Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amellyel meglepte a piaci szereplőket. Az Equilor vezető elemzőjétől, Kiss Mónikától megtudtuk, hogy várakozásaik szerint a Magyar Nemzeti Bank 10-15 bázispontonként őszre 1 százalék közelébe mérsékelheti az alapkamatot, tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon.

2015 decemberében a jegybank 1,7 százalékos éves átlagos inflációra számított 2016-ban és 2,6 százalékos árnövekedési ütemre 2017-ben. A GDP idén 2,5 százalékkal, 2017-ben 3 százalékkal bővülhet, állt a jegybank tavalyi év végi előrejelzésében. Ha az új előrejelzésben az inflációs várakozások jelentősen 1,5 százalék alá csökkennek, az kifejezetten erős jelzés lehet a következő hónapokban megkezdődő újabb kamatcsökkentési ciklust illetően.

Az EKB megkezdett monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremtett az MNB számára, hogy folytassa megkezdett programját, miközben az infláció továbbra is nyomott maradt. A magyar kötvényhozamok az EKB döntése által támogatott, kedvező nemzetközi környezetben megközelítik a 2015 októberében elért historikus rekordokat, miközben a külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány csökkenése egyre inkább szembeötlő. A mostani kamatvágással még tovább csökkenhet a hozamszint.

A forint továbbra is a kereskedési sáv erős oldalán található, a mostani hirtelen lépés és a további kamatcsökkentési előrejelzések támogatják, hogy ne kerüljön tartósan a 310-as szint alá - közölte Kiss Mónika.

A Magyar Nemzeti Bank azzal indokolta a döntést, hogy a Monetáris Tanács megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság növekedése. A gazdaságot változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemzik, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció pályája a decemberi előrejelzéshez képest érdemben lejjebb tolódott és tartósan a jegybanki cél alatt alakul.

2016 februárjában az éves infláció és maginfláció is csökkent az előző hónaphoz képest. Az alapfolyamat mutatók továbbra is visszafogott inflációs nyomást jeleznek. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a mérsékelten emelkedő bérszínvonal eredményeként a maginfláció csak fokozatosan növekszik. A tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások tovább süllyedtek, historikusan alacsony szinten tartózkodnak. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

2015 negyedik negyedévében a korábbi, visszafogottabb ütem után újra dinamikusan nőtt a hazai gazdaság. Ezzel a nemzetgazdasági kibocsátás az év egészében 3 százalékhoz közeli mértékben bővült. A részletes adatok alapján továbbra is elsősorban a szolgáltatások és az ipar teljesítményének élénkülése támogatta a gazdasági növekedést. Az ipari teljesítmény mérséklődött januárban. A kiskereskedelmi forgalom a januári adatok alapján a korábbi hónapokhoz képest kisebb mértékben bővült. Januárban a foglalkoztatottsági ráta nem változott érdemben, a munkanélküliségi ráta ismét csökkent. A növekedést az európai uniós forrásbeáramlás lassulása mérsékli, ugyanakkor a jegybanki és kormányzati intézkedések egyaránt hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemesebb lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedés fenntartása. A javuló jövedelmi folyamatok, a hitelezés élénkülése, valamint az óvatossági motívumok fokozatos oldódása segíti a fogyasztás jelentős bővülését, mely a következő években érdemben támogatja a gazdaság növekedését.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében kismértékben javult a globális pénzpiaci hangulat, amit a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások és bejelentések, illetve az olajpiaci hírek befolyásoltak. Az Európai Központi Bank márciusban tovább lazította az eurozóna monetáris kondícióit. A forint árfolyama gyengült, a hosszú államkötvény hozamok mérséklődtek az előző kamatdöntés óta. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A Monetáris Tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

A piaci hozamvárakozások a jegybank előretekintő iránymutatásával összhangban alakultak. A jegybank által bevezetett nemhagyományos, célzott monetáris politikai eszközök is a hosszú hozamok csökkenésének és ezáltal a monetáris kondíciók lazításának irányába hatnak. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatású. A márciusi Inflációs jelentés előrejelzése alapján a korábban feltételezettnél tartósan és számottevően alacsonyabb költségkörnyezet hatására kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja.

