Előfizetés

Orbánnal tárgyalna Pukli - Engednek a tanároknak?

Publikálás dátuma
2016.03.20. 19:58
Március 15-én tüntettek a pedagógusok a Tanítanék Mozgalom szervezésében. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Nemzeti Alaptanterv változtatásairól tárgyal a héten a Köznevelési Kerekasztal, Rétvári Bence szerint 2017-től akár csökkenhet is a tananyag az iskolákban. Ha az államtitkár beváltja ígéretét, teljesülhet a tiltakozó pedagógusok egyik követelése. Eközben Pukli István arról beszélt, távol akarja tartani a Tanítanék mozgalmat a politikától, mert nem akarnak a Milla sorsára jutni. Bokros Lajos kijelentette: a kormánynak érdeke, hogy gyámoltalan és buta alattvalókat neveljenek az iskolák.

Kedden tárgyal a Köznevelési Kerekasztal a Nemzeti Alaptanterv változtatásáról. Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence az Echo Tv-nek azt mondta: az idén egy koncepciót fogadnak el, 2017-ben pedig az alaptanterv megváltoztatásával tudják a tananyagot úgy csökkenteni, hogy az egyszerre szolgálja a versenyképes tudás megszerzését, de ne jelentsen túlzott leterhelést. Az államtitkár szerint az alsó tagozaton kell jól megtalálni az alapkészség-fejlesztéseknek és a lexikális tudásnak az arányát.

Többek közt ugyanezt követelte a megmozdulások egyik vezéralakja, Pukli István is a KARD Egyesület kerekasztal-beszélgetésén. Hozzátette, az alaptanterv még a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) is nagyobb baj, de a Civil Közoktatási Platform új közoktatási törvénytervezeten is dolgozik. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék mozgalmat távol tartaná a politikától, mert az oktatási válságot csak szakmai eszközökkel lehet kezelni: "ha beleállnánk a dologba, a támogatóink jó része elillanna, és mi nem akarunk a Milla sorsára jutni". Puklit nem érdekli, hogy Orbán Viktor viccesnek tatja, ha bocsánatkérésre kötelezik, és azt akarja, hogy a kormányfő személyesen üljön le tárgyalni velük az oktatás problémáiról.

A beszélgetésen részt vett Hiller István is, aki úgy fogalmazott: itt a hatalmi berendezkedés problémájáról van szó, így a részkérdéseket önmagukban nem lehet megoldani. Az oktatási rendszer arról szól, hogy a legkisebbek azt tanulják és csak azt tanulhassák, amit a hatalom akar, pedig nincs hétéves liberális meg konzervatív, hanem gyerek van - fejtette ki a korábbi MSZP-s oktatási miniszter.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a március 30-ra meghirdetett polgári engedetlenségnek minősülő és ezért büntethető munkabeszüntetéssel kapcsolatban elmondta, ugyanerre az időpontra sztrájkot fognak hirdetni, ennek a szervezése folyik. A pedagógusokat abba az irányba próbálják motiválni, hogy ebbe vegyenek részt, így nem érheti retorzió őket. Magyar György szerint ugyan jogsértést követ el, aki a polgári engedetlenséget választja, ám az arányosságot és a szükségességet kell mérlegre tenni és biztos, hogy nem lehet a munkabeszüntető ellen a legsúlyosabb szankciót alkalmazni, azaz elbocsátani - vélte az ügyvéd.

Verseny kell a közoktatásba
A neokommunista diktatúra tudatosan silányítja a közoktatást, tehát gyámoltalan és buta alattvalók kitenyésztésében érdekelt, nem kiművelt és önálló gondolkodásra képes emberfők újratermelésében - mondta Bokros Lajos. A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vezetője a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) rendezvényén kijelentette: a legfontosabb feladat a tanszabadság teljes helyreállítása, az intézmények oktatási autonómiájának megteremtése, valamint a Klik azonnali felszámolása. Szerinte változásra van szükség, meg kell teremteni a közoktatásban a versenyt: működtethessenek iskolát az önkormányzatok, egyházak és alapítványok is, az állam dolga pedig csak az lehet, hogy finanszírozza a rendszert.Ön nyert? Íme a hatos lottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2016.03.20. 19:42
FOTÓ: Thinkstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:
    
 1 (egy)
 6 (hat)        
11 (tizenegy)  
24 (huszonnégy)  
27 (huszonhét)    
31 (harmincegy)   
    
Nyeremények: 

6 találatos szelvény nem volt.                                
5 találatos szelvény 70 darab, nyereményük egyenként 222.355 forint.
4 találatos szelvény 3.204 darab, nyereményük egyenként 4.860 forint. 
3 találatos szelvény 46.821 darab, nyereményük egyenként 1.165 forint.

