Lángokban áll egy fővárosi ház - Veszélyben a szomszédok

Kigyulladt egy családi ház ötven négyzetméteres terasza Budapest XVIII. kerületében, a Derkovits Gyula utcában hétfő délután - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, hogy a lángok átterjedtek a tetőre, és a szomszédos épületet is veszélyeztetik, de senki sem sérült meg. A tűz egy belső, kertre nyíló teraszon keletkezett, amelyen sok fát tároltak - fűzte hozzá a szóvivő.

Szerző

Menekültek visszatoloncolása - Európa rendőröket küld Görögországba

Publikálás dátuma
2016.03.21. 15:09
Fotók: Matt Cardy/Getty Images
Franciaország és Németország összesen hatszáz rendőrt és menekültügyi szakembert küld Görögországba az uniós tagállamok és Törökország vezetői között létrejött migrációs egyezmény hatékony végrehajtása érdekében - közölte hétfőn a Politico című brüsszeli hírportál.

A lap értesülései szerint Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ezt az Európai Bizottságnak küldött levélben ajánlotta fel a pénteki csúcstalálkozót követően. Mint a levélben írták, csak arra várnak, hogy Athén pontosan meghatározza a szükségleteit.  "Franciaország és Németország kész segítséget nyújtani Görögországnak a visszaküldési eljárásokhoz" - olvasható az üzenetben.

Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy a megállapodás teljesítésén négyezer ember dolgozik majd, és ebből nagyjából kétezret a tagállamoknak kellene rendelkezésre bocsátaniuk. Eddig egyetlen szakember sem érkezett Görögországba egy görög tisztségviselő szerint. A megállapodás értelmében a menekültek törökországi visszatoloncolásának költségeit az Európai Uniónak kell fedeznie. Ezt szakértők mintegy 60 millió euróra becsülik a következő hat hónapban.

Bírál az Amnesty
"Az alkuról szóló kettős beszéd nem tudja leplezni az Európai Uniónak azt a makacs elhatározását, hogy hátat fordítson a globális menekültválságnak és szándékosan semmibe vegye nemzetközi kötelezettségeit" - jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. "Az ígéretek, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi és európai jogszabályokat, gyanúsan olyanok, mint amikor egy ciánkapszulát cukormázzal vonnak be, és kényszerrel lenyomják az európai menekültvédelem torkán. Azok a garanciák, amelyek szerint lelkiismeretesen be kell tartani a nemzetközi jogot, összeférhetetlenek a Görög-szigeteket elérő irreguláris migránsok Törökországba való visszaküldésével. Törökország nem biztonságos ország, és minden visszaküldési mechanizmus önmagában hibás, jogellenes és erkölcstelen bármilyen fantomgaranciák kísérjék is a megállapodást" - mondta az AI igazgatója.

Törökország már 2000 menekültet tartóztatott fel, amióta életbe lépett az Európai Unióval kötött paktum - tudósított az Euronews. Minden illegálisan Görögországba igyekvő menekültet megállítanak, cserébe az unió ugyanannyi Törökországban legálisan regisztrált szíriai menekültet befogad.

Első körben önkéntes alapon 72 ezer embert. A visszaterelt emberek egy török menekülttáborba kerülnek, amit szintén Brüsszel finanszíroz. Akik átjutottak a görög partokra, azok sem biztos, hogy próbálkozhatnak a továbbállással. A macedón-görög határnál várakozók sem adták fel a reményt, hogy eljussanak nyugat-Európába, ahogy az országban jelenleg rostokoló 47 ezer menekült sem. Sokan azonban elkeseredettek, hogy a török-uniós szerződés értelmében nekik is vissza kell menniük Törökországba.

Szerző

Egyemmeg! - nap ingyenes családi programokkal

Publikálás dátuma
2016.03.21. 14:35
Forrás: Egyemmeg/szervezők
Az Egyemmeg! napon, április 16-án, mindenki talál programot magának - ígérik a szervezők. Családi és gyerekprogramok, koncertek, bábelőadások, meseórák, veteményes kalandok, gasztroslam, fenntartható uzsonnakészítés várja az érdeklődőket ingyenesen, országszerte 22 helyszínen! Fellép Bognár Szilvi, Gubás Gabi és a Hahó Együttes.

Az Egyemmeg! napon mindemellett választ kaphatunk az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatával, a fenntartható háztartásszervezéssel, vagy a menzareformmal kapcsolatos kérdéseinkre, miközben az egész család együtt szórakozik. Az érdeklődők megtudhatják, hogy hogyan lehet úgy beépíteni az egészséges táplálkozást a mindennapjainkba, hogy az a környezetünket is óvja. Az Egyemmeg! nap programjai gyakorlatban mutatják meg a fenntartható forrásból, helyi termelőktől származó, szezonális, és vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásának előnyeit az egész család számára.

A gyerekek bepillantást nyerhetnek a szezonális uzsonnakészítés rejtelmeibe, koncerteken, meseórán, palántaültetésen vagy környezettudatos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a szülők pedig sokszínű programjaink keretében tájékozódhatnak az egészségtudatos, környezetkímélő és gazdaságos életmód mikéntjeiről. 

További gyerekprogramok:

• Lisztkészítés, kenyérsütés
• Bábelőadások
• Upcycling kézműves foglalkozások
• Meseóra
• Müzliszelet és energiagolyó készítés

Programok felnőtteknek:

• Gasztroslam
• Minden, amit a fenntartható uzsonnakészítésről tudni kell
• Vetítés
• Miért vagy így besózva? A menzareform, és ami mögötte van kerekasztal beszélgetés

Forrás: Egyemmeg/szervezők

Forrás: Egyemmeg/szervezők

Helyszínek: Budapest

- Szimpla kert
- Kőleves vendéglő
- Hellóanyu
- Kozmosz Vegán Étterem
- Miksa cafe
- Fruccola – Kristóf tér
- Filo Bar
- Murok Kávézó és Falatbár
- Margitutcakilenc
- Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Krisztina tér
- Pántlika Bisztro
- Pohárszék

Országszerte
- Őriszentpéter – Pajta
- Zebegény – Natura Hill
- Sopron – Soproforno
- Dunaújváros – Búgócsiga AkusztikGarden

Szerző
Témák
Egyemmeg! nap