Előfizetés

Vallott a párizsi terror főszervezője - Szörnyű tettre készült

Publikálás dátuma
2016.03.20. 11:34
Elfogták Salah Abdeslamot Brüsszelben. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Salah Abdeslam, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott - mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" - hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben  robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor és ott hagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesben eldobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak "központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében". Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában. Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet. 

Francois Molins megerősítette, hogy Abdeslam ellen szombaton Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő a tavaly november 24-én kiadott első elfogató parancsot. "Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt" - jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak. 

A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat. A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Rágyújthatták a házat a halálos merénylet szemtanújára

Tűz ütött ki a tavaly nyári, egy palesztin család három tagjának életét kioltó merénylet szemtanújának lakóházában vasárnap hajnalban, a rendőrség gyújtogatásra gyanakszik - értesült a Háárec című újság honlapja.

A házban élők beszámolója szerint a tűz kitörése előtt valaki betörte az épület hálószobájának ablakát, majd robbanást hallottak. A lakók időben kimenekültek, ezért csak a család egyik tagját szállították kórházba füstmérgezés gyanújával. 

A Duma nevű palesztin faluban lévő ház mindössze néhány méterre található attól az épülettől, amelyre tavaly július végén Molotov-koktélt dobtak, majd a gyújtóbomba okozta tűzben, illetve később a kórházban életét vesztette a Davasba család három tagja: a szülők és egyik kiskorú fiúgyermekük. A másik, ötéves kisfiukat fél évig egy izraeli kórházban ápolták súlyos égési sérülésekkel.

A vasárnap lángba borult épület tulajdonosa - aki rokona a korábbi áldozatoknak - két arcát kendővel eltakaró férfit látott tavaly júliusban, amikor segíteni a házhoz sietett. Az izraeli ügyészség idén az év elején vádat emelt szélsőséges izraeli zsidó fiatalok ellen a nyári merénylet ügyében.

Összecsaptak Trump hívei és ellenzői Arizonában

Publikálás dátuma
2016.03.20. 10:36
Fotó: Ralph Freso/Getty Images
Ezúttal az arizonai Phoenix városának közelében csaptak össze Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns hívei és ellenzői, miután az ellene protestálók parkoló autókhoz láncolták magukat, elzárva a milliárdos üzletember kampánygyűlésének helyszíne, Fountain Hills városka felé vezető utakat. Republikánus vezetők száz napos kampány révén akarják megakadályozni Trump elnökjelöltségét.

A protestálók összeverekedtek - csakúgy egyébként, mint pénteken este Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben -, és a rendőrség választotta szét őket. Öt Trump-ellenes tüntetőt őrizetbe vettek. Az elnökjelöltségre vágyó üzletember Jan Brewer volt arizonai kormányzóval és Maricopa megye idegenellenes politikájáról elhíresült seriffjével, John Arpaióval jelent meg a nagygyűlésen.

Korábbi beszédeiből már ismert témákkal kampányolt, azzal például, hogy visszatelepítené külföldről a kiszervezett munkahelyeket, különadót vetne ki a Mexikóból érkező portékákra, "körmére nézne" Kínának (annak az országnak, amelynek az Egyesült Államok nagy mértékben eladósodott). Ezen kívül hevesen bírálta az illegális bevándorlást szerinte lehetővé tevő Obama elnököt.

Arpaio seriff amerikai televízióknak nyilatkozva azt fejtegette: "Mindent megteszünk, hogy ebben az országban továbbra is mindenki szabadon elmondhassa a véleményét. Donald Trumpnak is joga van beszélni, az embereknek pedig joguk van idejönni és meghallgatni őt". Arpaio szerint akinek ez nem tetszik, annak joga van a "nemtetszéshez".

Trump később - még szombat este - már a szintén arizonai Tucsonban kampányolt, s ott is tüntetők fogadták, akik "Elég a gyűlölködésből!", "Trump rasszista" feliratú táblákkal jelentek meg.