Az Önfinanszírozási Program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. Azonban a tartósan alacsony költségoldali inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében erősödött a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata. A márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható elérése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók átfogó lazítása, melynek keretében az irányadó ráta csökkentésére és a jegybanki kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítésére került sor.

A lépések következtében az alapkamat 15 bázisponttal 1,2 százalékra, az egynapos betéti ráta negatív tartományba, -0,05 százalékra, míg az egynapos hitelráta 1,45 százalékra csökkent. A Monetáris Tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében. A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével. A Monetáris Tanács kamatdöntő ülésein ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.

Szerző
Frissítve: 2016.03.22. 17:34

Visszaveszi a penészgombával szennyezett kenyeret az Aldi

Visszaveszi a penészgombával szennyezett kenyeret az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., azok a vásárlók, akik az ochratoxin penészgombával szennyezett 250 grammos rozsos és szezámos Korngold ropogós kenyeret visszaviszik bármelyik üzletbe, a cég a visszafizeti a termék árát.

A bt. közölte, a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelően a terméket azonnali hatállyal visszahívta, értékesítését felfüggesztette.  A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre - írták közleményükben.

Megjegyzik: az Aldi Magyarországnak kiemelten fontos, hogy vásárlóinak magas minőségű, megbízható termékeket kínáljon. Ezért az Aldiban kapható termékek a beszállítók és az áruházlánc megbízásából rendszeresen független, akkreditált laboratóriumokban vizsgálatokon esnek át. A szállító által végzett rutinellenőrzés során kiderült, hogy a Korngold ochratoxin penészgombával szennyezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján tette közzé, hogy élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet az Aldi által forgalmazott kenyér az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információ szerint.

Szerző
Témák
Aldi penészgomba

"Szeretettel:anyu" - Előkerült Psota Irén "titkos fia"

Publikálás dátuma
2016.03.22. 08:51
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Hálás lehetek jó sorsomnak, mert személyesen ismerhettem a művésznőt  – ezt a Blikknek mondta az a férfi, akit a lap "megtalált", mint Psota Irén "fogadott fiát". K. Istvánt annak idején minden Madách Színház-beli dolgozó irigyelt, mert csak ő juthatott be a színésznő öltözőjébe. Tizenegynéhány éve nem volt más, aki közelebb kerülhetett volna a Nemzet Színészéhez, közös képüket is így írta alá: „Szeretettel, Anyu” - írja a lap.

Színházrajongó fiatalként tehát a világ legboldogabb embere volt, hogy közel tudhatta magát a kétszeres Kossuth-díjas művészhez, akiről sokan tudják, hogy imádta a fiatalokat, de azt senki, hogy Istvánt fiaként szerette.

Megmagyarázhatatlanul furcsa kapcsolat volt a mienk, én a csodát láttam benne, ő pedig ki tudja mit látott bennem. Folyamatosan vibrált körülötte minden, állandóan izzott a levegő, és még akkor is játszott, amikor kettesben voltunk. Előadás után általában ivott egy sört a színház társalgójában, természetesen üvegből, aztán beültünk a piros Suzuki Marutiba (én szigorúan csak a hátsó ülésre ülhettem), és vagy a Fészekbe vagy pedig a Kispipába mentünk vacsorázni - mesélte a "fogadott fiú" a Blikknek.  

Én tudom, hogy Psota Irén az életet szerette, nem pedig a színházat, de számára a színház volt az élet. Mindent ennek rendelt alá, olyan szigorral és olyan odaadással, ami szinte felfoghatatlan – emlékezett K. István a február 25-én, életének 87. évében elhunyt művésznőre. 

Szerző