Előfizetés

Rendőrök elől menekült kilométereken át a cigicsempész

Menekülő ukrán cigarettacsempészeket tartóztattak fel a rendőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, autójukban mintegy 24 millió forint értékű dohányáru volt - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton.

Fedor Rita százados elmondta, hogy a külföldiek gépkocsiját csütörtökön késő este Kölcse belterületén akarták megállítani ellenőrzésre, de a jármű sofőrje továbbhajtott.  A rendőrök követték a kocsit és közel 30 kilométer megtétele után, a Mátészalka melletti Nagydoboson útzár alkalmazásával megállásra kényszerítették annak vezetőjét.

A sofőr ekkor kiszállt az autójából, megpróbált elmenekülni, de a rendőrök az utasával együtt elfogták. A személygépkocsiban 23 ezer doboz ismeretlen eredetű cigaretta volt, melynek értéke megközelítette a 24 millió forintot. A jármű vezetőjét, egy 36 éves, valamint utasát, egy 34 éves ukrán állampolgárt előállították, majd a gépkocsival és a cigarettaszállítmánnyal együtt átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amely büntetőeljárást indít.

Milliárdnyi (!) áfát csaló bűnszervezetet buktatott le a NAV

Egy a gyanú szerint több mint egymilliárd forintnyi áfát elcsaló bűnszervezetet lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte a hivatal szombaton.

A közlemény szerint a jól szervezett bűnelkövetői kör - egy férfi és egy nő irányításával - főként Németországból és Ausztriából vásárolt műtrágyát. 

A beszerzett árut papíron uniós és magyar cégeken keresztül értékesítették hazai vállalatoknak, amelyek végfelhasználóknak adták azt tovább. 

Az országos akcióban a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült: sok millió forint készpénzt, ékszereket, huszonhárom ingatlant, hét gépjárművet, az ügyben érintett gazdasági társaságok üzletrészeit, továbbá 5200 tonna műtrágyakészletet foglaltak le és negyvennégy bel-, illetve külföldi bankszámlát fagyasztottak be. 

A két irányító, a két összekötő ember, és a "bűnszervezet könyvelőnője" előzetes letartóztatásban van. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, a bűncselekmény miatt büntetésként akár tizenöt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható - írta a NAV.

Halálra gázoltak egy gyalogost az M2-esen

Egy gyalogost gázolt el egy személyautó az M2-es autóúton szombaton kora hajnalban - tájékoztatott a police.hu.

A rendőrségi hírportál arról írt: eddig tisztázatlan körülmények között 2 óra 30 perc körül az M2-es autóúton Göd térségében egy személyautó elütött egy gyalogost. A gyalogos a baleset következtében olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.  A rendőrök a helyszínelést teljes útlezárás mellett kezdték meg. A gépjárműforgalmat Göd-felsőnél terelik a 2-es számú főútra, és Sződligetnél lehet visszatérni az M2-es autóútra - olvasható a honlapon.