Száz napos kampány révén akarják megakadályozni Trump elnökjelöltségét 

A Republikánus Párt vezető politikusai stratégiát dolgoztak ki, amelynek értelmében áprilistől, a wisconsini előválasztás napjától száz napig tartó erőteljes kampány révén próbálják megakadályozni Donald Trump elnökjelöltségét - értesült a The New York Times című lap.

Az agresszív kampányban a delegátusokat is egyenként akarják meggyőzni arról, hogy Trump elnökjelöltsége ártana az Egyesült Államoknak.

A republikánus vezetők, miután szembesültek azzal, hogy Trump nagyon nagy előnyre tett szert az eddigi előválasztásokon, úgy döntöttek, hogy - mint a Times fogalmaz - gerillaharcot indítanak a milliárdos üzletember ellen. Nem lehet tovább vesztegetni az időt, nem szabad tévedni - mondta egy magát megnevezni nem akaró republikánus a tekintélyes napilapnak. Hozzátette, hogy ha nem hajtják végre időben és pontosan az agresszív támadássorozatot, akkor Trumpot talán tényleg nem lehet majd megállítani.

Ha viszont a Trump "megfékezését" célzó erőfeszítések még így is kudarcot vallanak, akkor a vezető konzervatívok arra is felkészültek, hogy a novemberi választásokra független jelölttel rukkoljanak elő, éppen azért, hogy megvédjék a republikánus elveket és választási lehetőséget kínáljanak a konzervatív szavazóknak.

Egyetlen konkrét független jelölt neve sem szerepel még a színen, de a The New York Times tudni véli, hogy William Kristol, a The Weekly Standard című, a neokonzervatív körökhöz közelállónak tartott hetilap szerkesztője feljegyzést küldött néhány konzervatív személyiségnek arról, hogyan lehetne kiválasztani a Trumppal szemben állítandó független elnökjelöltet.

Így a Times információi szerint felmerült Tom Coburn volt oklahomai szenátor neve, aki késznek is mondta magát az indulásra, vagy szóba került Rick Perry volt texasi kormányzó is. Coburn, aki tavaly mondott le szenátori székéről, hogy rákbetegségét kezeltesse, azt nyilatkozta, hogy "Trumpot meg kell állítani".

A Trump elnökjelöltségét ellenző republikánusok a héten egy sor összejövetelt tartottak, amelyen azt vitatták meg, mit is lehetne tenniük az üzletember további választási győzelmeinek megakadályozására, s hogy kit lenne jobb támogatni helyette: Ted Cruz texasi szenátort vagy John Kasich ohiói kormányzót. Mindkét politikus még mindig versenyben van az elnökjelöltségért, s mindketten aktívan kampányolnak a kedden esedékes arizonai és utahi előválasztásra. Donald Trumpnak pillanatnyilag 250-nel több delegátusa van, mint Cruznak.

David McIntosh, a Trump elleni kampányra már eddig is dollármilliókat költő "Klub a növekedésért" nevű konzervatív csoport vezetője a The New York Timesnak azt mondta: még mindig van lehetőség útját állni Trump elnökjelöltségének, és csoportja most átfogó tanulmányt készít Trump támogatói táborának összetételétől, hogy célzott üzeneteket fogalmazhassanak meg e szavazói réteg számára.

A Donald Trump megállítását célzó tervek Wisconsinra összpontosítanak, ahol április 5-én lesznek az előválasztások. A Trump-ellenes reublikánusok ugyanis arra számítanak, hogy a keddi arizonai és utahi előválasztásokon a voksok megoszlanak majd Trump és Cruz között.

A The New York Times ugyanakkor rámutat arra is, hogy a republikánus tábor megosztottsága éppen hogy erősíti Trumpot. A pártelittel szemben ellenséges érzületet tápláló republikánusok Ted Cruz texasi szenátort támogatják, míg a pártelit újabban John Kasich ohiói kormányzót látná szívesebben elnökjelöltként.