ötnapos Volán-sztrájkot jelentettek be

Publikálás dátuma
2016.03.17. 20:59

Nincs bérmegállapodás, ezért március 28-tól öt napig sztrájkolni fognak a Volán-társaságok szakszervezetei - tájékoztatott az aláíró szervezetek nevében Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke csütörtökön.

A közlemény szerint az alágazati kollektív szerződést aláírók - a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége - a sztrájkról értesítették a munkáltató nevében tárgyaló Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségét.

A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltató és a tulajdonos (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást.

A szakszervezet közleményében jelezte azt is, hogy a legutóbbi, március 11-i tárgyaláson elhangzott ajánlatát a tulajdonos mostanáig nem erősítette meg írásban. "Nem folyik érdemi tárgyalás, ebben a helyzetben nincs értelme tovább várni, ezért csütörtökön bejelentették az ötnapos sztrájkot, hogy munkabeszüntetéssel kényszerítsék ki a megfelelő béremelést" - idézi a közlemény Baranyai Zoltánt.

Szerző

Palkovics: nem lehet jogszerűen sztrájkolni 30-án

Az oktatási államtitkár szerint a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a keddi, "politikai tüntetésen bejelentett, március 30-ra vonatkozó egyórás akció" esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn. 

Palkovics László ezt csütörtöki online fogadóóráján közölte, Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bejelentésére reagálva, hozzátéve: arra kérik "a keddi politikai akció szervezőit", hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre.
Pukli István, a Tanítanék! mozgalom egyik alapítója a Kossuth téren március 15-én tartott a demonstráción bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte, amelyek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba március 30-ra. Orbán Viktor szerdán a nol.hu-nak azt mondta: úgy vette, ez egy tréfa. Arra a felvetésre, hogy akkor sztrájk lesz, a miniszterelnök annyit mondott, "én jövök dolgozni".

Palkovics László kitért arra is, hogy a köznevelési kerekasztal eddigi három ülése igazolta, hogy a gyermekek, a pedagógusok, az iskolák érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A kormány és a köznevelési kerekasztalon részt vevő szakmai szervezetek közös célja, hogy a gyermekek versenyképesebb tudást szerezzenek, a pedagógusok munkáját és az iskolák működését javítsa. Az egy hónapja alakult köznevelési kerekasztal számos eredményt hozott, a kormány minden felvetésre nyitott - közölte. Hozzátette: a kormány a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottságával tárgyal a pedagógusok által kívánt változásokról, az egyeztetések a szerdán és csütörtökön is tartanak.

Az általuk megfogalmazott 25 pont lefedi, sőt szakmailag és tartalmilag is bővebb más szervezetek javaslatainál. Az MTI kérdésére jelezte: a pedagógus sztrájkbizottság 25 pontjából 18-20 pontban közeledtek az álláspontok, de vannak még nyitott kérdések. A sztrájkbizottsággal történt egyeztetések lezárását követően tájékoztatni fogják a nyilvánosságot - tette hozzá.
Kiemelte: a köznevelés ügyeit továbbra is ezen szakszervezeti egyeztetéseken és a köznevelési kerekasztalnál kívánják megvitatni. A kerekasztalra pedig továbbra is várják a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket.

Szerző