Elismerte a kormányfő: a testvérem is migráns

A koszovói kormányfő a Facebookon ismerte el, hogy testvére tavaly több ezer menekülttel egyetemben érkezett meg Németország területére, ahol letelepedési engedélyt is kért. 

„A családom tájékoztatott arról, hogy a testvérem letelepedési engedélyt kért, mert súlyos betegséggel küzdött, s orvosi segítségre volt szüksége” – közölte Isa Mustafa megerősítve a lapok ezzel kapcsolatos értesüléseit. Mustafa ugyanakkor azt is hozzátette, hogy testvére, Ragip és közvetlen családtagjai vissza is tértek Koszovóba. „Ez is csak azt bizonyítja, hogy osztják a honfitársak problémáit” – fejtette ki. Az insajderi.com honlapja számolt be arról, hogy Ragip Mustafa Szerbián és Magyarországon keresztül halad, s később Franciaországban, majd Németországban kért letelepedési engedélyt.

Szerző

Kerítést festettek a fiatalok Zentán

A zentai Népkertben található játszótér játékainak és a medencét körülvevő kerítésnek a felújítása érdekében szervezett munkaakciót ma délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma zentai szervezete, amelynek aktivistái már a kora reggeli órákban nekikezdtek a munkának – írta a Vajdaság Ma.

Az akcióba több zentai sportklub fiataljai is bekapcsolódtak, köztük az atlétika-, a kajak-, az úszó- és a vízilabdaklub tagjai is, akik közül többen is hangsúlyozták, fontosnak tartják az akciót, hiszen ezáltal is ki tudják fejezni azt, hogy törődnek a városukkal, illetve annak szebbé tételével. Az Ifjúsági Fórum akciójának sikerességéhez összesen 17 vállalkozó és vállalat járult hozzá, akik 3000-3000 dinárt adományoztak a szervezőknek, emelte ki Sztantity Szebasztián, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének elnöke, aki elmondta, szerettek volna minél szélesebb körű donátori hálót kiépíteni annak érdekében, hogy az akció összefogást sugalljon, és az összefogás üzenetét hordozza, ugyanis erre szeretnék tanítani a községbeli gyerekeket és fiatalokat is.

Szerző

Betiltanák Kotleba pártját

A Mi Szlovákiánk Néppárt betiltását kezdeményezi a Szlovákiai Roma Unió Pártja. A párt országos kongresszusa szombaton Zólyomban ülésezett – írta az Új Szó. Az ülésen nemcsak a párt tagjai, hanem roma polgármesterek, aktivisták, és roma civil szervezetek képviselői is részt vettek.

„Megegyezés született, hogy beadvánnyal fordulunk Jaromír Čižnár főügyészhez a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt betiltását illetően” – mondta František Tanko, a párt elnöke. A SRÚS felszólította az új kormányt, olyan embert nevezzen ki roma kormánybiztosnak, aki reálisan oldani fogja a romák problémáit, és valóban együtt fog dolgozni a szlovákiai roma közösséggel.

Szerző