Előfizetés

Bokros: fel kell számolni a Klik-et! - Pukli üzent Orbánnak

Publikálás dátuma
2016.03.19. 18:54
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM, NÉPSZAVA
A Kard egyesület oktatásról szóló kerekasztal-beszélgetésén vett részt a kockás inges tüntetéseket szervező iskolaigazgató, Pukli István és Hiller István MSZP-s politikus is. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója kijelentette, hogy nem áll bele a politikába, és az Origonak beszélt arról, mit gondol Orbán reakciójáról az általa bejelentett március 30-i egy órás munkabeszüntetésre. Az oktatás témájában a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is rendezett egy tanácskozást "Jövőnk záloga: az oktatás" címen, amin Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője is felszólalt, és a Klik azonnali felszámolását szorgalmazta.

Pukli István a kerekasztal-beszélgetésen megismételte, amit már többször kijelentett, miszerint távol tartja magát és a Tanítanék mozgalmat is a pártoktól és a politikától,az oktatás válságát ugyanis szerinte csak szakmai eszközökkel lehet kezelni.

"Ha beleállnánk a dologba, a támogatóink jó része elillanna, és mi nem akarunk a Milla sorsára jutni" – magyarázta a Teleki Blanka Gimnázium vezetője, hozzátéve, hogy rövid MSZP- pályafutása során éppen eleget látott ahhoz, hogy ne térjen vissza újra erre a területre, elég csak a Zuschlag-ügyet vagy a csepeli kettős gyilkosságot említeni.

Pukli István pedig a portálon keresztül üzent a miniszterelnök: kérdésünkre elmondta, nem érdekli, hogy Orbán Viktor viccesnek tatja, ha bocsánatkérdésre kötelezik – azt akarja, hogy a miniszterelnök személyesen üljön le tárgyalni velük az oktatási rendszer problémáiról.

A beszélgetésen részt vett Hiller István is, aki az igazgató politikamentes nézeteivel ellentétben úgy fogalmazott: nem az ellenzéki pártokkal, hanem a teljesítményükkel van baj, és az Orbán-kormányt is csak pártra leadott szavazatok válthatják le majd 2018-ban. "Aki ezt nem látja be, az egypólusú rendet tartja működésben" – mondta az MSZP-s politikus.

Az Origo beszámolója szerint Magyar György ügyvéd, a Kard egyesület elnöke egy uniós, ellenzéki párttagokat tömörítő új politikai platform lehetőségről elmélkedett, Pukli  hangsúlyozta, hogy biztosan nem alapítanak saját pártot, de volt felszólaló, aki követelte, hogy az iskolafenntartói jogokat adják vissza az önkormányzatoknak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a vitát életre keltve figyelmeztetett, hogy a március 30-i munkabeszüntetés nem csak a tanárokat hívja országos sztrájkba, de minden, velük együtt érző embert, a volánosok ötnapos akcióját pedig bátorításnak érzik. A PDSZ elnöke hozzátette, nem szeretnének egy pedagógust sem jogsértésre biztatni, de a szakszervezet szolidáris a tiltakozókkal. Mendrey szerint az Orbán Viktor küldötteivel folytatott beszélgetéseknek vége, a tanárok tényleges változást akarnak és azt el is érik. "Ma, amikor Orbán Viktor dönt arról is, hogy Magyarországon felkelhet-e a nap, az oktatási sem lehet átalakítani a rendszer teljes reformja nélkül. Lesz olyan erő, ami leváltja ezt a kormányt, még a mi életünkben" - mondta a PDSZ elnöke.

Bokros: azonnal fel kell számolni a Klik-et!

Bokros Lajos a SZEF tanácskozásán kijelentette, hogy a „neokommunista diktatúra” tudatosan silányítja a közoktatást, tehát gyámoltalan és buta alattvalók „kitenyésztésében” érdekelt, nem kiművelt és önálló gondolkodásra képes emberfők újratermelésében. Szerinte a legfontosabb feladat a tanszabadság teljes helyreállítása, az intézmények oktatási autonómiájának megteremtése, valamint a Klik azonnali felszámolása.

