Kerekasztal, Klik-reform - Nincs még érdemi megegyezés

Publikálás dátuma
2016.03.21. 20:33
Orbánt kérdezi Vona. MTI Fotó: Kovács Tamás
Negyedik alkalommal ülésezik kedden az orbáni oktatáspolitika elleni országossá nőtt tiltakozások nyomására, a kormány által életre hívott köznevelési kerekasztal Palkovics László oktatási államtitkár vezetésével. Bár a közoktatásban több sürgős változtatásra is szükség lenne, a fórumon eddig nem igazán születtek érdemi megállapodások, csupán elképzeléseiket vettették fel a résztvevők, egyebek mellett az iskolák mindennapi működését megnehezítő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban - igaz, Palkovics korábban azt ígérte, a szervezetet szeptemberig úgy átszabják, hogy rá sem lehet majd ismerni.

A kerekasztal legutóbbi üléséről az Eduline oktatási szakportál által kikért jegyzőkönyv szerint a résztvevők csak egyetlen kormányhatározat-módosításban állapodtak meg, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő tanárok újból végigtaníthassák a tanévet. Az viszont már nem derül ki, ez mikortól lenne ismét lehetséges.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a hétvégén bejelentette: a kerekasztal mai ülésére konkrét javaslatcsomaggal állnak elő a diákok leterhelésének csökkentése érdekében. Mint mondta, idén egy koncepciót szeretnének elfogadni, s majd 2017-ben lehet a Nemzeti alaptanterv megváltoztatásával a tananyagot úgy csökkenteni, hogy az "egyúttal a versenyképes tudás megszerzését is szolgálja". A diákok terheinek csökkentése és a tananyaggal kapcsolatos kérdések a három oktatási szakszervezetből álló Pedagógusok Sztrájkbizottsága, és a több mint félszáz szakmai és civil szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) követeléslistáin is megjelennek; hogy a kormány tervei mennyire fedi ezeket, még nem tudni.

Ami biztos: a sztrájkbizottság szakszervezetei és a CKP-t alkotó mérvadó szakmai szervezetek nem vesznek részt a kormány kerekasztalán. Előbbi (mivel már hetek óta sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytat az Emmivel) időhúzásnak, utóbbi abszolút illegitimnek tekinti a fórumot, mivel oda jórészt csak a számára kedves, az oktatáspolitikai irányvonallal inkább egyetértő szervezetek képviselőit hívta meg a kormány, a szereplők így nem reprezentálják a nevelés-oktatás szakmai, érdekvédelmi és civil közösségeit a CKP szerint.

"Elfogadhatatlan, hogy ilyen lényegi kérdésekben nem veszik figyelembe az érdemi szereplők véleményét, holott az is elengedhetetlen lenne, hogy minden szakmai szervezet javaslatait külön is kikérjék" - reagált a diákterhek csökkentését célzó javaslatcsomag bejelentésére Miklósi László. A Történelemtanárok Egyletének elnöke és a CKP szóvivője lapunknak elmondta: a kormánynak a CKP 12 pontos, azonnali megoldásokért kiáltó követeléslistáján megjelölt kérdésekben (például az érettségire vonatkozó módosítások elhalasztása, a tankönyvválasztás szabadsága) kellene mihamarabb egyeztetéseket kezdeményeznie. "Sokan félreértik, a CKP nem csak ebben a 12 pontban szeretne változást. Ezek azok a kérdések, amelyekben heteken belül lehetne lépni, ha a kormány részéről lenne ilyen szándék" - fogalmazott Miklósi, hangsúlyozva: ha az említett kérdésekben hamarosan nem lesz változás, új tanév indul meg a jelenlegi rendszerben, "egy újabb évfolyam jár majd rosszul".

A CKP már hetekkel korábban elküldte a 12 pontot a kormánynak, hiába, Miklósi szerint ez idáig érdemi válasz nélkül maradt. Thaisz Miklós, az Emmi köznevelés-fejlesztési főosztályának vezetője egy rövid levélben annyit írt, hogy a CKP által említett kérdések ismertek előttük, és várják a szervezetet a köznevelési kerekasztal munkacsoportjainak üléseire. "Az nem megoldás, ha egy el nem ismerhető kerekasztalba, sőt, annak egyik albizottságába kapunk meghívást. Abban nem lehetünk partnerek, hogy egy alapjaiban elhibázott oktatási rendszert a mi részvételünkkel legitimáljanak és próbáljanak működőképes állapotba hozni. A valódi megoldás egy új, megfelelő rendszer kialakítása lenne, ám a kerekasztal célja nem ez. Csak a jéghegy csúcsát reszelgetik" - reagált Miklósi, aki szerint kétoldalú egyeztetésekre lenne szükség a kormány és a közoktatás ügyeiben valóban érintettek között.

A kormány képviselői azonban már több alkalommal is leszögezték: a köznevelési kerekasztalt tartják hivatalos egyeztető fórumnak. A több tízezer magánszemély és a mintegy 950 intézmény és 70 szervezet támogatását bíró Tanítanék Mozgalom azt követeli, hogy a kormány cserélje "billegő lábú" kerekasztalát egy valódi, nyilvános tárgyalóasztalra - jelentette be Pukli István, a mozgalom egyik alapítója a március 15-i Kossuth téri tüntetésen.

