A Századvég szerint nem népszerűek a tiltakozó szülők

A Századvég Alapítvány legújabb, a közoktatással foglalkozó felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka a kormány és a pedagógusok közötti konfliktus megoldását a tárgyalásokban látja, de azt is kimutatták, hogy a lakosság körében nem keltett szimpátiát a "Nem leszek suliban" nevű akció, amikor is a szülők nem vitték iskolába a gyermekeiket. Kérdés, hogy akkor ki volt az a sok ember, aki március 15-én az oktatás jövőjéért tüntetett.

Az alapítvány által készített felmérés eredménye szerint a magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Hozzátették, hogy kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának. Azonban a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék).

"Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki" - írták, hozzátéve, hogy a bizonytalan szavazók 80 százaléka pedig a tárgyalásos rendezés híve.

Közölték azt is, hogy a magyar társadalom mérsékelten kritikus az közoktatási rendszer teljesítményével kapcsolatban: kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig 34 százalék értékelte.

A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába, míg 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel. A reprezentatív felmérés március 16-18-án készült.

A kutatás azután készült, hogy már második alkalommal telt meg esernyőkkel, és alattuk elégedetlen, olykor dühös emberekkel a Kossuth tér március 15-én a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozva. A hideg, esős idő ellenére is több tízezren tüntettek az Országgyűlés előtt, szabad oktatást követelve.

A felmérést készítő Századvégről pedig tudni érdemes, hogy a céget a 2010-es választások előtt hoztak létre, ahol olyan személyek fordulnak meg, mint Giró-Szász András volt kormányszóvivő, Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Heti Válasz volt lapigazgatója, vagy éppen Habony Árpád, a Fidesz kommunikációs guruja. És amely cégről Mellár Tamás korábbi kutatási igazgató azt mondta, hogy „az egész műhely csak egy pénzmosoda.”

Szerző

Városliget - Felszólították a Zrt.-t a fakivágás visszavonására

Az LMP társelnöke arra szólította fel a Városliget Zrt.-t, hogy vonja vissza a negyven fa kivágásáról szóló kérelmét és készítsen olyan tervet, amelyik alapján fakivágás nélkül tudják elbontani az egykori Hungexpo épületeket.

Szél Bernadett hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján illegitimnek nevezte a Városliget beépítését, hangsúlyozva, hogy a projektet a fővárosban élők háromnegyede ellenzi. Hozzátette, hogy a kutatások szerint a szálló por magas koncentrációja miatt a budapestiek rövidebb élettartamra számíthatnak mint a vidékiek, a port pedig elsősorban a fák köthetnék meg.

Heltai László, a párt gazdasági szóvivője kijelentette, hogy a Városliget Zrt. parkfelújításról beszél, pedig ehelyett - véleményük szerint - egyszerűen csak ki akarják vágni a fákat az építési területen. Hangsúlyozta, hogy a cég faátültetésről is beszél, de a száz éves vagy azoknál is idősebb fákat nem lehet átültetni. Azt is kijelentette, hogy a projekt miatt "végleg süllyesztőbe kerül" a Városligetet jellemző parkjelleg.

Szerző

Orbán libidóját a "pénz mozgatja" - Éles szópárbaj a Házban

Publikálás dátuma
2016.03.21. 15:34
MTI Fotó: Kovács Tamás
Ahogy a Népszava tegnap előrejelezte, kínos kérdések hangzottak el a Házban a kormányhoz intézett és az azonnali kérdések során. Az ellenzéki képviselők többek között az oktatással, az egészségüggyel és a földprivatizációval kapcsolatban kérdeztek, Vona Gábor, a Jobbik elnöke például Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? című felszólalásában faggatta a kormányfőt.

A Jobbik elnöke szerint az a tény, hogy a korrupciós ügyeket kutató vizsgálóbizottságok felállításának ötletére a miniszterelnök mindkét alkalommal "indulatosan, vádaskodva, vagdalkozva" reagált, az bizonyítja, hogy "fájdalmas pontra tapintott rá. A Fidesz a bűnözők pártja, a Fidesz az, akit bűnözők vesznek körül"- vonta le a konklúziót Vona, hozzátéve, hogy: "Ön az, akinek a libidóját a pénz mozgatja". Vona azt kérte a kormányftől, hogy "legyen bátorsága" és válaszoljon őszintén a felvetett kérdésekre, mire Orbán annyit mondott, hogy igyekszik higgadt maradni. Válaszában elmondta, nem kíván engedni a provokációnak, mivel az én élete egy nyitott könyv. Közölte, hogy mindaz, ami a vagyonbevallásaiban olvasható, az "úgy van", minden más feltételezés csak valótlanság. A Jobbiknak viszont a saját háza táján kellene söprögetnie. A kormányfő ezt azzal magyarázta, a 8 tagú elnökségében 7 olyan ember is van, akinek a családtagjaihoz pártpénzek kerültek. "Ha minden jobbikos botrányra vizsgálóbizottságot állítanánk fel, nem maradna szabad képviselő a parlamentben" - replikázott a kormányfő.

Vona közölte Orbánnal: "Itt én kérdezek és Önnek válaszolnia kell", majd feltette kérdéseit: Kicsoda Mészáros Lőrinc, aki bármibe vágja fejszéjét, mindig sikerrel jár. "Az ön személyes strómanja Mészáros Lőrinc?"- kérdezte, előrejelezve: "Ne azt olvassa fel, amit Habony Árpád a papírjára írt!" - tette hozzá Vona. 

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Novák Előd, szintén jobbikos képviselő a Vona-Orbán szópárbajt követő felszólalásában kijelentette: "A kétkarú rabló, Andy Vajna a miniszterelnök barátja, aki az állami kapcsolatait használta ki és ezért nem a kereskedelmi bankokhoz fordult" - vélekedett Novák, feltéve a kérdést: Láthatunk-e tisztán? Erre Orbán Viktor így felelt: "Miért kerülgetjük itt a forró kását?" A miniszterelnök szerint a jobbikosoknak azért fáj Vajna médiavásárlása, mert a szabályozások előtt a félkarú rablók világában a jobbik-közeli üzletembereknek nagy szerep jutott. "Ez zavarja Önöket, ugye? Ez elég méltatlan" - reagált Novák kérdésére a miniszterelnök. 

Forrás: atv.hu

Szerző
Frissítve: 2016.03.21. 17:29