Elfogták Abdeslamot, a párizsi terrortámadás főszervezőjét

Publikálás dátuma
2016.03.18. 19:19
Fotó: Sascha Steinbach/Getty Images
Brüsszelben egy pénteki razzia során Molenbeekben sikerült elfogni a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét. Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje Salah Abdeslam azonnali kiadatását kéri Franciaországnak.

Egy vezető belga terrorelhárítási illetékes a CNN-nek megerősítette, hogy két gyanúsítottat vettek őrizetbe, s egyikük valószínűleg Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője. Meg nem erősített hírek szerint Abdeslam a rendőrséggel folytatott tűzharcban megsebesült, a hatóságok hozzákezdtek az azonosításához. Charles Michel belga kormányfő valószínűleg a rendőrségi akció miatt sürgősen távozott az EU-Törökország csúcstalálkozóról. A belga média péntek reggel azt jelentette, hogy Brüsszel déli részén, Forest negyedben hét elején egy házkutatás során fegyveresek támadtak a rendőrökre, akkor egy embert lelőttek, két gyanúsítottnak sikerült elmenekülnie. Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője a médiának megerősítette, hogy a lakásban megtalálták Salah Abdeslam ujjlenyomatait és a DNS-ét is sikerült azonosítani.

„Információink szerint több mint valószínű, hogy Abdeslam lehetett a lövöldözés során elmenekült egyik személy. A lakásban az Iszlám Állam zászlaját, s jelentős mennyiségű lőszert is találtak. A lelőtt férfit sikerült azonosítani, az algériai Mohammed Belkaid szerepelt a francia és a belga hatóságok körözési listáján. Az 1980-as születésű férfi nagy mennyiségű pénzt utalt át annak a nőnek, akit a merényletek után öt nappal Párizs környékén agyonlőttek. A férfit Abdeslam bűntársaként említették a rendőrségi források, állítólag a férfi Belgiumból telefonon koordinálta a párizsi terrortámadások elkövetőit. A CNN úgy értesült, a belga hatóságok bosszankodtak, amiért francia forrásból kiszivárogtatták, hogy a hét elején Abdeslam forró nyomára bukkantak.

A belga rendőrség által első számú közellenségként számon tartott Abdeslam két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben. Ha valóban megerősítik, hogy Saleh Abdeslamot fogták el, a 26 éves férfi rengeteg információval szolgálhat a párizsi merényletsorozat előkészítéséről, a szervezőkről, a tettesekről. A tavaly november 13-i vérengzésben 130 ember veszítette életét, több mint 350-en megsebesültek.

Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának azonnali kiadását kérte Franciaország számára az áldozatok családjainak ügyvédje. "Az ügyfeleim üdvözölték, hogy Salah Abdeslamot élve fogták el" - mondta Samia Maktouf a BFM hírtelevízióban. "Mások még szökésben vannak, de ez jó hír, a Franciaország és Belgium közötti együttműködés kiváló példája" - tette hozzá az ügyvéd, aki jelezte, hogy ügyfelei nevében a férfi azonnali kiadatását kéri Franciaországnak, mert "Salah Abdeslamnak felelnie kell tetteiért". 

Georges Fenech, annak a francia parlamenti vizsgálóbizottságnak az elnöke, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okát keresi, úgy vélte a hírtelevízióban, hogy a fő gyanúsított elfogása "erős jelzés" és "kudarc az Iszlám Államnak, valamint a terroristáknak, akik általában mártírként halnak meg".

A Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, aki ismerteti vele a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezt követően a belga hatóságok az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan kiadják Franciaországnak. Ehhez azonban a gyanúsítottnak is hozzá kell járulnia, ellenkező esetben hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás. Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A lap igazságügyi újságírója szerint a feltételezett terrorista életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Szerző

Holtan találták a sztárzongorista kisgyerekeit

Egy öt- és egy egyéves gyermek holttestére bukkantak a kiérkező rendőrök egy házban az Egyesült Államokban, a Texas állambeli Benbrookban csütörtökön. Az édesanyjukat szúrt sebekkel vitték kórházba. A hírek szerint a világhírű zongoraművész Vagyim Holodenko gyerekeiről és feleségéről van szó - írja a hvg.hu.

A helyszínről március 17-én, helyi idő szerint délelőtt fél tíz után érkezett segélyhívás. A kiérkező rendőrök két kisgyereket holtan találtak, egy 30 év körüli nőt szúrt sebekkel, súlyos állapotban vittek kórházba, még nem tudták kihallgatni. A rendőrség szóvivője szerint a gyerekeken sem szúrás, sem erőszak nyoma nem volt. Az egyik kicsi egy, a másik ötéves volt, az ágyukban feküdtek – írja a The Daily Mail. Egyelőre ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást a hatóságok. Az áldozatok az orvosszakértői vizsgálatok alapján a Van Cliburn Zongoraversenyen 2013-ban arany minősítést szerzett fiatal ukrán művész, Vagyim Holodenko gyermekei, az ötéves Nyika Holodenko és az egyéves Michela Holodenko. A zongoraművész az államban működő Fort Worth Szimfonikus Zenekar vendégszólistájaként szerepelt volna a hétvégén. A Tarrant megyei bíróságra, Vagyim Holodenko és Szofia Cigankova 2015 novemberében nyújtottak be valókeresetet, amelyben még nem született döntés. Egyébként augusztus óta külön élnek már.

Szerző

Megkezdődött Victor Ponta korrupciós ügyének tárgyalása

Megkezdődött Victor Ponta volt román miniszterelnök korrupciós ügyének érdemi tárgyalása pénteken a bukaresti legfelső bíróságon.

A politikus ártatlannak vallotta magát, és nem járult hozzá, hogy ügyét - az esetleges börtönbüntetés időtartamát egyharmaddal csökkentő - egyszerűsített eljárásban tárgyalják. Az ügy másik vádlottja, Dan Sova szociáldemokrata szenátor is elhárította az egyszerűsített eljárást. Az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával tavaly szeptemberben küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát. A politikus csak két hónappal később, egy bukaresti tűzvész miatt kirobbant tüntetéssorozatra hivatkozva mondott le a kormány éléről.

A per eddig előzetes szakaszában volt: a bíróság zárt ülésen formai szempontból ellenőrizte a vádirat törvényességét. Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Sova ügyvédi irodájának, amely állítólag Pontának is juttatott a pénzből. Victor Ponta továbbra is mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselő, akit csak azért állíthatott bíróság elé a DNA, mert olyan bűncselekményekkel vádolja, amelyeket - a vádhatóság szerint - ügyvédi minőségében követett el. Ponta 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

Szerző