Ezzel együtt arra is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János államfőt, hogy kérjenek bocsánatot ne csak a tanároktól, hanem minden, az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített embertől. Ha ezt nem teszik meg március 23-áig, akkor 30-án, azaz jövő szerdán országos sztrájkra hívnak mindenkit, akik elkötelezettek az oktatás ügye iránt. A tervezett egyórás munkabeszüntetésre azonban csak a törvények megszegésével, polgári engedetlenségi akció keretében kerülhetne sor, a jelenlegi sztrájktörvény ugyanis nem tesz lehetővé spontán munkabeszüntetést, egy esetleges sztrájkot az elégséges szolgáltatásokban való megállapodásnak kellene megelőznie.

Bár arra nem biztathatják tagjaikat, hogy vadsztrájkban vegyenek részt, a múlt héten az öt nagy magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetői jelezték: támogatják a tanárok törekvéseit. Mivel a köznevelési kerekasztal megszüntetésére és Orbán bocsánatkérésére nem lehet számítani, Pukli István a tanári szakszervezetekkel is egyeztet, tegnap épp Galló Istvánnéval, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökével. A PSZ közleményben jelezte is álláspontját: azt javasolják, hogy a "véleménynyilvánításra" munkaidőn kívül kerüljön sor. Ennél jóval bátrabb megoldást választott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ők megpróbálnák törvényes mederbe terelni a sztrájkot. A részletekről a hétvégén már egyeztettek, de csak mára ígértek tájékoztatást.

Szerző

Juhász milliókat gyűjtött a TV2-s riporttal - Rászállt a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.03.21. 19:43
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
A Fidesz Budapesti Választmányának Elnöksége ma beadta vagyonnyilatkozat-tételi eljárási kezdeményezését Juhász Péterrel szemben Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzatánál - közölte a Fidesz Budapesti Szervezete, miután vasárnap a KDNP-s Hollik István már szintén bejelentette, hogy vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez az Együtt V. kerületi képviselőjével szemben.

Szerintük Juhász Péternek a zavaros mentegetőzés helyett tisztáznia kell, hogyan tudja bevallott jövedelméből luxus életkörülményeit finanszírozni. Miből él? Kik finanszírozzák életmódját? Kitől és mennyi adományt kap? Miért titkolta el ezeket vagyonnyilatkozatából? - teszik fel szinte ugyanazokat a kérdéseket, amiket Hollik már feltett vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A fővárosi Fidesz azután kezdeményezte az eljárást, hogy Juhász a Facebook-oldalán közölte, hogy 3 millió forintnyi adományt küldtek neki az őt lejáratni próbáló TV2-s riport után. "Még nincs meg a végső szám sem, a részletezésre meg egy kis türelmet kérek, mert több száz utalás érkezett tippem szerint, de nagyságrendileg 3 millió forint jött össze. Nagyon hálás vagyok nektek érte, így biztonsággal folytathatom a fideszes lopások, de elsősorban Orbán vagyonosodásának feltárását" - írta közösségi oldalán a politikus, csatolva a vasárnapi sajtótájékoztató vágatlan verzióját is:

Kommentár nélkül

Kommentár nélkül - Juhász Péter a Fidesz sajtótájékoztatóján. Nézze meg a teljes videót!

Közzétette: Hír TV – 2016. március 21.

Mint ismert: Orbán azért adott ki "kilövési parancsot" Juhászra, mert az ellenzéki politikusvagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a kormányfővel és feleségével, Lévai Anikóval szemben. Szerinte felmerült a gyanú, hogy Orbán valójában egy hatvanpusztai kastélybirtokon élhet, amelyet Mészáros Lőrinc bérel a miniszterelnök édesapja, id. Orbán Győző cégétől. Emellett a környező földek is a felcsúti polgármester tulajdonában vannak. Juhászt anyagi helyzetét ezen kijelentései után kezdte el vizsgálni az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 hírműsora - a pletykák szerint egyébként a csatornánál Habony Árpád is nagy befolyással bír.

A Tények egy tendenciózusan megvágott riportban igyekezett hazugnak beállítani a politikust mondván: "luxusban él, de adományokat kér". Az Együtt alelnöke tiltott adatszerzés bűncselekménye miatt feljelentette a csatorna stábját, mert az engedélye nélkül készítettek felvételeket az otthonáról és élettársáról, aki nem közszereplő. Azt is kérte, hogy a rendőrség foglalja le a TV2 kameráját és elmondta: szerinte hosszú ideje követték, mivel csak nemrégiben költözött be új albérletébe, címét még sehol nem jelentette át. Ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak kifejtette: az érdekli, érvényesül-e a kettős mérce az igazságszolgáltatásban is - hiszen például a 444 kameráját szabálysértési eljárásban foglalták le a rendőrök.

A TV2 riportját készítő Kunfalvi Nóráról bővebben itt olvashat: Botrány fűződik a Juhászt gyalázó TV2-s riporter nevéhez

Szerző
Frissítve: 2016.03.21. 20:49

Emlékművet állíthatnak a Szovjetunióba hurcoltaknak

A Szovjetunióba hurcoltak központi emlékművének felállítását szorgalmazták azok a túlélők, történészek, közéleti szereplők, akik a Gulág Programiroda által szervezett megbeszélésen vettek részt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézményében hétfőn Budapesten.

Kovács Emőke történész a Gulág-emlékév szakmai vezetője szerint fontos, hogy a magyar emlékezetpolitikán belül a Gulág elnyerje méltó helyét. Emlékeztetett arra, hogy a második világháború végén összesen mintegy 800 ezer magyart hurcoltak a Szovjetunióba, akik közül 200 ezren meghaltak. Az Emmi rendezvénysorozata része annak a nyilvános társadalmi vitának, amely előkészíti a 2017 februárjáig tartó Gulág-emlékév végére megépítendő emlékművel kapcsolatos döntéseket.

Szerző