Előfizetés

Az egy szülős család is család

Az egyedülálló szülők világnapján szervezett tegnap országos flashmobot nyolc civil szervezet. A villámcsődület célja, hogy ráirányítsa a politikai döntéshozók figyelmét a hátrányos helyzetű női csoportok – az egyedülálló, a sérült gyermeket nevelő, a kis- és sokgyermekes anyák - életkörülményeire.

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, ahol 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya a családfenntartó. Ők nem jelennek meg a hátrányos helyzetű csoportok között, és ezért valódi, célzott támogatást sem kapnak. Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – például tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 forinttal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban. Egyedülállóként sem jár számukra több szülői pótszabadság, sem több gyermekek utáni betegszabadság. A számukra leginkább kedvező atipikus foglalkoztatási formák – a távmunka, a rugalmas vagy részmunkaidős foglalkoztatás nehezen elérhető ma Magyarországon.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke által benyújtott, az egyedülálló szülőkről szóló és a nehéz körülmények között élő nők helyzetének javítását célzó törvénymódosítási javaslatokat március 23-án tárgyalja a Népjóléti Bizottság.

Nébih: extrudált kenyereket vontak vissza az Aldiból

Egyes rozsos és szezámos extrudált kenyereket vont vissza az Aldi magyarországi üzleteiből is, amelyek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentettek az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint "a kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető". Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján az Aldi üzleteiben árusított, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér "Ochratoxin A" penészgomba toxinnal szennyezett. Ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy a termékeket ne fogyasszák el.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az "ochratoxin A" a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen. Ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. 

A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.  A forgalmazó tájékoztatta a Nébih-et, hogy a szóban forgó terméket önkéntesen visszahívta.

A terméke adatai; minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04,  LOT 16035; a gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany; a vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974 illetve 4012936000029/4012936000012/24031974.

M4-es közbeszerzési anomáliák - Két büntetőeljárás indulhat

A Közbeszerzési Hatóság eddig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el, a legkritikusabbnak az M4 autópálya kivitelezési munkái látszanak, amelyeknél már két büntetőeljárás is indult - közölte a hatóság.

Két jelentős projektben a közbeszerzési törvény megsértését tapasztalták, több esetben pedig törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a szakemberek. A közbeszerzési törvény megsértése miatt jogorvoslati eljárás indult a Közbeszerzési Döntőbizottságnál: a Semmelweis Egyetem Korányi-projektje, valamint a Szeged-Algyő vízközmű-beruházás kivitelezése kapcsán további iratbekérések, szakértő kirendelések, helyszíni ellenőrzések várhatók - közölte a hatóság. 

Felidézik, hogy a közpénzek átlátható és hatékony felhasználása érdekében a tavaly novemberben életbe lépett közbeszerzési törvény és a kapcsolódó kormányrendelet stratégiai feladatul szabta a Közbeszerzési Hatóságnak a megkötött szerződések teljesítésének utólagos vizsgálatát, valamint a még érvényben lévők módosításának felügyeletét.

Az idei ellenőrzési tervben több mint harminc szerződés szerepel, s ehhez jönnek még a közérdekű bejelentésekből, valamint a módosításokat bejelentő hirdetmények felülvizsgálatából származó ügyek. A hatóság eddig 38 közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát indította el, helyszíni szemlével egybekötve ellenőrzi az adott beruházás műszaki, jogi, közbeszerzés-szakmai körülményeit, akár a beépített anyagok, eszközök minőségének részletes vizsgálatát is magában foglalva.

A közlemény szerint a megindult eljárások közül kiemelkedik az M4 autópálya - mint különösen nagy értékű beruházás - egyes szakaszainak kivitelezését érintő vizsgálat, amelynek nyomán a Közbeszerzési Hatóság már két büntetőeljárást is kezdeményezett. Az eljárás várhatóan az év első felében zárul.