"Álszent hazugok" - Ujhelyi helyretette a KDNP-t

Publikálás dátuma
2016.03.20. 19:16
FOTÓ: Népszava
Ujhelyi István az MSZP alelnöke e heti nyílt levelében arra a furcsa paradoxra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Fidesz-KDNP szögesdrótot húz és bezárja a menekülttáborokat, a Kereszténydemokrata Néppárt közleményben együttérzésre szólít fel a Szíriából menekülő keresztényekkel. Ujhelyi szerint a KDNP elveszítette keresztény jellegét, mivel "azok, akik erkölcsi magaslatról beszélnek, de a hangjuk csak erkölcsi mélységből visszhangzik, valójában álszent hazugok."

Az alábbiakban szó szerint közöljük Ujhelyi István nyílt levelét:

Azt mondja Ferenc pápa, hogy az egyház hivatása az, hogy szeresse Jézust, és a szegény és elhagyatott emberben felismerje az Ő arcát. A katolikus egyház vezetője szerint a világon sehol nem szabad bezárni az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket. Azt mondja a magyar kormány, hogy mi nem fogadunk be senkit, mert nem akarunk az asszonyainkat hordákban levadászó „migráncsokat”, akiknek ráadásul „ösztönrendszere, biológiája és genetikai adottsága” is különböző. Én, európai szociáldemokrataként továbbra is azt vallom, hogy a befogadásnak valóban van és kell legyen határa, a szolidaritásnak azonban nincs és keresztényi értelemben nem is lehet. Vannak, akik ezt a tanítást látványosan elfelejtik; ráadásul úgy, hogy eközben a keresztényi erkölcs egyetlen hiteles képviselőjének és a katolikus egyház "lándzsahegyének" tartják magukat.

Az ilyen politikailag inkorrekt időkben nem kell félni kimondani: a KDNP láthatóan és végérvényesen elveszítette keresztény jellegét. Legutóbbi közleményükben például arról írtak, hogy végre az Egyesült Államok alsóháza is népirtásnak mondta ki a szíriai és iraki keresztények esztelen mészárlását. Hasonló döntés nemrég az EP asztalán is szerepelt, magam is támogattam. A teljesen hiteltelenné vált kisebbik kormánypárt közleménye azonban további figyelemre méltó, mivel egészen pontosan így fogalmazott: "nekünk, a világ most békésebb területein élőknek felelősségünk van azon testvéreinkkel szemben, akiket a világ legnagyobb fekélye, az Iszlám Állam és egyéb terrorista szervezetek szisztematikusan legyilkolnak, elüldöznek hazájukból."

Tehát miközben a Fidesz-KDNP szögesdrótot húz, bezárja a menekülttáborokat és mindenkit - ráadásul, mily cinikus, épp a keresztény Európa állítólagos védelmében - visszazavarna a halálos háborúba, ahonnan jött; eközben közleményekben szólít fel együttérzésre a Szíriából és Irakból menekülő keresztényekkel. Durván túlzó, de ebből fakadó kérdés: ezek szerint a halál elől menekülőnek csak akkor jár magyarországi menedék, ha Bibliát is hoznak magukkal? Ez lenne Isten parancsa? Aki valóban a keresztény tanításokat követi, az együttérez és szolidáris mindazokkal, akik a gyilkosság, a kínzás és az erőszak elől menekülnek.

Aki valóban a keresztény tanításokat követi, az nem plakátokkal és zsigeri gyűlölettel uszít másokkal szemben. Azok, akik erkölcsi magaslatról beszélnek, de a hangjuk csak erkölcsi mélységből visszhangzik, valójában álszent hazugok. Azokat pedig, akik faji- vagy vallási alapon válogatnak az emberek között, a történelem nem kereszténydemokratáknak, hanem valami egészen másnak nevezi.

743 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Nyolcvannegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő