Tiborcz miatt irtják a fákat a József nádor téren?

Publikálás dátuma
2016.03.17. 19:39
Tiborcz Orbán Viktor miniszterelnökkel, egyben vejével koccint. FOTÓ: Népszava
A Budapest belvárosi József nádor téri fairtást egy luxushotel-beruházással lehet kapcsolatba hozni, az OTP Ingatlan Zrt. állítólag ezért (is) épít 4 milliárd forintból 525 férőhelyes mélygarázst a tér alá. 

A szóban forgó szálloda épülete lehet a sok éve lakatlan volt Postabank-székház, vagy a nemzetgazdasági tárca hamarosan megürülő palotája, esetleg mindkettő. A 444.hu szerint a Postabank-székházat 2015. szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft., amely a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető. A társaság résztulajdonosa ugyanis az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez Tiborcz fizette be az illetéket.

Szerző

Tóbiás: méltatlan lenne pártközi csatákba belemenni

Az MSZP elnöke szerint nem pusztán a kormányt kell leváltani 2018-ban, hanem új rendszert kell kialakítani, szabad, biztonságos Magyarországot kell kínálni alternatívaként az embereknek.

Tóbiás József, aki csütörtökön Szarvason a párt helyi szervezetének vendégeként lakossági fórumon vett részt, sajtótájékoztatón kifejtette: közösen kell tenni azért, hogy Magyarországot kimozdítsák a zsákutcából, amelyben a kormány "verőemberekkel szerez érvényt a saját akaratának", és ahol nincs jog előtti egyenlőség, hanem vannak "Andy Vajnák és Habony Árpádok". Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "olyan, mint 2014-ben volt, nem lesz", nem az ellenzéki pártok összefogására, hanem helyi együttműködésekre van szükség.

Az aspiránsokat jóval a választás előtt meg kell nevezni, és azt kell támogatni, aki helyben képes változást elérni - mondta. Véleménye szerint "méltatlan lenne pártközi csatákba belemenni, amikor Magyarországon létválság van". Mint mondta, az oktatás és az egészségügy évről évre a költségvetés vesztese, egy általános iskolás gyerekre 190 ezer, egy középiskolásra 197 ezer, egy egyetemistára 212 ezer forinttal jut kevesebb jelenleg, mint 2010-ben. Az egészségügyi rendszerből 10 kórháznyi orvos hiányzik, és 20 ezer szakápoló hagyta el a pályát az elmúlt években. A szociális területen is "forrongás van" - jegyezte meg. 

Az MSZP által kezdeményezett vagy felkarolt népszavazási kérdésekről szólva Tóbiás József elmondta: "a vasárnapi zárva tartás eltörléséről nem mondunk le". Emellett a földkérdésre, valamint a Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő által kezdeményezett, az állami vezetők bérplafonjára vonatkozó népszavazási témára fókuszálnak. Azt mondta, az elárverezett földek kétharmada vagy fideszes politikusokhoz, vagy azok holdudvarába tartozó személyekhez került; pedig véleménye szerint "a föld az a dolog", amelynek az állam a legjobb tulajdonosa. A másik népszavazási kezdeményezésről szólva kijelentette: "elfogadhatatlan, hogy ekkora bérkülönbség legyen a Magyar Nemzeti Bank elnöke és például egy szarvasi postás között".

Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke, korábbi önkormányzati miniszter közölte: mindkét népszavazási kérdésben csütörtökön kezdték el gyűjteni az aláírásokat a megyében. Tóbiás József az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nem tartja rossznak, ha versengés van a párt elnökjelölti posztjáért, de nem szeretné, ha a következő hónapokban ettől lenne hangos az MSZP. Ő inkább a Valódi Magyarország programra, a népszavazási kérdésekre kíván koncentrálni, és arra, hogy a forrongó oktatási, egészségügyi és szociális szféra kezdeményezéseit felerősítse. Ez a dolga az ellenzéknek, "én is ezt teszem a júniusi tisztújító kongresszusig" - közölte.

Szerző
Frissítve: 2016.03.17. 20:53

Újabb pedofil-botrányba keveredett a közismert érsek

Publikálás dátuma
2016.03.17. 19:01
FOTÓ: John Berry/Getty Images
Egy újabb szexuális bántalmazással gyanúsított pap ügyében merült fel csütörtökön Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, a 65 éves Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a neve, akit pedofil papok áldozatai már megvádoltak azzal: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

A Le Parisien című fővárosi napilap azt állította, hogy az érsek három évvel ezelőtt egy olyan papot helyezett magasabb pozícióba, akiről tudta, hogy felnőtt korú diákok ellen elkövetett szexuális bántalmazások miatt elítélték. A most 55 éves pap 2007-ben másfél éves börtönbüntetést kapott felfüggesztve, s a dél-franciaországi Rodez egyházkerületéből áthelyezték Lyonba, ahol először segédlelkészként, majd papként dolgozott, 2013-ban pedig Philipe Barbarin esperesnek nevezte ki.  

A francia katolikus egyház közleményében arra emlékeztetett, hogy ennek az ügynek semmi köze az elmúlt hetekben kirobbant pedofil botrányhoz, és azt is vitatta, hogy a papot "kinevezték" volna. A francia kormány részéről ugyanakkor Juliette Méadel államtitkár a Le Parisienhez hasonlóan lemondásra szólította fel a lyoni érseket.  Manuel Valls kormányfő már pénteken azt kérte a bíborostól, hogy a kirobbant ügyek miatt "vállalja a felelősséget". "Ez már túl sok ügy. Barbarin bíborosnak le kell mondania a hivataláról" - mondta Odon Vallet vallástörténész a Le Parisiennek. Szerinte a francia egyház meggyengülhet a sorozatos botrányokban. 

A első ügynek - amely egy hónapja került nyilvánosságra - a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb, 25 évvel ezelőtti üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelőséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.

Szerző