Előfizetés

"Öngyilkos leszek a nyilvánosság előtt!"

Publikálás dátuma
2016.03.22. 10:18
Illusztráció/Thinkstock
Négygyermekes családot, köztük három kiskorút készül kilakoltatni Galgahévízen az Eszközkezelő. Mezei László és családjának kilakoltatását március 30-án 13.00 órára tűzték ki, pedig nincs hová mennie Szabadság u. 57. sz. alatti lakásából – jelentette a Magyar Szociális Fórum az érintettek közlése alapján.

A család szétválás miatt került ebbe a helyzetbe: a lakás az anya nevén volt, de a gyerekeket az apa neveli az elválás óta. A férfi  mindenütt falba ütközött, ahová jogorvoslási kérelemmel fordult, hogy a család ne kerüljön az utcára és ne válasszák szét. Legutóbb a galgahévízi jegyző utasította el birtokvédelmi kérelmüket. Kétségbeesésében Mezei László azt mondta az MSZF-nek, hogy ha kilakoltatnák őket, öngyilkosságot követ el a nyilvánosság előtt.

A Magyar Szociális Fórum szervezője kedd reggel üzenetben kérte Vanó András galgahévízi polgármestertől, járjon közben az Eszközkezelőnél, hogy tekintsen el a Mezei család kilakoltatásától, saját hatáskörben pedig részesítse őket birtokvédelemben. „A rendelkezésünkre álló tények arra engednek következtetni, hogy a helyzet menthető jó szándékkal, rugalmassággal és kompromisszumkészséggel. Mezeiék a birtokban maradás fejében felajánlották, hogy rendezik a tartozást, és rendszeresen fizetik a bérleti díjat” – áll az MSZF levelében.

Győzelem vagy csapda? - Megszűnik a Klik, Rétvári bejelentette

Publikálás dátuma
2016.03.22. 08:57
Népszava fotó
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start reggeli műsorában jelentette be, a Klik meg fog szűnni a nyáron. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke gyanakvó: az államtitkár úr ugyanis nagyon otthon van a kommunikációs trükkök alkalmazásában. Hasonlóképpen nyilatkoztak az ügyben megszólaló demokratikus ellenzéki pártok is.

Rétvári Bence elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított. Az államtitkár szerint van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Úgy fogalmazott: vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk, a kifogásolt szabályozáson javítani kell.    

Újabb engedmény
Megállapodás született a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatási lehetőségeiről - közölte az oktatási államtitkár az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Az izgalmas kérdés, hogy így ugyan a rebellis tanerők egyik követelése teljesül, és ez - különösen  miután nemrégiben Áder János államfő (és ős-fideszes politikus) testvérhúgát nevezték ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjének - meglehetősen komoly győzelemnek számíthat a gyerekek minőségi oktatásáért harcolók csatájában, ám a Pukli István által a minapi tüntetésen követelt bocsánatkérés még nem hangzott el, sőt, mint a Népszava is megírta, a felszólítást Orbán tréfának vette. Vagyis mi lesz a hónap végére bejelentett sztrájkkal,  illetve az első, már holnapra jelzett tiltakozó akcióval.

Csak óvatosan a Rétvári-féle bejelentésekkel 

Értékeljük, hogy foglalkozik ezzel a kormányzat. Rétvári államtitkár úr azonban nagyon otthon van a kommunikációs trükkök alkalmazásában, félő, most is erről van szó - figyelmeztet Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke emlékeztetett: Palkovics László oktatási államtitkár már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy nagy átszervezésre készülnek a Kliknél. Azt Palkovics is belátta, hogy a szervezet 189 tankerülete nem működik jól, ezért decentralizációra van szükség. Ennek lehetséges iránya, hogy az ország térszerkezetéhez vagy régióihoz igazodva, esetleg az iskolák száma alapján kisebb Klik-központok létesülnek. Ugyanakkor továbbra sem látjuk tisztán, konkrétan mivé, hogyan szeretnék átalakítani. Az meg teljesen mindegy, hogy esetleg a Klik névleg megszűnik, a feladat, a szerep a lényeg - mondta Mendrey, emlékeztetve: jövő szerdára, azaz március 30-ra a Tanítanék Mozgalom egyórás országos munkabeszüntetést hirdetett (részletekről a mai nap folyamán adnak tájékoztatást). A PDSZ-elnök szerint az ilyen hangzatos, ám konkrétumok nélküli kijelentésekkel a kormányzat inkább csak a kedélyeket szeretné csillapítani, a tiltakozó megmozdulás élét csorbítani.