Szerinte változásra van szükség, és meg kell teremteni a közoktatásban is a versenyt: működtethessenek iskolát az önkormányzatok, egyházak és alapítványok is, az állam dolga pedig csak az lehet, hogy fejkvóta alapján, a személyi jövedelemadó bizonyos hányadának visszaosztása révén finanszírozza a rendszert.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke emlékeztetett rá, hogy az érdekképviselet fellépett a változásokkal szemben, ám – miközben akkor igen sokan utcára vonultak – kevés sikerrel. Jelezte, hogy négy éve harcolnak azért, ami most kirobbant. Hiába törtek azonban át egy falat, mert egyelőre csak egy másik cellába jutottak.

Földiák András SZEF-elnök a tanácskozás után a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: önfejűen és érdemi egyeztetés nélkül egyetlen kormány sem tudja átszabni a világot, s a hatalomnak fel kell ismernie, hogy a torz, elhibázott lépések sorozata nem vezet sehová. Amikor egy szűk politikai kör akar mindent meghatározni, az szükségszerűen kudarcra van ítélve – jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte ezt előbb-utóbb a Fidesz is tudomásul veszi, és lehetőség nyílik arra, hogy a közoktatás helyzetéről érdemi tárgyalásokat folytassanak. A kormány egyébként a véleménye szerint látja már, hogy zsákutcába lavírozta magát, és készséget mutat a rendszer átalakítására, de azt, hogy hibázott – mondta az érdekvédő –, soha nem fogja beismerni.

Korábban írtuk a március 30-i munkabeszüntetésről: "Nehezen lehet elképzelni, hogy a jelenlegi sztrájktörvény mellett ilyen rövid idő alatt jogszerű sztrájkra kerülhessen sor, az eljárási szabályokat végig kell játszani" - mondta lapunknak Szüdi János a Tanítanék Mozgalom hónap végére tervezett országos munkabeszüntetésről szóló terveivel kapcsolatban. Mint ismert, Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója és a Mozgalom egyik alapítója a március 15-i, több tízezres demonstráción arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János államfőt, hogy a jövő hét szerdáig kérjenek bocsánatot "az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől". Ha ez nem történik meg, március 30-ra egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel a mozgalmat támogató 70 szervezetet, 950 intézményt, és "mindenkit, akit érdekel gyermekeink jövőjének az ügye".

Pukli szerint azonban két hét múlva csak úgy sztrájkolhatnak, ha polgári engedetlenséget követnek el; mint arra a Pedagógusok Szakszervezetének jogásza is felhívta a figyelmet, sztrájkot jogosan ma csak szakszervezet kezdeményezhet. "Be kell nyújtani a követeléseket, meg kell kezdeni a tárgyalássorozatot. Sztrájkra akkor kerülhet sor, ha az egyeztető eljárás hét napon belül nem vezetett eredményre, az elégséges szolgáltatásokban is meg kell állapodni, ha nem sikerül, bíróságnak kell döntenie" - mondta Szüdi, leszögezve: szakszervezeti bejelentés nélkül jogosan nincs sztrájk.

Tóbiás József MSZP-elnök szombaton közölte, hogy a párt egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, amelynek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához. Tóbiás kijelentette: elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom fenyegesse azokat, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez.

Áder János hivatalos összeborulása lengyel kollégájával, Dudával - Fotók

Publikálás dátuma
2016.03.19. 18:34
Andrzej Duda lengyel államfő és felesége, Agata Kornhauser-Duda, valamint Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh A
A lengyelek és magyarok hisznek az erős Európában, abban, hogy Európa erejét az olyan szabadságszerető nemzetek adják, amilyen a lengyel és magyar - mondta Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartott ünnepségen, szombaton Budapesten.

Az államfő a Pesti Vigadóban rendezett eseményen kiemelte: a lengyelek és magyarok 1956-ban megmutatták, hogy miben áll a nemzeteinktől idegen ideológia, a sztálinista diktatúra egyik fő gyengesége. Abban, hogy nem értette meg az együttérzés, a szolidaritás erejét, azt, hogy ezek az értékek tesznek közösséggé egy nemzetet, és nem értette meg, hogy egy nemzet így válik erősebbé minden diktatúránál, minden megszállónál - vélekedett.

 MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Azzal kapcsolatban, hogy idén ünnepelik az 1956-os poznani felkelés és a magyar forradalom 60. évfordulóját, Áder János hangsúlyozta: "együtt emlékezhetünk két szabadságszerető nemzet hosszú küzdelmeire, hősies pillanataira". Így arra a júniusi napra, amikor hatvan éve Poznanban lengyel munkások vonultak az utcára, és "az embertelen normarendszer elleni tiltakozás" felkeléssé vált, a hatalom pedig kíméletlenül, véres megtorlással válaszolt. A lengyelországi felkelést látták követendő példának azok a magyar fiatalok, akik ugyanezen év októberében előálltak a maguk követeléseivel - mondta.

Áder János kiemelte: "mi, lengyelek és magyarok hiszünk az erős Európában", hiszünk abban, hogy Európa erejét a történelmi hagyományaikat megtartó, értékeikre büszke, identitásukat megőrző nemzetek adják, az olyan szabadságszerető nemzetek", amilyenek a lengyelek és magyarok.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta: a mai EU-ban kétségkívül értékválságnak lehetünk tanúi, azok az értékek vannak válságban, amelyre ez a civilizáció épült. Magyarország és Lengyelország azonban megőrzi ezeket az értékeket, és kötelességük, küldetésük, hogy ezen értékeket visszavigyék Nyugat-Európába és minden támadás ellenére védelmezzék - fogalmazott. A lengyel államfő emellett Magyarország és Lengyelország összefonódását, a népek szétszakíthatatlanságát, barátságát hangsúlyozta. Arról beszélt, hogy a magyar-lengyel barátság napja alkalmából idén tartott ünnepségsorozat már a tizedeik ilyen rendezvény, hiszen 2006-ban találkoztak először ez alkalomból a két ország államfői, majd 2007-ben fogadott el határozatot e nap megünnepléséről a magyar és a lengyel parlament.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Andrzej Duda megjegyezte azt is, hogy 1939-ben, amikor Lengyelországra rátámadt két totalitárius hatalom, Magyarország befogadta a menekülő lengyeleket.  Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban.

Pucéran pózolt az RTL műsorvezetője - Keményen beszólt a humorista

Publikálás dátuma
2016.03.19. 18:07
Forrás: Facebook
Lilu, az RTL Klub műsorvezetője anya­szült mez­te­le­nül lát­ható az ELLE ma­ga­zin fe­mi­niz­mus te­ma­ti­kája köré épült, áp­ri­lisi szá­má­ban. Kormos Anett, a Dumaszínházból ismert humorista kiakadt Lilu magyarázatán, miszerint a női egyenjogúságért dobta le magáról a ruháit, és nyomatékosan megkért mindenkit, hogy "érte" ne meztelenkedjenek, mert ettől csak kevésbé érzi magát nőnek.

„Fontos, hogy minden nőnek legyen meg a szabadsága, hogy arra és úgy használja a testét, amire és ahogyan akarja. Senkinek ne kelljen elvárásoknak, a korszellemnek vagy a divatnak megfelelnie. Ma már én is jól ismerem, és jóban is vagyok a testemmel” – magyarázta Lilu a meztelen fotókat, amiken a legintimebb testtájakat is csupán egy szövegcsík takarja.

Forrás: Facebook

Kormos Anett. Forrás: Facebook

A női egyenjogúság nevében készült fotó felbosszantotta a Dumaszínházból ismert Kormos Anettet, aki D. Tóth Kriszta blogján tette közzé véleményét:

„Kérek minden nőt, hogy hagyja abba a vetkőzéssel való küzdelmet az egyenjogúságért, ugyanis ez egy akkora f...ság, hogy nemsokára gutaütést kapok tőle. (...) Aki vetkőzik, írja oda azt, hogy levetkőztem, mert eleget fizettek érte. Vagy, hogy nagyon szerettem volna, ha szép pucér fotók készülnek ró­lam. Csak engem ne tessék ebbe belekeverni! Az én nevemben, az én egyenjogúságomért ne! Az enyémért senki se! Mert én ettől csak kevésbé érzem magam annak! – reagált felháborodva Lilu pucérkodására a humorista, aki a Borsnak úgy nyilatkozott: "Minden szavát vállalom az írásomnak, és a témával kapcsolatos gondolataimat már mind papírra vetettem" – szögezte le a a humorista.

Lilu a lapnak úgy válaszolt Kormos véleményére, hogy a témával kapcsolatban mindent elmondott a magazinban, Kormos Anett véleményére pedig nem szeretne reagálni.