Előfizetés

Elítélték a Jobbik alelnökét

Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:05
Forrás: Facebook/Szávay István
Tízezer dínár, vagyis nagyjából 27 ezer forint büntetést szabott ki a Zentai Szabálysértési Bíróság Szávay Istvánra, a Jobbik alelnökére. 

A politikus közölte: a délvidéki irodája miatt kapta a büntetést, "mondván hogy pártpolitikai tevékenységet folytatok, ezzel pedig megsértem a politikai pártokról szóló szerbiai törvényt". Szávay viszont úgy látja, hogy a Magyar Országgyűlés tagjaként "egy össznemzeti parlament képviselője", a parlamentet a szavazataikkal "a külhoni magyarok is legitimálták". Így erkölcsi és jogi kötelességének érzi, hogy munkáját "az elszakított területeink magyarságának érdekében" is végezze. A Jobbik alelnöke kijelentette: fellebbezést nyújtott be, és ha szükséges, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Nem ez az első eset, hogy Szávay külföldön kerül szembe a törvénnyel: a napokban például arról számolt be, hogy három évre kitiltották Románia területéről - ennek okáról nem tájékoztatták.

Az Együtt az OLAF-hoz fordul

Az Együtt az OLAF-hoz fordul az építőipari megatender miatt, mert az ellenzéki párt szerint a Fidesz arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzből fideszes oligarcháknak – írja közleményében Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja. 

A hvg.hu írt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda követelményeinek szinte csak a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. képes majd megfelelni. Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja közleményében meg is nevez néhány "fideszes oligarchát", akiknek a cégei - a többi között - eséllyel indulhatnak a tendereken: Mészáros Lőrinc és Szíjj László.

MSZP-ülés - Szanyi kifüggesztette kiáltványát

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:02

Június 25-re hívta össze az MSZP tisztújító kongresszusát a párt országos választmánya. Közvetlenül a testület szombati ülése előtt, a Villányi úti konferencia-központban Szanyi Tibor hivatalosan bejelentette, elindul a pártelnöki posztért. 

"Amikor a baloldali gondolkodás ellaposodott, akkor annak az ország is kárát látta. Én épp ezért azt szeretném, ha a következő időszak arról szólna, hogy mi történik Magyarországgal, és mi történik Magyarországon, és ezen belül a Magyar Szocialista Párt miként tud újra vezető szerepre jutni" - fogalmazott az EP-képviselő.

Szanyi az "Apa, kezdődik!" című kiáltványát - akár 1517-ben a reformációt elindító Luther Márton Wittenbergben tette - kifüggesztette a választmánynak helyet adó konferencia-központ ablakára. A politikus a 8 pontos programot, amivel ringbe szállna a tisztségért Luther 95 pontjához hasonlította.

A posztért Harangozó Tamás is elindul és Molnár Gyula, korábbi XI. kerületi polgármester is gondolkodik a lehetőségen. A jelenlegi pártelnök, Tóbiás József újrázni szeretne, így ő is beadja a posztra a pályázatát. Az már kiderült, sem Szanyi, sem Harangozó nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, utóbbi politikus Botka László szegedi polgármestert, az országos választmány elnökét szeretné megnyerni. A tisztújítás azért fontos, mert az új elnököt, választmányi elnököt és elnökséget két évre választják meg a küldöttek, vagyis a 2018-as választásokon ez a vezetés fog harcba szállni, és várhatóan ezek a vezetők szerepelnek majd a választási lista elején.

Ami február 23-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt történt, az a magyar demokrácia egésze ellen elkövetett bűntény. Erről az ülés kezdetén beszélt a testület elnöke. Botka szerint a Fidesz fizikai erőszakkal próbálja megakadályozni, hogy a demokrácia egyik legalapvetőbb és legősibb intézménye működjön Magyarországon. Ez jóval több, mint az MSZP és a magyar baloldal ügye, ez minden demokrata ügye.

Tóbiás megerősítette: a nyilvánosságra került új bizonyítékok alapján választási csalás történt, ezért követelik, hogy a NVB vonja vissza korábbi döntését, és hagyja jóvá a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezését. Ismét a nemzetbiztonsági bizottság összehívását követelte, hogy kiderüljön, Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, az FTC elnöke milyen kapcsolatban áll a kopaszokkal. Az MSZP egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, amelynek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához. Ezt az ülés után jelentette be a párt elnöke.