Hasonlóan gyanakvó a Párbeszéd Magyarországért is 

Szabó Tímea, a párt társelnöke  sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy - meglátása szerint - a bejelentés során semmilyen konkrétum nem hangzott el. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára nem közölte, hogy a Klik megszüntetése csak átnevezést jelent-e, hogy felszámolják-e az oktatást tönkretevő központosított rendszert, vagy hogy az iskolák visszakapják-e az autonómiájukat - sorolta. Felrótta azt is: az államtitkár arról sem beszélt, hogy visszateszik-e azt a kétszázmilliárd forintot az oktatásba, amit kivettek onnan, hogy kívánnak-e tárgyalni a több mint ötvenezer, az oktatásban nem pedagógusként dolgozó alkalmazott bérrendezéséről vagy hogy az iskolák visszakapják-e a tankönyvszabadságot. Szabó Tímea arra biztatta a pedagógusokat, a szülőket és diákokat, hogy ne higgyenek a kormánynak és addig folytassák a tiltakozást, ameddig a kabinet eleget nem tesz a követeléseiknek.

MSZP: az önkormányzati logikán működtetett közoktatásnak nincs alternatívája

Az MSZP szerint fel kell hagyni a központosítással, az önkormányzati logikán működtetett közoktatási rendszernek nincs alternatívája, ezért újra kell szervezni tankerületi szinten az egész rendszert - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Kunhalmi Ágnes szerint nem tesz mást a kormányzat, mint hogy szétdarabolja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), de a miniszterelnök által szorgalmazott központosítási logika tovább él. Amíg ez a logika működik Magyarországon, teljesen mindegy, hol faragják az oktatási rendszert - hangsúlyozta. Az ellenzéki politikus egyfajta terelésnek tartja a Klik megszüntetéséről szóló bejelentést, mert a kormány "nehezen viseli" a negyvenezres tüntetéseket, így akarja a civilek vitorlájából kifogni a szelet. Kunhalmi szerint ugyanakkor annak beismerése Rétvári Bence államtitkár nyilatkozata, hogy amit csináltak 2011 és 2016 között, "totálisan értelmetlen volt". Hány gyerek életébe került ez az elmúlt öt-hat év? - tette fel a kérdést a szocialista oktatáspolitikus.

LMP: nem látható, lesz-e radikális változás

A párt radikális változást tart szükségesnek az oktatásban, ez azonban az ellenzéki párt szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetésének bejelentésével sem látható. Ikotity István a megszüntetést ugyanakkor eredménynek értékelte és gratulált ahhoz a korábbi demonstrációban részt vevőknek. Ős is jelezte ugyanakkor az aggályát, hogy csak egy "kommunikációs gumicsontról" van szó. Kifogásolta, hogy azt nem a miniszter vagy a területért felelős államtitkár jelentette be, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Megjegyezte: lehetséges, hogy csupán a "Klik újrafestéséről" van szó, némileg csökkentve a központosítást. Az LMP-s politikus hangsúlyozta: a helyi közösségek kezébe kell adni az iskolák fenntartói jogát, és növelni kell a forrásokat. 

Szakmai okok miatt küldték el Rudolfot

Nyolc hónap, kilenc tétmeccs, nulla gól. Mindez nem túl fényes egy válogatott csatártól, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a Videoton szerződést bontott Rudolf Gergellyel. 

A 31 éves labdarúgó tavaly júliusban igazolt Székesfehérvárra, ahol enyhén szólva sem váltotta meg a világot. Néhány napja kikerült a keretből, azóta sem az első, sem a második csapat edzéseit nem látogathatta. „Rudolf Gergely távozásának kizárólag szakmai indokai vannak. Sajnos nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, ami joggal lett volna elvárható egy ilyen képességű játékostól. Ráadásul egyik sérülése követte a másikat, ezért úgy ítéltük meg, hogy mindkét fél akkor jár a legjobban, ha most elválnak útjaink" – magyarázta a klub honlapján Kovács Zoltán sportigazgató.

Rudolf a sikeres debreceni évek után 2010-ben állt légiósnak, szerepelt Olaszországban (Genoa, Bari) és Görögországban (Panathinaikosz), majd 2012-ben tért haza. Előbb lehúzott egy idényt a DVTK-nál, majd kettőt Győrben: tartósan egyik állomáshelyén sem tudott húzóemberré válni.

Kapcsolódó
Kitették Rudolfot a Vidi keretéből